Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο η Ειρήνη Γκίνη






    
Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας συζητήθηκε η πρόταση του πρώην Δημάρχου Έδεσσας κ. Ι. Σόντρα να ονομαστεί μία οδός της Έδεσσας «Ειρήνη Γκίνη».
     Από τις εκτενείς τοποθετήσεις πολλών Δημοτικών Συμβούλων αλλά και πολιτών που παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τρείς περιόδους της δημόσιας παρουσίας της Ειρήνης Γκίνη . Της πρώτης ως φαλαγγίτισσας ή φαλαγγάρχησα της φασιστικής νεολαίας του Δικτάτορα Μεταξά ΕΟΝ, της δεύτερης ως αγωνίστριας της Εθνικής αντίστασης μέσα από τους κόλπους του ΕΑΜ και του κομμουνιστικού κόμματος και τέλος ως στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης του ΣΝΟΦ και του ΝΟΦ που κατέληξε σε θανατική καταδίκη από το Στρατοδικείο Γιαννιτσών στις  1946 και την ηρωοποίησή της από τον Δημοκρατικό Στρατό και τους Σκοπιανούς.
     Το ευμετάβλητο του χαρακτήρα της και οι αλληλοσυγκρουόμενες ιδεολογικές επιλογές της οδήγησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να απορρίψουν, με συντριπτική πλειοψηφία,  την πρόταση του Ι. Σόντρα.

     Αξίζει να επισημάνουμε:
.1ον) την απουσία από την συνεδρίαση του Μ. Φουνταλή ο οποίος είναι αρχηγός της Δημοτικής παράταξης που εκλέγεται με την στήριξη του ΚΚΕ, το οποίο στις 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Έδεσσα, τίμησε την Ειρήνη Γκίνη ως μέλος του κόμματος και αγωνίστριας του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο Μ. Φουνταλής δεν παρίσταται λόγω ασθένειας αλλά και ότι πρότεινε στον Μ. Φουνταλή να συζητηθεί η πρόταση του Ι. Σόντρα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να του δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί, αλλά αυτός αρνήθηκε.
.2ον) ότι δεν βρέθηκε κανένας δημότης Έδεσσας να τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης του Ι. Σόντρα αφήνοντας τον Ι. Σόντρα εντελώς απομονωμένο και στηριζόμενο, πολύ χλιαρά από τους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού του, Δ. Δασκάλου, Παρθενόπουλο και Ε. Φράγκου. Ειδικότερα ο Δ. Δασκάλου διευκρίνισε απολογητικά ότι η πρόταση του Ι. Σόντρα έχει να κάνει με την δράση της Ειρήνη Γκίνη ως αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης προφανώς για να την διαχωρίσει από την  φασιστική και την αυτονομιστική περίοδο της δράσης της. Η Ε. Φράγκου, νιώθοντας υποχρέωση να πει κάτι για να στηρίξει τον αρχηγό της, επεσήμανε ότι σε εποχές αναβίωσης ακροδεξιών τάσεων πρέπει να τιμάμε δημοκρατικούς αγωνιστές ή αγωνίστριες, για να προκαλέσει το ψιθυριστό σχόλιο παρευρισκομένου πολίτη για την επιλεκτική μνήμη της να μην θυμάται το φασιστικό παρελθόν της Γκίνη.
.3ον) Την παρέμβαση του Ε. Τζούκα από το χωριό Νησί Έδεσσας, ο οποίος με την εικόνα των παπούδων του στα χέρια, απευθύνθηκε στους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τιμήσετε την Γκίνη η ομάδα της οποίας έκαψε το πατρικό μου σπίτι και άφησε στον δρόμο μία χήρα με τρία παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more