Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για πλαστική σακούλα

 ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

  Η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο ανάπτυξης συντονιστικού έργου προστασίας του περιβάλλοντος και καλλιέργειας  περιβαλλοντικού γραμματισμού  στους πολίτες της, μέσω των εποπτευόμενων από αυτήν υπηρεσιών και φορέων, διοργάνωσε  δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η εκδήλωση βασίστηκε σε πρόταση της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Πέλλας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας- Γιαννιτσών.  
  Η συνάντηση   στήθηκε από, την  αντιπεριφερειάρχη κ. Αθηνά Αθανασιάδου –Αηδονά, την κ. Θεοδωρίδου Σοφία υπεύθυνη Κ.Π.Ε, την κ. Σταυρίδου Φωτεινή Σχολικές Δραστηριότητες Π.Ε. Πέλλας, τον κ. Τζανέση Αντώνιο πληροφορικό.
  Προσκαλέστηκαν και παραβρέθηκανː  ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας   Αλμωπίας  κ. Στέφανος  Αβραμίκας,  ο κ. Ιατρίδης Γιώργος προϊστάμενος τμήματος περιβάλλοντος δήμου Αλμωπίας, ο κ. Κρητίδης Θέμης αντιδήμαρχος καθαριότητας δήμου Σκύδρας,  η κ. Ζωγράφου-- Τσαντάκη Μαρία  Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε  Πέλλας (Π.Κ.Μ.),  ο  εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Πέλλας  κ.  Γιώγας  Δημήτριος, ο εκπρόσωπος του προέδρου Μιχάλη Γεράνη  Φο.Δ.Σ.Α κ. Σερασίδης Σάββας  Περιφέρειας Κ. Μ.,  ο κ. Μπιμπίτσος Χρήστος  προϊστάμενος πολιτικής προστασίας  Π.Ε. Πέλλας (Περιβαλλοντολόγος, Επικοινωνιολόγος), ο Γαϊτάνης Γεώργιος  γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε. Πέλλας, ο  Κούγκας Κωνσταντίνος Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, ο Τσαλικίδης Νικόλαος Δ/ντής  Π.Ε. Πέλλας, η  Ελισσάβετ Φράγκου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας, οι Χειμωνίδης Σταύρος και Μπίζας Λάμπρος από τα  καταστήματα  Γαλαξίας,  ο Θεοδώρου Χρήστος από τα καταστήματα Μασούτης.
ΑΝΟΙΞΕ  ΤΗΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ  Η  κ. ΑΗΔΟΝΑ
  Αρχικά πήρε το λόγο η αντιπεριφερειάρχης  κ. Αηδονά και αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε, ξεχωριστά τον κάθε κλάδο για την ανταπόκριση, θεώρησε τιμή  την παρουσία όλων για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Θύμισε πως, το θέμα της διαβούλευσης είναι σχετικό με τη χρήση της πλαστικής σακούλας,   η ενέργεια αυτή ενισχύει το  διάλογο με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς-- άμεσα εμπλεκομένους-- αλλά και με ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανακύκλωσης.  Η κ. Αηδονά αναφέρθηκε, στο στόχο της όλης προσπάθειας που είναι η  μείωση της χρήσης του πλαστικού και η αντικατάστασή του με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής,  και στην  υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων με δράσεις που ευαισθητοποιούν  τους πολίτες σε θέματα εθελοντισμού-- ανακύκλωσης – αλλαγής  νοοτροπίας.  Τόνισε, επίσης, πως η  συζήτηση θα φέρει  θετικά αποτελέσματα και  ανάλογες πρωτοβουλίες  ώστε να υπάρξει  βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΨΕΙΣ  ΠΟΥ  ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ
   Στην εκδήλωση  οι  ταινίες μικρού μήκους--  που παρουσιάστηκαν και στα σχολεία-- έδειξαν  πόσο η χρήση της πλαστικής σακούλας  ανεβάζει το διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον, και πραγματικά, από  20 έως 10.000  χρόνια χρειάζονται για να αποσυντεθεί.
 Ο   διευθυντής της δευτεροβάθμιας κ. Κούγκας,  ζήτησε, να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών, να γίνει η χρήση δυσκολότερη και οικονομικά ασύμφορη. 
 Ο διευθυντής Π.Ε. Πέλλας,  κ. Τσαλικίδης,  ζήτησε να ακριβύνει η χρήση του πλαστικού  σε σημείο  απαγορευτικό.
  Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στοιχεία  αρκετά επιβαρυντικά για την  χώρα μαςː Το χρόνο σε κάθε κάτοικο της Δανίας αντιστοιχούν  4 σακούλες,  ενώ το αντίστοιχο στην Ελλάδα  είναι  434.
 Μια τέτοια πρωτοβουλία  παρουσίασε στην πράξη και με αποτελέσματα  ο κ. Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος Αλοννήσου, που μέσω  skype  ήταν  στη διαβούλευση. Τόνισε πως, για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται επιμονή, υπομονή και δράση.
  Ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου  αναφέρθηκε, στην επιτυχημένη διαχείριση του δήμου του σχετικά με τα σκουπίδια,  στο καλό βιολογικό και  το Χ.Υ.Τ.Α.  Τόνισε πως το πρόβλημα ξεκινάει από την κεντρική εξουσία.  Παραδέχτηκε πως,  αρκετές δράσεις θα πρέπει να ξεκινάνε από το δήμο  για να μειωθεί  το διοξείδιο του άνθρακα, όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής,  με ευχολόγια δε λύνεται το πρόβλημα αλλά χρειάζεται έμπρακτη συμπαράσταση. Πρότεινε τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Ιωάννη  Χατζόγλου,  σαν άμεσο αρωγό σ αυτή τη προσπάθεια, από τη μεριά του δήμου. Υποσχέθηκε εποικοδομητικές  αποφάσεις, για το θέμα, από ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και κάθε υλική βοήθεια.
  Ο δήμαρχος  Πέλλας κ. Στάμκος, ζήτησε τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στους πολίτες  της Πέλλας  ώστε να μειωθεί το πρόβλημα.  Φάνηκε, προβληματισμένος  με τους  22 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο  δήμο του, και αποφασισμένος να λάβει μέτρα  και έγκριση για τα περιφερειακά σχέδια   διαχείρισης αποβλήτων. Ακόμα, δήλωσε  πως, πρέπει να υπάρχει νοοτροπία ανακύκλωσης  σε όλα τα υλικά που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Εφαρμόζει στην πράξη τη συνεργασία  με άλλους δήμους  αφού η μόλυνση δε στέκεται σε ένα μέρος αλλά απλώνεται. Θύμισε πως, η ανακύκλωση ξεκίνησε το 2007 από τα σχολεία και τα μέλη των οικογενειών των παιδιών. Υποσχέθηκε να καλύψει χρηματικά  τις δράσεις  και  πρότεινε, από τον τομέα της ανακύκλωσης, τους υπαλλήλουςː  κ. Λουκίδου και κ. Ζαχαριάδου.
  Ο  κ.  Στέφανος Αβραμίκας,  τόνισε πως  και ο δήμος Αλμωπίας βρίσκεται προς  την κατεύθυνση  της προστασίας του περιβάλλοντος.  Ζήτησε τη χρήση βιοδιασπώμενων σακουλών,  από καλαμπόκι και πατάτα,  ώστε να εξευρεθεί λύση . Πρότεινε σαν άμεσο αρωγό της προσπάθειας, από το δήμο Αλμωπίας, τον κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη
  Ο  κ. Θέμης  Κρητίδης, από το δήμο Σκύδρας, σαν αντιδήμαρχος καθαριότητας τέθηκε άμεσα στη διάθεση των διοργανωτών της προσπάθειας   και πρότεινε  η χρηματοδότηση των δράσεων να γίνεται από τις μαθητικές σχολικές επιτροπές,  γιατί-- όπως σχετικά ανέφερε--  εκεί υπάρχουν  χρήματα   για εκδηλώσεις.
  Η  κ. Ζωγράφου,  ζήτησε   οι προτάσεις που θα ακουστούν  να οργανωθούν, κυρίως, από την πλευρά των δημάρχων και να τεθούν  για την ευαισθητοποίηση  των πολιτών σχετικά με τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας. Ακόμα, τόνισε πως, οι προσπάθειες  δεν πρέπει να σταματήσουν σε μία εκδήλωση αλλά να διαβαθμίζονται.
  Ο κ. Γιώγας  εκπροσώπησε τον κ. Τσώτσο, που για λόγους  του επιμελητηρίου απουσίαζε στο εξωτερικό. Μίλησε για τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης της σακούλας  μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Πρότεινε και δράσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά των σχολίων, όπου σπίτι--σπίτι    θα  διανέμονται σακούλες και φυλλάδια.  Παρουσίασε και την πρόταση του επιμελητηρίουː   τη διανομή, δωρεάν, σακουλών με το λογότυπο στα σχολεία,  στους πρώτους 500 αναλαμβάνει τα έξοδα το επιμελητήριο.  Έτσι γονείς και παιδιά θα βρεθούν στα καταστήματα με τις συγκεκριμένες οικολογικές σακούλες, δώρο του επιμελητηρίου.  Υποσχέθηκε και περαιτέρω βοήθεια μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
   Ο εκπρόσωπος του Φο. Σ.Δ.Α.  μίλησε για  εμπέδωση οικολογικής συνείδησης στους  πολίτες.
  Ο εκπρόσωπος των καταστημάτων ΄΄ Μασούτης΄΄  δήλωσε πως, ήδη προσπάθειες γίνονται προς αυτή την  κατεύθυνση αφού μοιράζονται  οικολογικές σακούλες και πωλούνται φτηνά  οι χάρτινες.               
  Οι εκπρόσωποι των καταστημάτων ΄΄Γαλαξίας΄΄  εντυπωσιάστηκαν που προσκαλέστηκαν για να βοηθήσουν.   Προθυμοποιήθηκαν να αναρτήσουν εκπαιδευτικές αφίσες  με  προειδοποιήσεις πως η χρήση της πλαστικής σακούλας, είναι οδυνηρή για το περιβάλλον.  Θεώρησαν απαραίτητες  επόμενες συναντήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,  ακόμα, πρότειναν να μοιράζονται ανακυκλώσιμες στα καταστήματα.
  Τελευταία πήραμε το λόγο τα Μέσα Ενημέρωσης που καλύψαμε αυτή τη Δημιουργική Συζήτηση-- Διαβούλευσηː Τα Νέα της Αλμωπίας, Οι Νέοι Ορίζοντες, www.meapopsi.gr, Η Φωνή Της Πέλλας και Η Πέλλα news.   Υποσχεθήκαμε πως  οτιδήποτε συμβεί, σε σχέση με αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, θα το δημοσιοποιήσουμε  προς ενημέρωση των πολιτών.  Σημαντική, νομίζω, και η πρότασή μουː Να φροντίσει το κράτος να παράγονται και να χρησιμοποιούνται, μόνο, βιοδιασπώμενες σακούλες του ενός μηνός ( από πατάτα, καλαμπόκι, κ.ά), και όποιος παραβιάζει το νόμο να τιμωρείται με πρόστιμο, παράλληλα, βέβαια, με την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους πολίτες.  
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more