Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ένοχη σιωπή για τις Δημοτικές αρχές Αλμωπίας!



Αποτέλεσμα εικόνας για Παράσχος Τσάνταλης 
Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα Νέα της Αλμωπίας ο πρώην επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πρώην Δήμου Εξπλατάνου, Παράσχος Τσάνταλης. Ο κος Τσάνταλης μίλησε για όλους και για όλα καθώς και για τον αγώνα που κάνει ενώ χαρακτήρισε ένοχη την σιωπή των Δημοτικών αρχών Αλμωπίας στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει στην Αλμωπία. Διαβάστε  παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1.
  Κύριε Τσάνταλη, ακούσαμε για δικαστικές διαμάχες και αλληλομηνύσεις στον πρώην δήμο Εξαπλατάνου, τι ακριβώς έχει συμβεί; 

-         Κυρία Σίσκου, η προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα αυτονόητα, ασφαλώς και δεν είναι η καλύτερη λύση. Οι χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν λειτουργούν ουσιαστικά σαν πυροσβεστήρας στην μνήμη. Εκεί βασίζονται οι ένοχοι όταν με το παραμικρό σου λένε «να πας στον εισαγγελέα». Αυτή ήταν δυστυχώς και η μόνιμη επωδός του πρώην δημοτικού άρχοντα Σταύρου Τουφεγγόπουλου. Αναγκαστήκαμε λοιπόν, σαν συνδυασμός να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη για τις υποθέσεις:
·        Παράνομης εκτέλεσης των ΧΑΔΑ Αν. Αλμωπίας.
·        Εικονικές χαλικοστρώσεις αξίας 120.000 ευρώ, το 2006-2007 στα Δ.Δ. του πρώην δήμου Εξαπλατάνου.
·         Εικονικό έργο ασφαλτοστρώσεων στο Θεοδωράκι το 2007 αξίας 141.300 ευρώ.
·        Καθαρισμός πέριξ των κοιμητηρίων αξίας 37.000 ευρώ, το 2008 στα Δ.Δ. του πρώην δήμου Εξαπλατάνου.
·        Παράνομες διαγραφές χρεών αξίας 14.000 ευρώ περίπου, από τους βεβαιωτικούς αρδευτικούς καταλόγους.
·        Παράνομες χαλικοστρώσεις αξίας 94.000 ευρώ, το 2008 στα Δ.Δ. του πρώην δήμου Εξαπλατάνου.
·        Απευθείας αναθέσεις αξίας 6.900 ευρώ η καθεμία οι οποίες δίνονταν σε ημέτερους εργολάβους, με το αζημίωτο βέβαια.

Ο δήμαρχος Τουφεγγόπουλος με την σιωπηρή (και όχι μόνο) στήριξη των δημοτικών του συμβούλων, αντί να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών μας, προσέφυγε στην δικαιοσύνη μηνύοντας μας για συκοφαντική δυσφήμιση λέγοντας και δημοσιεύοντας σε βάρος μας απαξιωτικές αναφορές για τις προθέσεις μας. Η τακτική αυτή, της αμυντικής επίθεσης, δηλαδή για να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει εντυπώσεις είναι η προσφιλή τακτική των ενόχων. Εδώ όμως ο Τουφεγγόπουλος ξεπέρασε τα όρια και μπήκε στα χωράφια του ψεύδους και του θράσους, μηνύοντας ολόκληρο το συνδυασμό μας, αλλά δεν υπολόγισε ότι μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, όπως και έγινε. Για την ψευδή καταμήνυση (όσον αφορά όλες τις υποθέσεις)  αθωωθήκαμε πανηγυρικά στο δικαστήριο με την απόφαση Νο.1024 του 2012.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2. 
 Κύριε Τσάνταλη, τι έχει τελεσιδικίσει από όλο αυτό; Έχει αποδοθεί δικαιοσύνη; Υπάρχουν υποθέσεις-μηνύσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα και ποιές είναι αυτές;

-         Για τους ΧΑΔΑ η πρωτόδικη ποινή για τον τέως δήμαρχο και τους μηχανικούς ήταν 20 μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή και 12μηνη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Στο εφετείο Θεσσαλονίκης ως δια μαγείας αθωώθηκαν όλοι.

 Για την δίκη των 94.000 ευρώ για χαλικοστρώσεις καταδικάστηκαν πρωτόδικα, οι μηχανικοί και ο Τουφεγγόπουλος σε 20 μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή και 12μηνη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η ποινή αυτή παρέμεινε και στο εφετείο Θεσσαλονίκης.

Μόλις  πρόσφατα, όπως γνωρίζετε και εσείς, τόσο ο Τουφεγγόπουλος όσο και πολλά άλλα  μέλη του συνδυασμού του, καταδικάστηκαν σε πολύμηνες φυλακίσεις και σε στέρηση πολιτικών τους δικαιωμάτων για ψευδορκία.
 Κυρία Σίσκου,  3 είναι οι πιο σοβαρές υποθέσεις και βρίσκονται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης για κακουργηματικές πράξεις και αφορούν τις χαλικοστρώσεις των 120.000ευρώ, τα 141.300ευρώ τις ασφαλτοστρώσεις Θεοδωρακείου και τα 94.000ευρώ για τις χαλικοστρώσεις του 2008.

Όσον αφορά στο αν αποδόθηκε δικαιοσύνη, κατ εμέ απερίφραστα όχι, δεν έχει αποδοθεί ακόμη. Δεν έχουν επιστραφεί ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ στα ταμεία του δήμου και οι καταδικασθέντες συνεχίζουν να απολαμβάνουν μια περίεργης ασυλίας. Ακόμα και για εκείνες τις αμετάκλητες καταδίκες υπάρχει η καθυστέρηση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Είναι πολύ περίεργη αυτή η ιστορία…


 ΕΡΩΤΗΣΗ 3.
  Πώς βλέπετε τη δημοτική αρχή του Κου Μπίνου; Έχει ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, τις ανάγκες και τα προβλήματα της Αλμωπίας;

Κυρία Σίσκου θα σας απαντήσω και για τις δυο δημοτικές αρχές. Του Κου Πασόη και του Κου Μπίνου.
Επισκέφθηκα πολλές φορές τόσο τον Κο. Πασόη όσο και τον Κο. Μπίνο για να τους επισημάνω ότι ο δήμος έχει υποστεί ζημία από τις έκνομες πράξεις των πρώην δημαρχών και ότι πρέπει να απαιτήσουν τα χρήματα της ζημίας από τους ίδιους, καταθέτοντας αγωγές.
Ο κος. Πασόης με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ανέθεσε μερικές υποθέσεις σε πληρεξούσιους δικηγόρους και ήδη έχουν κατατεθεί αγωγές για τις χαλικοστρώσεις, απαιτώντας τα χρήματα από τους εμπλεκόμενους. Έδωσε εντολή για τις προφορικές αναθέσεις στον δικηγόρο Κο. Αμύντα, αλλά δυστυχώς μετά από δυόμιση χρόνια δεν έχει εκτελεστεί η εντολή αυτή, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος έδωσε εντολή για τη μη κατάθεση των αγωγών!!
Και επίσης δόθηκε εντολή για τις διοικητικές αποβολές όσον αφορά την καταπάτηση δημοτικού δρόμου από τον  Τουφεγγόπουλου και μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί ούτε αυτή.
Βέβαια οι ευθύνες για αυτήν την καθυστέρηση βαρύνουν  και τον Κο. Πασόη και τους δημοτικούς συμβούλους του, για τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου όταν ήταν στην διοίκηση του δήμου.
Ο Κος. Μπίνος θυμάμαι, , πριν εκλεγεί δήμαρχος, υπερθεμάτιζε τον αγώνα μας για τα «κακώς κείμενα» στον πρώην δήμο Εξαπλατάνου.
Τώρα σαν διοίκηση αντί να καταθέσει αγωγές και να ζητήσει αναθεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων ώστε να επιστραφούν στο δήμο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα για εικονικά έργα, κατέθεσε «ενδικοφανή προσφυγή», χωρίς να ενημερωθεί μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο,  η οποία απορρίφθηκε σιωπηρώς από τη ΔΟΥ.
(Στην προσφυγή αυτή υποστήριζε ότι ο δήμος Αλμωπίας δεν είναι καθολικός διάδοχος του πρώην δήμου Εξαπλατάνου!! Τότε ποιος είναι;)
 Σε συνάντηση μας τον ενημέρωσα σχετικά για τα θέματα αυτά, χωρίς να υπάρχει δυστυχώς καμία ενέργεια ακόμα από την δημοτική αρχή. Έκτοτε δεν στάθηκε δυνατόν να τον βρω και να του υπενθυμίσω ότι παραβιάζει τα καθήκοντα του γιατί δεν κατέθεσε καμία αγωγή, ούτε εκτέλεσε αποφάσεις του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου.  
   Κυρία Σίσκου πρέπει να σας πω, ότι όλα αυτά δεν μπορεί να είναι άλλο στον αέρα. Όλες μα όλες οι Καποδιστριακές δημοτικές αρχές  αλλά και οι αντιπολιτεύσεις όλα αυτά τα χρόνια, κάνουν σαν να μη γνωρίζουν τι έχει συμβεί στον πρώην δήμο Εξαπλατάνου αλλά και στον πρώην δήμο Αριδαίας. Δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν αντί να αποκαλύψουν την κακοδιαχείριση των δήμων (είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι πολίτες ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί με το δημοτικό κολυμβητήριο, με την ΔΕΥΑ, με τα λουτρά, είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι  πολίτες ξέρουν  τι ακριβώς έχει συμβεί με τις παράνομες προφορικές αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από όλες τις δημοτικές αρχές, ή μήπως είναι τυχαίο το πλιάτσικο που έγινε με τα οικόπεδα του δήμου;). Δεν μπορούν άλλο να κωλυσιεργούν, χρειάζεται υπεύθυνη πολιτική και μια δημοτική αρχή που να μπαίνει με θάρρος μπροστά στα προβλήματα….που κληρονόμησε από προηγούμενες δημοτικές αρχές και όχι να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4.
  Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Μου το ρωτάνε πολλοί αυτό. Μάλιστα μου καταλογίζουν δόλο για την κινητικότητα μου. Ότι έχω στο μυαλό μου να κατέβω για δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Ότι για αυτό «κάνω τόσο θόρυβο», όπως απαξιωτικά λένε πολλοί της άλλης πλευράς.
Εγώ κυρία Σίσκου όταν αποφάσισα το 2006 να ασχοληθώ με τα κοινά, είχα άλλα πράγματα στο μυαλό μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχει τόση διαφθορά στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Την ενασχόληση μου αυτή την πλήρωσα και την πληρώνω σκληρά, προσωπικά, οικογενειακά αλλά και  οικονομικά. Το ότι συνεχίζω να «παλεύω» τις ανοιχτές υποθέσεις, είναι γιατί έμαθα στη ζωή μου να μην τα παρατάω ποτέ αλλά και γιατί θεωρώ πως έχω ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους που μας στήριξαν στις εκλογές του 2006.
Για τις επόμενες εκλογές που με ρωτάτε, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε με κάποιους ανθρώπους που έχουν και αυτοί τις ίδιες ανησυχίες για την Αλμωπία και συζητάμε για πολλά προβλήματα που υπάρχουν και για το πώς μπορεί να λυθούν. Υπάρχουν λοιπόν πολλές πιθανότητες να είμαστε παρόντες (ως οφείλει ο κάθε πολίτης) στην υπόθεση της τοπικής μας κοινωνίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5.
  Αυτό με την επιστολή 22 πολιτών προς την δημοτική αρχή πώς το σχολιάζετε;

Τι να σχολιάσω; Είναι ζητούμενο κάθε ευνομούμενης πολιτείας η συμμετοχή των πολιτών. Θα πρέπει μάλιστα να την επιζητούν και  να την θεσμοθετούν οι αιρετοί. Αυτή η λογική που έλεγε, ψηφίζεις μία φορά στα 4-5 χρόνια και μετά γυρνάς στον καναπέ σου, έχει πεθάνει. Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά διασφαλίζει την διαφάνεια αλλά και την αποτελεσματικότητα του έργου μιας μικρής ή μεγαλύτερης αιρετής αρχής.
Αλλά η απάντηση του δήμου στην αίτηση των πολιτών, με εντολή δημάρχου μάλιστα, με βρίσκει εξοργισμένο, γιατί μου θύμισε τις ημέρες Τουφεγγόπουλου στον δήμο Εξαπλατάνου, που σε κάθε αίτηση μας έστελνε στον εισαγγελέα για το ειδικό έννομο συμφέρον. Ο Τουφεγγόπουλος όμως είχε να κρύψει πράγματα που δεν ήθελε να βγουν στην επιφάνεια, όπως αποδείχτηκε από τις καταδικαστικές αποφάσεις. Ο κος Μπίνος όμως δεν έχει να κρύψει κάτι. Γιατί κωλυσιεργεί; Διακρίνω μια προσπάθεια συγκάλυψης, για αυτό είμαι θυμωμένος. Και για αυτό λέω ότι όλα αυτά δεν μπορεί να είναι άλλο στον αέρα. Διευκρινίζω δε πως αυτό δεν είναι απειλή ,αλλά ενημέρωση. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6.
  Και μια τελευταία ερώτηση. Τί έχετε να μας πείτε σχετικά με το κυβερνητικό έργο. Είστε ευχαριστημένος απο τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα; Έχει επιτευχθεί ο στόχος να πάει η Ελλάδα μπροστά;

Ασφαλώς και δεν είμαι. Είναι παράλογο να είναι κάποιος ευχαριστημένος απο την σημερινή κατάσταση. Και δυστυχώς όλα δείχνουν οτι ο κατήφορος έχει δρόμο ακόμα. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται απο πρωτοφανή ανεργία, απο φτώχεια, απο μαζικό κλείσιμο μαγαζιών, απο υψηλή φορολογία, απο απαξίωση της πρωτογενούσ παραγωγής, έρχονται να επιβάλλουν για πολλά χρόνια 3,5% πλεονασματικούς ισολογισμούς. Αυτό είναι ανέφικτο και δεν μπορώ να μην στιγματίσω την αδιαλλαξία της ηγετικής ομάδας της Ευρωπαικής Ένωσης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7.
  Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Για τα τοπικά μας, να πω μόνο οτι πρέπει οι καθημερινοί άνθρωποι, με την εμπειρία του ο καθένας απο το χώρο της δουλειάς του, να βρει τρόπους και να συμμετέχει ενεργά στις υποθέσεις του δήμου. Να μάθουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more