Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Οι πολίτες δημιουργούν προϋποθέσεις για τον πολιτισμό






Στην Έδεσσα εδώ και λίγα χρόνια εκδίδεται το λογοτεχνικό περιοδικό τα «Δαφνοκέρασα». Πιθανόν λίγοι Εδεσσαίοι να το γνωρίζουν. Έξω από την Έδεσσα, στις άλλες πόλεις το διαβάζουν και γράφουν επαινετικές κριτικές και συγχαρητήριες επιστολές. Μεγάλη τιμή και προβολή του περιοδικού «Δαφνοκέρασα»έγινε από τον λογοτέχνη και κριτικό Θανάση Νιάρχο στην εφ. «Τα Νέα», στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Ταύτισε την προσφορά του περιοδικού και την ονόμασε «Αθάνατη Επαρχία».
   Αυτό το δοκίμιο ύμνος για την Έδεσσα, από φίλους εστάλη σ’ όλες τις επαρχιακές εφημερίδες, όπως στα Χανιά, Ρόδος, Γιάννινα, Ηγουμενίτσα, Σέρρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κ.α. Η πνευματική Έδεσσα από αυτή τη δημοσιογραφική σταυροφορία, έγινε γνωστή και ξακουστή στο Πανελλήνιο.


Στις 21 Μαρτίου στην Έδεσσα και στην αίθουσα της Λαογραφικής Εταιρίας γιορτάστηκε «Η Παγκόσμια Μέρα της Ποίησης»με τον εκφραστικό τίτλο «Ο Ορφέας τραγουδεί». Στην ποιητική εκδήλωση συμμετείχαν 14 ποιητές και 10 φίλοι της ποίησης: από την Αθήνα, Αμύνταιο, Αριδαία, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη που απήγγειλαν και διάβασαν ποιήματά τους. Η ποιητική βραδιά σημείωσε μεγάλη επιτυχία, που και στις ειδήσεις της τηλεόρασης ανακοινώθηκε με τον τίτλο «Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης – Από τα Χανιά έως την Έδεσσα» και το σημαντικό είχαν αναρτήσει και την πρόσκληση της εκδήλωσης.
   Απ’ αυτή την καλλιτεχνική και πνευματική εκδήλωση η Έδεσσα έγινε γνωστή παντού, στο Πανελλήνιο. Χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση. Χωρίς χορηγό πέτυχε την πολιτιστική διαφήμιση. Κέρδισε κόσμο χωρίς να ξοδέψει. Μόνο οφέλη θα έρθουν.
Επιμέλεια Ν. Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more