Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Κλαυσίγελος το Δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας



Αποτέλεσμα εικόνας για κλαυσίγελος 
Του Νίκου Καραμανάβη, ιστορικού


Είχα την τύχη ή μάλλον την ατυχία να παρακολουθήσω ως πολίτης την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αλμωπίας. Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά το παρακολούθησα από κοντά. Οι σκέψεις που ήρθαν στον μυαλό μου αρκετές μέρες μετα την ολοκλήρωση του είναι απογοήτευση, στεναχώρια και προβληματισμός. Συζητώντας και με άλλους πολίτες που είδαν την συνεδρίαση τηλεοπτικά από την Πέλλα τηλεόραση η λέξη που τους ήρθε άμεσα είναι ο κλαυσίγελος. Δηλαδή η συνεδρίαση προκάλεσε στους πολίτες γέλιο και κλάμα μαζί. Γέλιο γιατί πραγματικά κάποιοι εκλεγμένοι φάνηκαν αστείοι και κλάμα γιατί οι πολίτες συνειδητοποίησαν ποιους ψήφισαν ώστε να τους εκπροσωπούν. Θα πρέπει κάποιοι εκλεγμένοι να καταλάβουν ότι είναι εντολοδόχοι των πολιτών και θα πρέπει να προσέχουν το τι λένε αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους. Μάλιστα κόντεψαν κάποιοι να έρθουν στα χέρια.  Ο Δημοκρατικός διάλογος πήγε περίπατο και φάνηκε ότι κάποιοι
ήρθαν προετοιμασμένοι και με μοναδικό σκοπό, μόνο και μόνο να μαλώσουν, να λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές.
Ο λαϊκισμός μαζί με το κιτς συναντήθηκαν και δημιούργησαν ένα εκκριτικό μείγμα. Οι φωνές, οι βρισιές, οι ειρωνείες, οι συκοφαντίες απάντησαν στο Δημοκρατικό και μετριοπαθές πνεύμα που θα έπρεπε να κυριαρχεί στο ναό της τοπικής δημοκρατίας, στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Αλμωπίας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Σίμος Σωτηριάδης με την αστική ευγένεια που τον διακρίνει ήταν αδύνατο να δαμάσει τους λαϊκιστές του Δημοτικού συμβουλίου. Ο εταίρος ευγενής, σοβαρός και πάντα μετριοπαθής αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Τσιμτσιρίδης σε μια έκρηξη της καθαρότητας που τον διακρίνει αναγκάστηκε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από την θέση του. Γιατί άραγε; Γιατί κάποιοι του είπαν ότι είναι για το μεροκάματο. Όταν ο άνθρωπος αυτός παραιτήθηκε από την εργασία του στα άτομα με ειδικές ανάγκες για να υποστηρίξει τον Δήμο Αλμωπίας. Όταν στο παρελθόν είχε δεχθεί νέες συκοφαντίες από τους γνωστούς λαϊκιστές ότι είναι ανιψιός του Δημάρχου. Μάλλον ξεχνούν όμως ότι ο Γιώργος Τσιμτσιρίδης ήταν παρών πολιτικά και πριν τον Δήμαρχο όταν υπηρέτησε την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένος. Σε αυτό το συμβούλιο όλοι κατάλαβαν την ασύμμετρη και ευκαιριακή συμμαχία των «αντιφρονούντων» δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση που σαφώς και οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και στον λαϊκισμό. Μοιραία προσπαθούσε ο πάντα κεντρώος με μετριοπαθής επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ασβεστόπουλος να κατευνάσει τα πνεύματα. Οι λαϊκιστές συνέχισαν το κρεσέντο τους κατηγορώντας τον Δήμαρχο για την μεταφορά της λαϊκής. Η λαϊκή όμως μεταφέρθηκε και λειτούργησε όπως τόνισε ο κος Μπίνος ο οποίος σήμερα είναι δικαιωμένος.

Μερικοί ακόμη κι ανήκουστες βρισιές έπιασαν και τις γυναίκες. Όλοι έβγαζαν τα προσωπικά τους παράπονα και τις αδικίες.   Σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο ξευτελίστηκε η ανθρώπινη υπόσταση, ολισθηρός κατήφορος, δεν σέβονταν ο ένας τη γνώμη του άλλου, δεν είχαν υπομονή ν’ ακούσουν. Διέκοπταν τον ομιλητή με ασυγκράτητο θυμό, χωρίς ευγένεια, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του προέδρου. Ήταν λυπηρό κι αξιοθρήνητο αυτό το Δημοτικό συμβούλιο που οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέλυσαν την ελευθερία του λόγου και κατήργησαν το Δημοκρατικό διάλογο. Προσοχή αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Εν κατακλείδι χρειάζεται άμεσα η αφύπνιση των πολιτών που είναι το δραστικό μέσο μιας τοπικής αντίστασης κατά του ολοκληρωτισμού και του λαϊκισμού. Επειγόμαστε για πολίτες και όχι για πολιτικούς! Έλλειμμα συνειδητοποιημένων πολιτών και πληθωρισμός επαγγελματιών και λαϊκιστών αυτοδιοικητικών είναι το πρόβλημα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more