Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Καταστράφηκαν οι κερασοπαραγωγοί της Έδεσσας, ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας


Αποτέλεσμα εικόνας για κερασοπαραγωγοί

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ







ΠΡΟΣ:
 - Πρωθυπουργό
- Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξής & Τροφίμων
 -  Υπουργό Οικονομικών
- Υπουργό Εσωτερικών
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
-  Προεδρο ΕΛΓΑ
- Βουλευτές του Νομού Πέλλας
- Μ.Μ.Ε.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΙΚΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ο Δήμος Έδεσσας, είναι πανελλήνια γνωστός για την, εξαιρετικής ποιότητας, παραγωγή κερασιών. Στον τόπο μας, η κερασιά ευδοκίμησε και έδωσε καρπούς απαράμιλλων χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα τόσο στην εσωτερική, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, το σύνολο της παραγωγής να πωλείται ουσιαστικά ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.
Ο κερασεώνας της περιοχής μας, που μεγάλωσε γενεές και γενεές και στήριξε την οικονομία του τόπου μας,  σήμερα με τη σταδιακή του ανανέωση, με νέες δυναμικότερες και ελκυστικότερες εμπορικά ποικιλίες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, έχοντας ενσωματώσει σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα πρωτοποριακές καλλιεργητικές πρακτικές, παράγει το 60% περίπου της πανελλαδικής παραγωγής και μάλιστα με το καλύτερο ποιοτικά προϊόν.
Μόνον αυτό το γεγονός, καταδεικνύει τη σημασία της κερασοπαραγωγής, που ουσιαστικά αποτελεί μονοκαλλιέργεια, για την οικονομία της περιοχής μας. Η μείωση της παραγωγής σημαίνει αυτόματα ύφεση στη μικροοικονομία του Δήμου μας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας του τόπου μας και σε μαρασμό, που δυστυχώς συμβαίνει συχνά, αφού η κερασιά επηρεάζεται και πλήττεται από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν την άνοιξη.
Αυτό ακριβώς συνέβη και φέτος. Μέσα σε δύο συνεχόμενες νύχτες, την 21 και 22 Απριλίου και με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν, από  -2  έως -8,5 βαθμούς Κελσίου, τις πρώτες πρωινές 5-6 ώρες, έχει επέλθει η απόλυτη καταστροφή της παραγωγής (παγετός στο στάδιο καρπιδίου), αλλά και σοβαρές ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο σε σημαντικής έκτασης θύλακες παγετού.
Η έκταση των ζημιών ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπου όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας αγκομαχούν και εκατοντάδες οικογένειες προσπαθούν με αγωνία να εξασφαλίσουν ¨τα ελάχιστα προς το ζην¨, η είδηση του παγετού έφερε την απόγνωση στο σύνολο των κατοίκων.
Με το σύνολο των παραγωγών χωρίς εισόδημα για την φετινή περίοδο και τους υπόλοιπους κατοίκους άμεσα εξαρτώμενους από αυτούς στον κύκλο της οικονομίας, η περιοχή του Δήμου Έδεσσας βιώνει ήδη και θα βιώσει σίγουρα συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Ακριβώς για αυτό το λόγο και επειδή η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί συντονισμένη και πολυδιάστατη παρέμβαση, απευθυνόμαστε και ζητάμε από εσάς την άμεση ενεργοποίηση της Πολιτείας.
Η κήρυξη του Δήμου Έδεσσας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της βιβλικής καταστροφής που υπέστη το σύνολο της κερασοπαραγωγής, αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα προκειμένου να κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκύψουν  στην οικονομία και στην κάθε οικογένεια ξεχωριστά.
            Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την αριθμ. 102/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στην 9η συνεδρίαση της 26ης Απριλίου  2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more