Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης στο Δήμο Έδεσσας- άνθρακες ο θησαυρός καθώς ακούστηκαν μόνο λόγια


 Αποτέλεσμα εικόνας για κοντονης Έδεσσα
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρου Κοντονή στο Δημαρχείο Έδεσσας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, εκτός του κ. Υπουργού και του Δημάρχου Έδεσσας, συμμετείχαν οι Βουλευτές Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη και Γ. Σηφάκης, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθ. Αηδονά, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρ. Στάμκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ι. Τσώτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φ. Γκιούρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Το κύριο θέμα συζήτησης, που τέθηκε από το σύνολο των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συνάντηση, ήταν η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα, για το οποίο ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί και άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα η Έδεσσα να αποκτήσει ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο που θα τονώσει το κύρος της Δικαιοσύνης και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Μάλιστα, το σχεδιαζόμενο Δικαστικό Μέγαρο θα αναγερθεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η Έδεσσα θα αποτελέσει πιλότο, εφόσον πετύχει το εγχείρημα, για την πραγματοποίηση αντίστοιχων έργων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Επίσης, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η μεταβατική έδρα διοικητικού πρωτοδικείου στην Έδεσσα, που καταργήθηκε πριν λίγα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού, όπως το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Πέλλας και η ανάγκη στελέχωσης του Α.Τ. Άρνισσας, τα οποία ο Υπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους συναδέλφους του αρμόδιους υπουργούς.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας κατέθεσε υπόμνημα θέσεων και αιτημάτων στον κ. Υπουργό, με κύριο αίτημα την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ: Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στην πόλη.
«Το έργο δε θα ολοκληρωθεί αύριο, αλλά έχει δρομολογηθεί και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είναι έτοιμο ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο», είπε ο Υπουργός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι στεγάζονται σε πολυκατοικίες δικαστικές υπηρεσίες δύο μεγάλων αστικών κέντρων του νομού Πέλλας, Έδεσσας και Γιαννιτσών, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που ενώ είχαν τους αναγκαίους πόρους δεν τους αξιοποίησαν.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η ΣΔΙΤ επελέγη -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα έργα. Πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται με σκοπό την εκτέλεση έργων, στις οποίες τον εποπτικό ρόλο έχει το δημόσιο, παράλληλα όμως αξιοποιείται η τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Η ανάγκη ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στην πόλη κρίνεται επιτακτική, καθώς το υπάρχον κτίριο που στεγάζονται όλες οι δικαστικές υπηρεσίες έχει κριθεί ακατάλληλο από την Επιθεώρηση Δικαστικών Κτιρίων, γεγονός που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Υπουργός.
Επίσης, από τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντονής, επανασυστήνεται μία μεταβατική έδρα Διοικητικού Πρωτοδικείου στην Έδεσσα, μέσω τηλεδιάσκεψης,  προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος χωρίς υψηλό κόστος.
Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε τη δημιουργία δύο Πρωτοδικείων στην Αττική. Όπως εξήγησε ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1981 που προβλέπει τη λειτουργία δύο ακόμη Πρωτοδικείων στην Περιφέρεια Αττικής, που θα συμβάλλουν στη μείωση δικαστικών εκκρεμοτήτων πολλών ετών. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με τους δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα συσταθούν τα Πρωτοδικεία.
Ο κ. Κοντονής συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Σάρλη και τη διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου κα. Σοφία Θελερίτη έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, παρουσία των βουλευτών του νομού κ. Γιάννη Σηφάκη και κας. Θεοδώρας Τζάκρη και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις δικαστικές αρχές και τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Κοντονή, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια στο νομό -όπου μάλιστα έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία- ενώ εξήραν τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων της αρμοδιότητας του στην περιοχή.
Δέχθηκε ερωτήσεις από εκπροσώπους των ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας και στη συνέχεια σε ανοιχτή συγκέντρωση, στον ίδιο χώρο τοποθετήθηκε όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, το πολιτικό έργο της κυβέρνησης και σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του.


Η συνέντευξη τύπου


ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΚΟΝΤΟΝΗ  ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Με αφορμή  την υλοποίηση της απόφασης απόκτησης του  νέου δικαστικού μεγάρου

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

 Ο υπουργός  δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής επισκέφτηκε την Έδεσσα με αφορμή το νέο δικαστικό μέγαρο το οποίο πρόκειται να κτιστεί.
 Τόνισε, προς τα Μέσα Ενημέρωσης στη συνέντευξη τύπου, πως ήδη έχουν ξεκινήσει τα διαδικαστικά ζητήματα για να προχωρήσει το έργο  πιο σύντομα στην υλοποίησή του, ένα έργο απολύτως απαραίτητο και ώριμο για την Έδεσσα και το νομό συνολικά.
 Η εικόνα που αντίκρισε ο υπουργός, επισκεπτόμενος το δικαστικό μέγαρο,  χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο απαράδεκτη και χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές του χώρου απονομής της δικαιοσύνης. Γενικά, μια προβληματική κατάσταση εγκατάλειψης μιας βασικής λειτουργίας του κράτους,  που συνιστά,  τη γρήγορη υλοποίηση του σύγχρονου, νέου δικαστικού μεγάρου.  Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η Έδεσσα  και θα υλοποιηθεί το έργο με τη σύμπραξη δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
ΕΧΕΤΕ  ΛΑΒΕΙ  ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ  ΤΗΣ  ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  Το πρόβλημα της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης  χαρακτηρίστηκε από τον   υπουργό σοβαρό σε σημείο που να θεωρούν οι πολίτες ότι  είναι μια διαδικασία που δεν απονέμει δικαιοσύνη. Ο νόμος που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη παρεμβαίνει στο επίπεδο της διοικητικής δικονομίας για την επιτάχυνση των διοικητικών δικών. Λαμβάνονται μέτρα στα σημεία που μπορούν να γίνουν αλλαγές για ταχύτερη απονομή, όπως  π.χ  τα συναινετικά διαζύγια που  θα φύγουν από τα δικαστήρια  και θα ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία με μεγάλη ταχύτητα  ενώπιον των συμβολαιογράφων με τη συμπαράσταση των δικηγόρων. Πολύ βασικό σ αυτή την υπόθεση είναι η αναμόρφωση των Βασικών Κωδίκων που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Υπάρχει νομοσχέδιο με  διατάξεις που βοηθάνε στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και θα δοθεί σε διαβούλευση. Λήφθηκε απόφαση και για τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας που θα βοηθά το έργο του δικαστή στην γρήγορη έκδοση των αποφάσεων ή τη διεκπεραίωση ποινικών υποθέσεων πολύ γρήγορα.
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ 
(Κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων).
 Θα νομοθετηθεί μια διάταξη που θα αφορά τα στελέχη των τραπεζών που εμπλέκονται σ αυτή τη διαδικασία, ώστε, όχι μόνον να προστατεύονται αλλά  και να μη γίνεται κατάχρηση εξουσίας. Επίσης, θα   νομοθετηθεί  η  διαδικασία που θα προβλέπει πώς μια υπόθεση θα επιλύεται πριν φτάσει στα ποινικά δικαστήρια, θα περιέχει  όλα εκείνα  τα περιθώρια, υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά,  για να επιλύονται υποθέσεις σε ένα στάδιο προγενέστερο με τη συναίνεση και τη συμφωνία των αντιδίκων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ  Η  ΕΛΛΕΙΨΗ  ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ  ΣΤΟ  ΝΟΜΟ ΜΑΣ
Μεταβατικές έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων  πρέπει να υπάρχουν, τουλάχιστον  μία στην πρωτεύουσα του κάθε νομού. Γίνεται μελέτη  και  όταν τελειώσει και εφαρμοστεί  δε θα απαιτείται η φυσική παρουσία του δικαστή, ούτε η σύνθεση του δικαστηρίου, αλλά όλα θα γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Με αυτό τον τρόπο θα δικάζονται  περισσότερες υποθέσεις, στον ίδιο χρόνο με την προγενέστερη κατάσταση, σε μια μεταβατική έδρα

ΟΣΟΝ  ΑΦΟΡΑ  ΤΙΣ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  ΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΜΑΣ ΕΙΠΕ

Νομοθετήθηκε η μείωση των παραβόλων για τα εισαγωγικά δικόγραφα.  Καταργήθηκε το δικαστικό έσοδο  για τις αναγνωριστικές αγωγές που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.  Μειώθηκε το παράβολο στην κατάθεση δικογράφων. Μειώθηκε, στο μισό, το δικαστικό έσοδο στις εργατικές διαφορές. Θεσπίστηκε το νέο παράβολο για την αναβολή   ώστε  να μη γίνεται κατάχρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more