Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μια διαφορετική Ανάσταση στο Λουτράκι Αριδαίας



 Η  ΝΥΧΤΑ  ΤΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΣΤΟ  ΛΟΥΤΡΑΚΙ  ΑΡΙΔΑΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ   ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


  Επέλεξα να βρεθώ το βράδυ της  Ανάστασης  στο φανταστικό Λουτράκι Αριδαίας, παρέα με πλήθος επισκεπτών  από όλα τα μέρη της  πατρίδας μας, καθώς και  γηγενείς.

  Οι ψαλμωδίες των εκκλησιαστικών ύμνων της ημέρας  απλώθηκαν παντού και διάχυτα συναισθήματα  ευλάβειας, κατάνυξης και πειθαρχίας  ομόρφυναν την ατμόσφαιρα και  συνεπήραν το πλήθος σε  ένα μαγευτικό ταξίδι  γαλήνης και αρμονίας. Διοργανωτής  της όλης διαδικασίας της Ανάστασης, που πραγματικά άγγιξε το τέλειο,  ο αγαπητός σε όλους πατέρας Σόλων Ελπασίδης,  που πάντα φροντίζει  ώστε ο ναός του Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου να είναι  σε αρμονία ομορφιάς με το  υπέροχο και περιποιημένο φυσικό τοπίο του χωριού της περιοχής.

  Το ΄΄Δεύτε Λάβετε Φως΄΄ έδωσε φως, ιερό για τους πιστούς  φερμένο από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ, για να φωτιστεί η νύχτα και να  υποδεχτούν οι  χριστιανοί την Ανάσταση.  Προηγήθηκαν οι ευχές, από τον εφημέριο π. Σόλωνα Ελπασίδη, για ομόνοια και αγάπη  μεταξύ των ανθρώπων, ευχές όμορφες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.   Ακολούθησε το  ΄΄Χριστός Ανέστη΄΄ μαζί με τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες,  που στην κυριολεξία  αναστάτωσαν το  πλήθος και το καθήλωσαν, αφού οι περισσότεροι έμειναν με το στόμα ανοιχτό  και την ευχή στα χείλη μέχρι που πέρασε η μπόρα.

  Το έθιμο με τα  πυροτεχνήματα, σύμφωνα με τους ιστορικούς και είναι  η επικρατέστερη  εκδοχή, ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όπου κατά τη διάρκεια της ανάστασης, για να μπορέσουν οι χριστιανοί να  τη γιορτάσουν ελεύθερα, έριχναν με τα τουφέκια και χρησιμοποιούσαν ότι αυτοσχέδιο έκανε θόρυβο  με σκοπό  να απομακρύνονται οι τούρκοι και να μην τους ενοχλούν.
ΧΡΌΝΙΑ  ΠΟΛΛΆ ΜΕ ΥΓΕΊΑ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more