Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ






Αναζητούνται λύσεις.  Η αύξηση στις χρεώσεις των τιμολογίων  δύναται να αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης . 

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβούλευση-ανοιχτή συζήτηση  της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας με τους πολίτες, στο Ξενιτίδιο πνευματικό ίδρυμα, κατόπιν πρόσκλησης από την επιχείρηση.
 Στην είσοδο διανεμήθηκε φάκελος με ενημερωτικά  έντυπα σε όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν αυτή την εκδήλωση. Ο φάκελος περιείχε, την δεκαεπτασέλιδη εισήγηση του προέδρου της  Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστου Γεωργίου, φυλλάδιο 65 σελίδων με τον κανονισμό της λειτουργίας δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, φυλλάδιο με 42 σελίδες σχετικό με την οικονομοτεχνική μελέτη της επιχείρησης του προϊσταμένου της επιχείρησης- χημικού μηχανικού κ. Αναστασίου  Παναγιωτελίδη.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 Ο δήμαρχος Αλμωπίας πήρε το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό. Τόνισε πως, είναι η πρώτη διαβούλευση στα χρονικά της επιχείρησης και συνεχάρη τους  διοργανωτές  της. Υπενθύμισε τη συνένωση των δύο ΔΕΥΑ, Εξαπλατάνου και Αλμωπίας  με τα τεράστια, κυρίως, οικονομικά προβλήματα. Συνεχάρη τους εργαζόμενους  για τις  προσπάθειες που επιδεικνύουν ώστε να κρατήσουν την επιχείρηση σε ένα καλό επίπεδο, ο αγώνας τους δεν είναι μόνο μέσα από τα γραφεία, αλλά, κυρίως, στους δρόμους σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο που συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα. Μίλησε για ευθύνες  από προηγούμενα έτη   που συνδέονται με τα σημερινά προβλήματα  και ξεκαθάρισε πως, κάθε μια ευθύνη αναζητείται  από τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα και πως, η επιχείρηση για να σταθεί πρέπει να κρατηθεί ανταποδοτικά, είναι δύσκολο κομμάτι, και όχι μόνο δεν πρέπει να διαλυθεί αλλά να κάνει και αναπτυξιακό έργο. Ο δήμαρχος, στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη  δημοτική επιχείρηση των Λουτρών η οποία έκλεισε με αποθεματικό 350.000 ευρώ.  Δήλωσε ευχαριστημένος από την πορεία της ΔΗ.Κ.Ε.Α και τις προσπάθειες του κ. Ζαχαριάδη  να εξοφλήσει τα χρέη της  από προηγούμενα έτη ώστε να  σταθεί η επιχείρηση.
 ΟΜΙΛΙΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ  Δ.Ε.Υ.Α
 Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργίου, αναφέρθηκε στο πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό και πως, παρόλα τα προβλήματα  πρέπει να ορθοποδήσει η επιχείρηση για να μην πέσει σε χέρια ιδιωτών.  Τόνισε, επίσης, πως,    παρόλο  που η περιοχή έχει αρκετούς υδάτινους ορίζοντες  το νερό δεν πρέπει να σπαταλιέται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανέλυσε την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική που γίνεται με δύο τρόπουςː τη χρήση υδρομέτρων με 34 ευρώ  στα 100 κυβικά νερού, και την κατά κεφαλήν  με 20,75 ευρώ το άτομο. Θεώρησε παράλειψη την μη ύπαρξη υδρομέτρων σε τοπικά διαμερίσματα της περιοχής  και ανακοίνωσε ότι, ο οργανισμός επιθυμεί να το πράξει ώστε να αποκατασταθεί μια τέτοια αδικία, μάλιστα, αμέσως μετά  την πλήρη καταγραφή και αποτύπωση όλων των υφιστάμενων δικτύων.  Ο δήμος εξυπηρετεί 28000 πολίτες
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ---ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο υπόγειο του δημαρχείου. Αναλυτικά  τα τμήματα του προσωπικού και ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης ː1. Διευθυντής   2. Διοικητικό προσωπικό το οποίο αποτελείται από 6 εργαζόμενους, οι τρεις στο ταμείο.  3. Υδραυλικοί ː δύο μόνιμοι και ένας με τιμολόγιο   4. Αποθηκάριος  5.Λογιστήριοː Η συνεργασία γίνεται με εξωτερικό συνεργάτη, λόγω μη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού.
  Λόγω έλλειψης προσωπικού η επιχείρηση καλύπτει τις ανάγκες της με εξωτερικούς επαγγελματίες που είναι οι εξήςː 1. Ανάδοχος συντήρησης γεωτρήσεων 2. Σκαπτικά μηχανήματα  Φούξ   3. Προμηθευτές υλικών ύδρευσης 4. Προμηθευτές υλικών χλωρίωσης. Εδώ οι εργασίες γίνονται από το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. 
5.  Προμηθευτές  υλικών εκτός σύμβασης  6. Προμηθευτές γραφικής ύλης  7. Προμηθευτές πετρελαίου κίνησης  8. Προμηθευτές οικοδομικών υλικών
 9. Προμηθευτές ασφαλτικών υλικών  10. Συνεργεία για την επισκευή αυτοκινήτων και μηχανημάτων που  χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση. 11. Εξωτερικούς συνεργάτες για τις εργασίες απόφραξης.
ΚΑΝΟΝΟΣΜΟΣ  ΔΙΚΤΥΩΝ  ΥΔΡΕΥΣΗΣː
 Αφορά τη  δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική επανασύνδεσης, το μέτρο της εγγύησης των 35 ευρώ για κάθε αλλαγή, τροποποίηση σε σχέση με τις βεβαιωμένες οφειλές καταναλωτών και τη Δ.Ο.Υ,  αυστηρότερες ποινές σε σχέση με την κλοπή νερού και την παρεμβολή στον υδρομετρητή, έλεγχος για την ύπαρξη παροχών άλλης χρήσης εκτός της ύδρευσης,  αποφάσεις για τη μείωση ή τη διαγραφή οφειλών μετά από αίτημα, συζήτηση τελών αποχέτευσης λημμάτων σε χωριά χωρίς αποχέτευση.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ --ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ  ΟΦΕΙΛΕΣ   Δ.Ε.Υ.Α
Οι ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών ανέρχονται στο ποσό των 2.200.000,00 ευρώ περίπου και οι υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους στο ποσό των 3.203.000,00 ευρώ
 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑː Οφειλές προς Δ.Ο.Υ 1.667.000,00 ευρώ  με τις προσαυξήσεις. Οφειλές προς  ασφαλιστικά ταμεία 120.000,00 ευρώ. Οφειλές προς τράπεζες, ΔΑΝΕΙΟ 510.000,00 ευρώ. Οφειλές προς Δ.Ε.Η 340.000,00 ευρώ. Απαιτήσεις από αγωγές πάνω από 730.000,00 ευρώ
Εκκρεμεί και η απόφαση για την επιστροφή του 1.500.000,00 ευρώ για το γεγονός του ότι δεν έχει καταστεί λειτουργικό το δίκτυο ύδρευσης Σωσάνδρας Αριδαίας ενώ έχει χρηματοδοτηθεί για να λειτουργήσει από Ευρωπαϊκούς πόρους.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ  ΠΟΣΟ  ΟΦΕΙΛΗΣ  προς εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές ː566.000,00 ευρώ εκ των οποίων μόνο 128.850,00 ευρώ αφορούν τα τρέχοντα έτη τα υπόλοιπα είναι χρέη παρελθόντων ετών.
 Η κρατική επιχορήγηση υπήρχε έως το 2010 παρόλα αυτά η επιχείρηση έκλεινε κάθε χρόνο με ζημιογόνο πρόσημο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ː
 Η οριζόντια αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α είναι άδικη.  Ο δικαιότερος τρόπος είναι η ομαδοποίηση των δικτύων, σε συνάρτηση ː με το πόσο δαπανηρός είναι ο τρόπος ύδρευσης  ( γεώτρηση, πηγές, ή και τα δύο), την τοποθέτηση ή όχι υδρομέτρων καθώς και το κόστος λειτουργίας τους. Ο έλεγχος όλων αυτών των παραμέτρων  δείχνει  που  και πόσο χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις  για να μπορεί η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί και να μπορεί  να παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες και αναπτυξιακό έργο.
 Αυτή τη στιγμή η  χρεώνει όσο είναι να εισπράξει για να καλύψει τα έξοδά της,  αλλά οι καταναλωτές δεν είναι συνεπείς,  αφού γύρω στο 20 με 25 % δεν πληρώνει,  και από αυτό προέρχεται και το χρέος της.
 Άλλο ένα θέμα είναι  η στελέχωση, ειδικά του τεχνικού τμήματος, αυτό μπορεί να γίνει με  τη μετάταξη  προς το δήμο του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού της  και την αντίστοιχη μετάταξη τεχνικού προσωπικού από το Δήμο  προς την επιχείρηση.
 Η  Δ.Ε.Υ.Α   ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΕ  ΔΥΣΚΟΛΟ  ΣΗΜΕΙΟ,  ΣΤΟ  ΠΑΡΕΛΘΟΝ  ΚΑΝΕΙΣ  ΔΕΝ  ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ  ΣΟΒΑΡΑ,  ΤΩΡΑ  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ  ΡΙΖΙΚΑ  ΜΕΤΡΑ  ΚΑΙ  Γ Ι  ΑΥΤΟ  ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΔΗΜΟΤΩΝ.
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more