Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Λευκή Νύχτα στη Βέροια: Μαύρη Εργασία με τη σφραγίδα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.



Αποτέλεσμα εικόνας για Χαραλαμπίδου 
ΔΗΛΩΣΗ της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ. στην Π.Κ.Μ.


Το απαράδεκτο μέτρο της “Λευκής Νύχτας” ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στην αγορά της Βέροιας, στις 23 Μαρτίου 2017, με βάση την χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ. Μάλιστα ο εμπορικός σύλλογος αποφάσισε να παραταθεί το ωράριο ακόμη περισσότερο, από τις περισσότερες περιπτώσεις που έχει μπει σε εφαρμογή το Μέτρο, φτάνοντας ως τις 24.00 τα μεσάνυχτα.
Η επέκταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι αργά τη νύχτα, όπου εφαρμόστηκε ως τώρα, επιβεβαίωσε την αυτονόητη άποψη της Αριστεράς, ότι δεν θα ενισχυθεί πραγματικά η κίνηση της αγοράς, απλά θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και στην περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων. Τα στοιχεία που δίνουν οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι είναι ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αύξηση του τζίρου όπου τα καταστήματα άνοιξαν, ενώ τα περισσότερα δεν κάλυψαν καν το επιπλέον κόστος λειτουργίας που προέκυψε.
Για τους εμποροϋπαλλήλους όμως που αναγκάστηκαν να εργαστούν μέχρι και διπλάσιο ωράριο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί δεν πληρώθηκαν.
Και βέβαια μπορεί να παρουσιάζεται μεγάλη κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, όμως αυτό και πάλι δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ουσιαστική αύξηση της κατανάλωσης, επιβεβαιώνοντας απλώς το αυτονόητο: ότι στον κόσμο δεν λείπει ο χρόνος, αλλά τα χρήματα για να ψωνίσει.
Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, Κυριακάτικη εργασία, όσα “εορταστικά” ονόματα και να σκεφτούν, όσα ευέλικτα ωράρια και να επιβάλλουν, τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ που δεν επαρκεί συχνά ούτε για τα αναγκαία. Το μόνο μέγεθος που με μαθηματική βεβαιότητα αυξάνεται είναι η εκμετάλλευση του εργαζόμενου που αναγκάζεται να δουλέψει ως τις 23.00 (ή και περισσότερο) την νύχτα ή 7 ημέρες την βδομάδα.
Όλοι οι εργαζόμενοι – ακόμη περισσότερο όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς – οφείλουν ενεργά και άμεσα να αντισταθούν στο κατάπτυστο αυτό μέτρο. Ειδικά το Εργατικό Κέντρο Βέροιας θα όφειλε να προετοιμάζει την προκήρυξη στάσης εργασίας στο εμπόριο την συγκεκριμένη νύχτα, αντί να σπεύσει να συναινέσει στο ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων με τέτοια βιασύνη.
Ας τελειώνουμε εδώ και τώρα με τα πειράματα στην πλάτη των εργαζομένων, τα απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα, για να κάνει μια φιέστα κάθε τοπικός μνημονιακός παράγοντας. Για την αξιοπρέπεια όλων μας, κανείς δεν πρέπει να δεχθεί να δουλέψει ούτε ένα λεπτό παραπάνω. Κανείς να μην ψωνίσει από τα μαγαζιά που θα κρατήσουν τους εργαζόμενους τους ως και τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more