Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις Δημοτικές εκλογές στο νομό Πέλλας με φόντο τις θεσμικές αλλαγές

Αποτέλεσμα εικόνας για δΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΠΕΛΛΑΣ

Μπορεί να απομένουν περίπου 2,5 χρόνια έως τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει. Βέβαια οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους πιθανούς υποψηφίους αφού πρώτα ξεκαθαρίσουν οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες είναι προ των πυλών και θα επηρεάσουν σαφώς και τις περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κος Πουπάκης τόνισε ότι το σύνολο των αλλαγών που αναφέρονται στο προσχέδιο των 432 σελίδων που κατέγραψε η αρμόδια επιτροπή θα πραγματοποιηθούν. Ένα ακόμη στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς θα εξαντλήσουν όλα τα πιθανά αποθέματα που έχουν για να διατηρηθούν στην εξουσία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνουν η διοικητική μεταρρύθμιση θα περάσει στο σύνολο της. Παρακάτω θα σας περιγράψουμε τα βασικά της σημεία:

1)       Αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές
ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α., όπως ισχύει και για τη Βουλή, ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Σε κάθε όμως περίπτωση, η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών είναι μια επιλογή που έκανε ο «Καλλικράτης» με αμιγώς μπακαλίστικη, οικονομική λογική και οδήγησε όχι μόνο σε θεσμικό χάος


2)       Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη


3)       Μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου, κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων και κοινό ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι γίνεται πιο εύκολη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις Δημοτικές εκλογές. Στον Δήμο Πέλλας οι πέντε καποδιστριακές τοπικές κοινότητες (Γιαννιτσών, Πέλλας, Κύρρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κρύας Βρύσης) δεν θα έχουν εκλογική περιφέρεια, Στο σύνολο του κάθε συνδυασμός του Δήμου Πέλλας θα έχει 45 υποψηφίους εκ των οποίων το 30% ενώ οι συνολικές έδρες θα είναι 41. Από εκεί και πέρα θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα Δημοτικά ψηφοδέλτια συμβούλια των πέντε δημοτικών ενοτήτων όπου ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το Τοπικό συμβούλιο. Στον Δήμο Σκύδρας κάθε συνδυασμός θα έχει 30 υποψηφίους για τις 27 έδρες εκ των οποίων το 30% γυναίκες. Θα έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο τις δυο Δημοτικές ενότητες (Μενηίδος και Σκύδρας) ενώ θα δημιουργηθούν και δυο συμβούλια στις Δημοτικές ενότητες. Στον Δήμο Αλμωπίας κάθε συνδυασμός θα έχει 30 υποψηφίους για τις 27 έδρες εκ των οποίων το 30% γυναίκες. Θα έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο τις δυο Δημοτικές ενότητες (Αριδαίας και Εξαπλατάνου) ενώ θα δημιουργηθούν και δυο συμβούλια στις Δημοτικές ενότητες. Τέλος στην Έδεσσα κάθε συνδυασμός θα έχει 30 υποψηφίους για τις 27 έδρες εκ των οποίων το 30% γυναίκες. Θα έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο τις δυο Δημοτικές ενότητες (Έδεσσα και Βεγορίτιδα) ενώ θα δημιουργηθούν και δυο συμβούλια στις Δημοτικές ενότητες.

4)       Καθιέρωση της απλής αναλογικής
Είναι ένα νέο  εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων, ώστε οι πολίτες, με δεδομένη την αναλογική κατανομή των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, να έχουν λόγο και για το πρόσωπο του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Αυτή η διάταξη σαφώς και ανοίγει το δρόμο ώστε να συγκροτηθούν πολλά ψηφοδέλτια με καθώς η συναίνεση θα είναι το ζητούμενο.

5)       Αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής
η Εκτελεστική Επιτροπή, βάσει της απλής αναλογικής, δεν θα έχει κατά κανόνα μονοπαραταξιακή σύνθεση – ώστε να καταστεί το κέντρο παρακολούθησης και συντονισμού του έργου της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, αλλά και διαμόρφωσης των κατ’ αρχήν συναινέσεων.

Δήμος Αλμωπίας
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Στον Δήμο Αλμωπίας έχουν σχηματιστεί τα πρώτα ρεύματα σκέψεις για τη επόμενη μέρα. Σαφώς και θα προσμετρηθεί το εκλογικό σύστημα το οποίο θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος αντιμετωπίζει σοβαρή και σημαντική κρίση καθώς φαίνεται πως 6 σύμβουλοι του δημιουργούν προβλήματα καθώς έχει επέλθει ρήξη,  χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ξεκαθαρίσει οι διαφωνούντες τα μελλοντικά τους σχέδια. Φαίνεται πως στην Δημοτική αρχή θα επιλεγούν νέοι και άφθαρτοι ώστε να συγκροτήσουν το νέο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Μπίνου. Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι παρά το αρχικό του μούδιασμα και ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας της περιόδου 2010-2014 Δημήτρης Πασόης επιθυμεί κάθοδο στις επόμενες Δημοτικές εκλογές μιας και έχει ενεργοποιηθεί, ασκεί κριτική και με κάθε τρόπο δείχνει ότι θα είναι παρόν! Άλλωστε το ποσοστό το οποίο πήρε στις Δημοτικές εκλογές στον δεύτερο γύρο (48%) είναι ισχυρό και ελπιδοφόρο. Ο συνδυασμός του Δημήτρη Ασβεστόπουλου που τον παρέλαβε  από τον Γιάννη Σηφάκη έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την παράταξη του Δημήτρη Πασόη και δεν αποκλείεται να κατέλθουν μαζί στις εκλογές. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα πράξει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας το 2014 Γιάννης Σηφάκης ο οποίος αναμείχθηκε στα εσωτερικά του Δήμου Αλμωπίας κάνοντας παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα εκλογής του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Σίμου Σωτηριάδη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν γίνουν Βουλευτικές εκλογές πριν το 2019 καθώς στην Πέλλα θα καταλάβει μια έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή μάλλον θα πάει στην Θεοδώρα Τζάκρη. Από εκεί και πέρα φαίνεται και πάλι να ενδιαφέρεται ο πρώην Δήμαρχος Αριδαίας Σάκης Χατζηδημητρίου ο οποίος κάνει κινήσεις ενώ ερωτηματικό αποτελεί η πρόθεση του πρώην Δημάρχου Πέτρου Ζέρζη που σήμερα είναι Περιφερειακός σύμβουλος ενώ θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης αν τεθεί ζήτημα με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Τέλος στην Αλμωπία ας μην αποκλειστεί η συγκρότηση ψηφοδελτίου της Ελληνικής Αυγής (Χρυσή Αυγή) καθώς έχει δοθεί γραμμή να συγκροτηθούν το 2019 όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια καθώς υπάρχει η αβάντα της μείωσης των υποψηφίων.

Δήμος Έδεσσας
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΟΝΤΡΑΣ
Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου φαίνεται να έχει τη φθορά των 8 ετών στον Δημοτικό θώκο και της ενασχόλησης του με τα κοινά. Αρχικά είχε κάνει δηλώσεις ότι τον ενδιέφεραν οι δυο θητείες αλλά φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις με φόντο τις εκλογές του 2019. Σήμερα διατηρεί οριακή πλειοψηφία καθώς δυο δημοτικοί σύμβουλοι του έχουν ανεξαρτητοποιηθεί (Ε. Ταμβίσκου και Χ. Τσιβόγλου). Είναι πιθανό το σενάριο να τον δούμε υποψήφιο και το 2019. Σε περίπτωση που αποφασίσει κάθοδο στις Βουλευτικές εκλογές τρεις είναι οι διεκδικητές της δημοτικής αρχής: ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουράτογλου, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ταπαζίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Φίλλιπος Γκιούρος. Αναφορικά με τους Γιάννη Σόντρα και Δημήτρη Φαρμούζη ελπίζουν και οι δυο για τους δικούς τους λόγους ο καθένας ότι θα αθωωθούν από τις δικαστικές διενέξεις που έχουν,  από εμπλοκή τους με τα κοινά και ότι θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο. Ο επικεφαλής του τρίτου συνδυασμού στο Δημοτικό συμβούλιο Αντώνης Ρυσάφης φαίνεται ότι θα είναι και αυτός παρών ενισχυμένος από τις φθορές που υπάρχουν στους σημερινούς συνδυασμούς ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται καθώς ο επικεφαλής και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Δημητριάδης έχει απογοητευτεί καθώς δεν διαθέτει στήριξη από το Κόμμα ενώ δεν δείχνουν τα στελέχη του την διάθεση να κάνουν ρήξη με την Δημοτική αρχή. Δεν αποκλείεται να δούμε και άλλα ονόματα να ασχολούνται όπως αυτά των Δημήτρη Βάλτση, Τάσο Πέτκου και Έφη Ταμβίσκου. Τέλος δεν φαίνεται σήμερα να υπάρχουν δυνάμεις για την συγκρότηση ψηφοδελτίου στην Έδεσσα από την Χρυσή Αυγή.

Δήμος Σκύδρας
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΣΚΥΔΡΑΣ
Στον Δήμο Σκύδρας η Κατερίνα Ιγνατιάδου είναι η φυσική συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Γιώργου Χοϊδη. Βέβαια αυτή έχει χαράξει τον δικό της δρόμο αλλά είναι δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί το σενάριο των Δημοτικών εκλογών του 2014 όπου οι συγκυρίες την εξέλεξαν Δήμαρχο. Από την άλλη ο Μιχάλης Καραγιάννης δείχνει να έχει καταλάβει ότι μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει τον Δήμο και επιζητεί την συγκρότηση ενός μεγάλου και ευρύτεροι ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή στελεχών από όλους τους χώρους. Επικεφαλής μπορεί αν είναι ένας νέος και άφθαρτος πολίτης. Η Ραχήλ Αλεξανδρίδου αν απλοποιηθούν τα πράγματα δεν αποκλείεται να συγκροτήσει και πάλι ψηφοδέλτιο αν και κατά τα φαινόμενα την ενδιαφέρει η  υποψηφιότητα στη Βουλή με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά των Δάνη Τζαμτζή πρώην Βουλευτή και Δημάρχου, του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ανδρίτσου αν και μάλλον αυτός ενδιαφέρεται για τα Βουλευτικά όπως και ο κος Τζαμτζής και του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Σκύδρας Ευάγγελου Λόγγου που θα σηματοδοτήσει το νέο. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μεγάλη δύναμη στον Δήμο, κάτι που φάνηκε και το 2014 όταν δεν υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος. Ίσως επιλεγεί μια υποψηφιότητα από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτή Παύλο Κελεσίδη χωρίς να υπάρχει σαφώς και η δυναμική. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το Κόμμα να μην κατεβάσει υποψήφιο όπως στις εκλογές του 2014.

Δήμος Πέλλας
Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Στον μεγαλύτερο Δήμο του νομού φαίνεται ότι τα πράγματα λίγο πολύ αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος δρομολογεί κάποιες καταστάσεις και κάποια έργα στον αστικό ιστό της πόλης των Γιαννιτσών αλλά και τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου και οι επιτελείς του θεωρούν ότι θα αποτελέσουν αντίβαρο στην φθορά που έχει υποστεί λόγω των πολιτικών του αλλά και της παρουσίας των 9 ετών στην θέση του Δημάρχου. Έτσι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει άλλη μια κάθοδο στις Δημοτικές εκλογές. Άλλωστε όπως απέδειξε και στο παρελθόν ο Δήμος Πέλλας κινείται δεξιόστροφα και αυτό σημαίνει ότι έχει ελπίδες. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποια άλλη επιλογή( Βουλευτικές, περιφερειακές εκλογές) καθώς υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός και από πλευράς του Κάμπου  καθώς υπάρχουν αρκετοί εκλεγμένοι (Γ. Καρασμάνης. Δ. Σταμενίτης, Λ. Βασιλειάδης, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελλα).  Από την άλλη πλευρά ο πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου σύμφωνα με πληροφορίες μας,  διαμήνυσε σε μέλη του συνδυασμού του ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ότι διατηρεί την θέση του επικεφαλή για να μην διαλύσει ο συνδυασμός του και κάλεσε τα μέλη του να αποφασίσουν αν κάποιος ενδιαφέρεται να ηγηθεί. Σε πρώτη φάση δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής του τρίτου συνδυασμού στο Δημοτικό συμβούλιο Στάθης Καστερίδης φαίνεται ότι επιθυμεί άλλη μια φορά να δοκιμάσει προσπαθώντας να προσεγγίσει στελέχη από τον συνδυασμό του Νίκου Παπανικολάου και να προκαλέσει διεύρυνση δημιουργώντας  τον εναλλακτικό πόλο απέναντι στον Γρηγόρη Στάμκο. Από πλευράς κεντροδεξιάς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όνομα το οποίο να παίζει σήμερα αν και ακούγεται δειλά αυτό του περιφερειακού συμβούλου Λάκη Βασιλειάδη που είχε υπάρξει Δημοτικός σύμβουλος Πέλλας την περίοδο 2010-2014. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει σε κάποιον επικεφαλή αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνδυασμός. Μάλιστα αναφέρουν ότι το 2019 είναι μακριά και ότι ο επικεφαλής δεν θα έχει χαρακτηριστικά Βεντετισμού αλλά θα προέλθει από συμμετοχικές διαδικασίες απορρίπτοντας πάντως την προσπάθεια της ΑΝΑΣΑΣ που την θεωρούν αποτυχημένη. Τα ονόματα τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτά του προέδρου των νοσοκομείων Έδεσσας-Γιαννιτσών και πρώην Βουλευτή Χρήστου Σμία και του ΠΕΣΥΑΡΧΗ Μακεδονίας Θράκης και πρώην Βουλευτή Ηλία Θεοδωρίδη. Τέλος δεν αποκλείεται να δούμε και υποψηφιότητα για πρώτη φορά στον Δήμο Πέλλας από πλευράς Χρυσής Αυγής καθώς η απλοποίηση της διαδικασίας θα δώσει την δυνατότητα στο κίνημα πιο εύκολα να εκφραστεί. Άλλωστε τονίζουν ότι οι Εθνικιστές θα πρέπει να έχουν επιλογές στις Δημοτικές εκλογές.  Σε αυτή την περίπτωση ίσως ταχθεί επικεφαλής ο σημερινός Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more