Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Και με απόφαση Δικαστηρίου ΨΕΥΤΗΣ Ο ΤΟΥΦΕΓΓΟΠΟΥΛΟΣ Και οι συν αυτώ


Του Παράσχου Τσάνταλη


          Ένοχο έκρινε με πρόσφατη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Έδεσσας τον πρώην Δήμαρχο Εξαπλατάνου Σταύρο Τουφεγγόπουλο για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης και του επέβαλε ποινή φυλάκισης διάρκειας δεκαοκτώ μηνών.  Ένοχοι επίσης κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι , Γρηγόριος Κοροσιαδης , Αλεξάνδρα Καρατζά , Πέτρος Σουγγάρης και Γεώργιος Αντωνιάδης , για το αδίκημα της ψευδορκίας και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθένα και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων επί ένα έτος.
          Η υπόθεση είχε ξεκινήσει με ένα άρθρο που είχαν δημοσιεύσει οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», στις 16/9/2010.  Στο άρθρο αυτό κάναμε μία κριτική επισκόπηση της δημαρχιακής περιόδου που έληγε και των πεπραγμένων του τότε δημάρχου Σταύρου Τουφεγγόπουλου.  Στο δημοσίευμα αυτό αναφέραμε
μεταξύ άλλων διάφορα δημοτικά «έργα» τα οποία παρότι δεν κατασκευάσθηκαν, εν τούτοις πληρώθηκαν στους εργολάβους και διατυπώναμε το ερώτημα προς τον κ. Τουφεγγόπουλο που πήγαν τα λεφτά. Φυσικά απάντηση δεν πήραμε και η υπόθεση έφθασε στα Δικαστήρια.
          Ο Τουφεγγόπουλος …….. παρεξηγήθηκε από το δημοσίευμα και μας έκανε μήνυση, για το δημοσίευμα αυτό, αλλά το Δικαστήριο μας αθώωσε πανηγυρικά.
          Ακολούθησε μήνυσή μου κατά του Τουφεγγόπουλου και των μαρτύρων του, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να κρίνει ότι όσα κατέθεσαν ήταν ψέματα και να τους καταδικάσει.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Τουφεγγόπουλος απαξίωσε να παρευρεθεί ο ίδιος στο Δικαστήριο και προτίμησε να εκπροσωπηθεί από τρεις (!!!) συνηγόρους υπεράσπισης.
          Επίσης, πολύ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο Τουφεγγόπουλος όσο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν ζήτησαν να καταθέσουν ως μάρτυρες, ούτε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Παλίκογλου, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στο ακροατήριο(!!!), ούτε τους συμβούλους παραλαβής των «έργων», Κυριάκο Γιαλαμά και Χρήστο Παπαδόπουλο.
          Αντί αυτών, πρότειναν ως μάρτυρα τον μετέπειτα δήμαρχο Αλμωπίας Πέτρο Ζέρζη, ο οποίος βέβαια δεν γνώριζε τίποτα και κάποιον κάτοικο Κωνσταντίας, ο οποίος επίσης δεν γνώριζε τίποτα…
          Σχετικά με το «έργο» των περίφημων χαλικοστρώσεων του Δεκεμβρίου του 2006, αξίζει να αναφέρω τα εξής:
          Στις 8-12-2006 ο τότε δήμαρχος Χρήστος Παλίκογλου και ενώ τον Οκτώβριο είχε χάσει τις εκλογές από τον Τουφεγγόπουλο, συγκάλεσε την τότε δημαρχιακή επιτροπή με θέμα την ανάθεση δέκα τριών (13) έργων χαλικοστρώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Εξαπλατάνου.
          Η δημαρχιακή επιτροπή, την πλειοψηφία της οποίας έλεγχε ο Τουφεγγόπουλος, πράγματι ανέθεσε τα «έργα» των χαλικοστρώσεων σε τέσσερις εργολάβους εμπιστοσύνης του Τουφεγγόπουλου.
          Τα «έργα» αυτά ήταν εικονικά και φυσικά ποτέ δεν εκτελέστηκαν, αλλά είχε συμφωνηθεί, μεταξύ του Παλίκογλου, του Τουφεγγόπουλου και των εργολάβων, τα χρήματα που θα εισέπρατταν αυτοί, να τα επιστρέψουν στην Δήμο, προκειμένου να πληρωθούν οι εργάτες που είχαν απασχοληθεί με μαύρη εργασία κατά την θητεία του Παλίκογλου.
          Αφού οι τέσσερις εργολάβοι εξέδωσαν τα σχετικά τιμολόγια, τον Μάρτιο του 2007, οι σύμβουλοι παραλαβής Κυριάκος Γιαλαμάς και Χρήστος Παπαδόπουλος, με παρότρυνση του Τουφεγγόπουλου πείστηκαν και υπέγραψαν προχρονολογημένες βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των ανύπαρκτων «έργων». Ακολούθησε η έκδοση και πληρωμή των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής και η επιστροφή των χρημάτων στον Τουφεγγόπουλο, ο οποίος όμως δεν τήρησε την συμφωνία με τον Παλίκογλου και δεν πλήρωσε τους εργαζόμενους, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, γι’ αυτό και το θέμα έφθασε στη Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο Παλίκογλου παραδέχθηκε την εικονικότητα των έργων και αναρωτήθηκε γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργάτες, αλλά απάντηση δεν έλαβε, όπως δεν λάβαμε και εμείς, με αποτέλεσμα ακόμη να ρωτάμε «που πήγαν τα λεφτά κ. Τουφεγγόπουλε»;
          Η μέχρι τώρα δικαστική εξέλιξη δικαιώνει τους εκπροσώπους του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», οι οποίοι από την αρχή της θητείας τους κατήγγειλαν την παράνομη λειτουργία της τότε δημοτικής αρχής, την διασπάθιση των δημοτικών πόρων προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων, την αντιδημοκρατική λειτουργία ,την προκλητική συμπεριφορά και την αλαζονεία και έπαρση του Τουφεγγόπουλου.
          Η τελική δικαίωση όμως δεν ήρθε ακόμη.  Θα ολοκληρωθεί όταν αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπαίτιους και όταν θα επιστρέψουν τα χρήματα που έκλεψαν, στο δημοτικό ταμείο.
          Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί.  Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι την τελική απόδοση της Δικαιοσύνης.


Τσάνταλης Παράσχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου