Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Έργα και ημέρες πολιτών και εκλεγμένων αρχόντων Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας Οι εκλεγμένοι άρχοντες αγνοούν την Ιστορία του τόπου μας



  
Αποτέλεσμα εικόνας για 25Η Μαρτίου 
Είναι καθιερωμένο από την Πολιτεία, κάθε χρόνο, στις εθνικές γιορτές και εκδηλώσεις να ορίζεται επίσημος ομιλητής να εκφωνεί τον πανηγυρικό της μέρας (λόγο άμεσα συνδεμένο με το ιστορικό γεγονός). Φέτος στον γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην επέτειο της Εθνεγερσίας του Γένους, ο επίσημος ομιλητής ήταν ο νομαρχιακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που μίλησε παρουσία των αρχών και των εκκλησιαζόμενων στην Ιερά Μητρόπολη της Έδεσσας, στην Αγία Σκέπη. Η ομιλία ήταν σύντομη, πρόχειρη, με τετριμμένα στοιχεία και με σοβαρές παραλείψεις. Ο φετινός ομιλητής φανερώθηκε ότι ήταν αδιάβαστος, άσχετος με την ιστορία και την αυτογνωσία της περιοχής μας. Έδειξε τέτοια αδεξιότητα, αδιαντροπιά που παρέλειψε περιφρονητικά την συμμετοχή των αγωνιστών της Έδεσσας, της Αλμωπίας και των χωριών μας στον επαναστατικό αγώνα του ’21· δεν αξιώθηκε να πει ούτε μία λέξη για την επανάσταση της Χαλκιδικής·  ούτε ένα επιφώνημα για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Γενικά αγνόησε ολότελα την ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης.
   Στην επίσημη μέρα της Εθνικής γιορτής εκκλησιάζονταν κι ένας βουλευτής και ο δήμαρχος της Έδεσσας. Και οι δύο ήταν βαθιά αφοσιωμένοι με την ανάγνωση των χριστιανικών συμβόλων της θρησκείας μας. Μάλιστα για πρώτη φορά εντυπωσίασε η εκφώνηση του «Πιστεύω» από το Δήμαρχο. Αποδόθηκε με τόνο, με ρυθμό και με ευλάβεια. Όπως φαίνεται και οι δυο, ο δήμαρχος και ο βουλευτής καθόλου δεν ενοχλήθηκαν από την αστόχαστη κι ανιστόρητη ομιλία. Φυσικά πως ν’ άκουγαν, αφού πρώτιστο μέλημά τους είναι η προβολή και στην εκκλησία.
   Στο Δημοτικό συμβούλιο, Τρίτη 28 Μαρτίου, ο δήμαρχος παραπονέθηκε που εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν τίμησε, στη μέρα της Εθνικής γιορτής την Έδεσσα, την πρωτεύουσα του Νομού. Καημό και σοβαρό παράπονο του δημάρχου που δεν στάθηκε δίπλα στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης! Αλλά το δικό μας αγανακτισμένο ξέσπασμα είναι εναντίον του επίσημου ομιλητή που καταρράκωσε την ιστορία μας. Αλλά εμείς οι πολίτες της Έδεσσας και του Νομού Πέλλας δεν αντέχουμε την ατιμωτική προσβολή, αγανακτούμε και διαμαρτυρόμαστε διάτρανα. Αυτά τα ανεπανάληπτα ανιστόρητα για μας, κύριε Δήμαρχε, δεν είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο!
   Επιτέλους, χτύπησε προειδοποιητικά η καμπάνα, ήρθε η ευλογημένη ώρα και κάνουμε πρόταση στην αντιπεριφερειάρχη ν’ αλλάξει το εθιμικό της τελετουργίας των εθνικών γιορτών, να μην εκφωνούνται και να μην διαβάζονται πανηγυρικοί και ομιλίες στις εκκλησίες. Αυτές οι Εθνικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται μια μέρα νωρίτερα σ’ άλλες αίθουσες με άξιους κι αξιόλογους ομιλητές. Αλλιώς θα έχουμε και χειρότερα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more