Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Εμπαίζει τους εργαζόμενους και ζητά σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας η Ευρ. Επιτροπή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ Ευρωβουλή
 «Το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας (σημ. δηλαδή το μνημόνιο) για την Ελλάδα δεν έχει ως προϋπόθεση τη μείωση των μισθών ή των αποδοχών των εργαζομένων (…) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη μείωση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (…),«οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκτηση της παραγωγικότητας της εργασίας».

Αυτή η απίστευτης προκλητικότητας δήλωση ανήκει στην Ευρ. Επιτροπή, σε απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, σχετικά με τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απο κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ESM κατέληξαν σε  νέες περικοπές σε μισθούς, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, το 15ο πετσόκομμα συντάξεων και σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων. Αυτοί δηλαδή που συνδιαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα τρία μνημόνια προσποιούνται πως δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και την κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και υποκρίνονται πως επίσης δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτές που είναι προ των πυλών. Παρά την υποκριτική στάση τους ο στόχος τους δεν κρύβεται. Αυτός δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργασία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντας τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα να στενάζουν στο βωμό της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Όσο για τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας αυτή συνεπάγεται ουσιαστικά την «ντε φακτο» κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αποτελεί το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για την απασχόληση. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η επιχείρηση εξαπάτησης του λαού από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη «σκληρή» δήθεν διαπραγμάτευση για την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού ακόμη και η τυπική επαναφορά τους ακυρώνεται και καταργείται στην πράξη από το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας, καθιστώντας τις ΣΣΕ - ακόμη κι αν επανέλθουν στα χαρτιά - ένα απλό περιτύλιγμα της έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.  

Το μόνο που επιδιώκουν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να εξασφαλίσουν την «καπιταλιστική ανάπτυξη», την κερδοφορία δηλαδή των μονοπωλίων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν σήμερα την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα. Να δουν τη νέα παγίδα που τους στήνουν, να προτάξουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, οργανώνοντας πιο αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου και της απάντησης της Ευρ. Επιτροπής :

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000170/2017
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Θέμα:          Για το εισόδημα των εργαζομένων
Mε το δελτίο της 20.12.2016, σχετικά με την «πορεία του κόστους εργασίας στην Ε.Ε.», η Εurostat αποκαλύπτει πως «στην Ελλάδα το ωριαίο κόστος εργασίας έπεσε κατά 3,1% το γ΄ τρίμηνο του 2016», ενώ την ίδια περίοδο η ελληνική οικονομία παρουσίαζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,8%, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι είδαν στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2016 μειώσεις στις αποδοχές τους, αν και η οικονομία ... μεγενθυνόταν.
Αντιστοίχως, και τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο του 2016, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν ποια είναι η «δίκαιη» καπιταλιστική ανάκαμψη που διαφημίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι εταίροι της, ΕΕ και ΔΝΤ, ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που συμβαδίζει με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου που επιδεινώνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η παραπέρα μείωση του μισθού, και γενικότερα των αποδοχών των εργαζομένων, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση που θέτουν τα μέτρα και οι σχεδιασμοί των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ESM από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε και για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από δημοσιονομικά μεγέθη;
E-000170/2017
Απάντηση της κας Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής
(20.3.2017)
Η Επιτροπή θα ήθελε να διαβεβαιώσει τον κ. βουλευτή ότι το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα δεν έχει ως προϋπόθεση τη μείωση των μισθών ή των αποδοχών των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη μείωση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η Επιτροπή θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι το συνολικό κόστος εργασίας και η δυναμική των μισθών είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ο πληθωρισμός, η ανεργία, οι μεταβολές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού και οι μεταστροφές μεταξύ των τομέων εμπορεύσιμων και μη εμπορεύσιμων αγαθών.
Όσον αφορά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το καλύτερο οικονομικό κλίμα στηρίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, πράγμα που αντικατοπτρίζεται επίσης στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπου σημειώνονται σταδιακά μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις[1], η ανεργία αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται σταθερά κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των προβλέψεων, ενώ οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκτηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Ωστόσο, οι υφεσιακοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, αφορούν δε κυρίως την αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης».



[1]      Ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις – χειμώνας 2017, που είναι διαθέσιμες στην ακόλουθη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-forecasts/winter-2017-economic-forecast_en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more