Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Η αντιπεριφέρεια Πέλλας, οι θεσμικές αλλαγές και οι υποψηφιότητες στο επίκεντρο

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντιπεριφέρεια Πέλλας



Μπορεί να απομένουν περίπου 2,5 χρόνια έως τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει. Βέβαια οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους πιθανούς υποψηφίους αφού πρώτα ξεκαθαρίσουν οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες είναι προ των πυλών και θα επηρεάσουν σαφώς και τις περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κος Πουπάκης τόνισε ότι το σύνολο των αλλαγών που αναφέρονται στο προσχέδιο των 432 σελίδων που κατέγραψε η αρμόδια επιτροπή θα πραγματοποιηθούν. Ένα ακόμη στοιχείο είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς θα εξαντλήσουν όλα τα πιθανά αποθέματα που έχουν για να διατηρηθούν στην εξουσία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνουν η διοικητική μεταρρύθμιση θα περάσει στο σύνολο της. Παρακάτω θα σας περιγράψουμε τα βασικά της σημεία:
1)       Δημιουργία διακριτών «μοντέλων» Ο.Τ.Α., ανάλογα με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους
συχνά γίνονται αναφορές για το πώς ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας ζει μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για το πώς η Θεσσαλονίκη είναι η «συμπρωτεύουσα» και, ως εκ τούτου διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους τομείς, από κοινού με την Αθήνα.
Ωστόσο, στην πράξη τίποτε από αυτά δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, στο θεσμικό πλαίσιο, στον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί αφ’ ενός ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και αφ’ ετέρου η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» έκανε στο σημείο αυτό ένα σημαντικό βήμα προχωρώντας, επιτέλους, στην καθιέρωση της μητροπολιτικής περιφέρειας.
Ένα βήμα, ωστόσο, το οποίο έμεινε μετέωρο, καθώς υπήρξαν περιορισμένα τα απτά, ορατά στην καθημερινότητα των υπηρεσιών και, κυρίως, των πολιτών, τα αποτελέσματα της λειτουργίας του θεσμού αυτού.
2)       Αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές
ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α., όπως ισχύει και για τη Βουλή, ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Σε κάθε όμως περίπτωση, η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών είναι μια επιλογή που έκανε ο «Καλλικράτης» με αμιγώς μπακαλίστικη, οικονομική λογική και οδήγησε όχι μόνο σε θεσμικό χάος

3)       Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη
4)       Μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στο ψηφοδέλτιο της περιφερειακής ενότητας Πέλλας ο κάθε συνδυασμός θα έχει 6 υποψηφίους και θα εκλέγονται 5 ενώ σε επίπεδο του συνόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι 85 υποψήφιοι για 71 έδρες
5)       Αλλαγή του τρόπου επιλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών
Μετά την απλή αναλογική ίσως αυτή είναι η ποιο σημαντική αλλαγή. Η Κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να καταργήσει τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη που θα εκλέγεται μαζί με τον Περιφερειάρχη. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης θα ορίζεται από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους. Έτσι για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να επιλέγεται από τους  περιφερειακούς σύμβουλους ύστερα από ορισμό του Περιφερειάρχη.

6)       Καθιέρωση της απλής αναλογικής
Είναι ένα νέο  εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων, ώστε οι πολίτες, με δεδομένη την αναλογική κατανομή των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, να έχουν λόγο και για το πρόσωπο του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη

7)       Αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής
η Εκτελεστική Επιτροπή, βάσει της απλής αναλογικής, δεν θα έχει κατά κανόνα μονοπαραταξιακή σύνθεση – ώστε να καταστεί το κέντρο παρακολούθησης και συντονισμού του έργου της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, αλλά και διαμόρφωσης των κατ’ αρχήν συναινέσεων.

Η σημερινή κατάσταση
Η σημερινή κατάσταση στην Πέλλα σαφώς και είναι μπερδεμένη. Αφενός το γεγονός ότι ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε αργία μετά την καταδίκη του σε συνάρτηση με την απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να ορίσει αναπληρώτρια του την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αθηνά Αηδονά δημιουργούν αρκετούς τριγμούς. Η κα Αηδονά δυο μέρες περίπου την εβδομάδα βρίσκεται στην Πέλλα και καταβάλει προσπάθειες να ενημερωθεί για την κατάσταση χωρίς βέβαια να μπορεί να αποδώσει άμεσα. Είναι μια πολιτικός που δεν γνωρίζει την τοπική πραγματικότητα. Από την άλλη ο κος Τζιτζικώστας στην αρχή τόνισε ότι θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στους περιφερειακούς συμβούλους του Λάκη Βασιλειάδη, Μαρία Καράμπελλα, Πέτρο Ζέρζη  και Μαρία Ζωγράφου χωρίς όμως να το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Όπως και να έχει το πράγμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα τελειώσει η υπόθεση είτε θετικά με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη να επανέρχεται είτε αρνητικά με την οριστική παύση του. Στο πρώτο σενάριο επανέρχεται η κανονικότητα. Στο δεύτερο όμως θα χρειαστούν διαδικασίες για την εκλογή νέου αντιπεριφερειάρχη. Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει η ομάδα του κου Τζιτζικώστα να συνέλθει και να εκλέξει τον νέο αντιπεριφερειάρχη με δικαίωμα εκλογής να έχουν μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας από το νομό Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Καράμπελλα και Μαρία Ζωγράφου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα διεκδικήσει την θέση αλλά κατά τα φαινόμενα όλοι τους θεωρούνται υποψήφιοι για την θέση και ενδιαφέρονται. Ρόλο θα παίξει και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ίσως επιλέξει να δώσει την εντολή για στήριξη. Στην επόμενη φάση μετά την εκλογή θα ορκιστεί περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας ο πρώτος επιλαχών Κωσταντίνος Καρασαρλίδης που κατάγεται από την Σκύδρα.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Σε επίπεδο τώρα υποψηφιοτήτων φαίνεται ότι ο νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έχει πάρει την απόφαση του να είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης. Μάλιστα το ανακοίνωσε σε προσυμβούλιο του συνδυασμού του. Ήδη ενημερώνεται τακτικά για όλα τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια και προσπαθεί να παρεμβαίνει στα τοπικά ζητήματα. Σαφώς και του έγινε αβάντα με την δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όσο θέλει ο Απόστολος θα είναι περιφερειάρχης. Αναφορικά με την Πέλλα ο κος Τζιτζικώστας έχει ξεκινήσει επαφές για την ανανέωση του ψηφοδελτίου του. Στο ψηφοδέλτιο του 2014 συμμετείχαν 8 άτομα ενώ στις επόμενες εκλογές θα είναι 5. Λογικά θα επιλεγούν πληθυσμιακά κριτήρια και με βάση τους Δήμους: Τρεις από την περιοχή του Κάμπου, ένας από την επαρχία Έδεσσας και ένας από την επαρχία Αλμωπίας. Από τους πέντε θα προτιμηθούν και δυο γυναίκες ώστε να κρατηθεί η ποσόστωση. Θα υπάρξει ενδιαφέρον καθώς με το νέο σύστημα μπορεί ένας περιφερειακός σύμβουλος να γίνει αντιπεριφερειάρχης. Σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση Θεοδωρίδη που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα. Φαίνεται ότι ο κος Λάκης Βασιλειάδης δεν επιθυμεί κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές ιδιαίτερα αν δεν επιλεγεί ως αντιπεριφερειάρχης. Η κα Μαρία Ζωγράφου κινείται και αυτή στην ίδια κατεύθυνση ενώ πιο θετική φαίνεται να δοκιμάσει άλλη μια φορά η κα Μαρία Καράμπελλα. Αν ορκιστεί περιφερειακός σύμβουλος και ο κος Κώστας Καρασαρλίδης θα θελήσει εκ νέου να είναι υποψήφιος. Από την Αλμωπία αν δεν είναι ο Πέτρος Ζέρζης ίσως επιλεγεί η πολιτευτής του Κόμματος κα Πασχαλίδου ενώ και από την Έδεσσα ακούγεται το όνομα του πρώην Περιφερειακού συμβούλου και υποψηφίου Βουλευτή Άλκη Νουσηκύρου. Τέλος από τα Γιαννιτσά ίσως αποφασίσει να κατέλθει γιός της πρώην Βουλευτή Παρθένας Φουντουκίδου κος Φουντουκίδης.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης
Ο πρώην πετυχημένος προπονητής και πρώην Βουλευτής τόνισε ότι μετά την λήξη της θητείας του θα αποσυρθεί οριστικά από την πολιτική. Η περιφερειακή του ομάδα όμως είναι συντεταγμένη πολλοί από τους υποψηφίους του θα ήθελαν να παίξουν ρόλο στις επόμενες εκλογές. Αίνιγμα αποτελεί το τι θα κάνει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος που το όνομα του ακούγεται για τον Δήμο Σκύδρας και για τις Βουλευτικές εκλογές αν και κατά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολο να θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Αφενός το 2014 στηρίχθηκε η κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου η οποία όμως προσχώρησε στην Λαϊκή Ενότητα και αναμένεται να είναι και πάλι υποψήφια. Μάλιστα στις εκλογές βγήκε τρίτη με 11,7%. Αφετέρου Περιφερειάρχης κατέβηκε και ο κος Μιχάλης Τρεμόπουλος των Οικολόγων που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο και απέσπασε 3%. Ακόμη δικό του συνδυασμό έχει ο σημερινός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης που το 2014 είχε κατέβει κόντρα και είχε πάρει 8,5%. Ο κος Μπόλαρης φαίνεται διατεθειμένος αν πάρει το οκ να προσπαθήσει για Τρίτη φορά να κερδίσει την περιφέρεια μετά το 2010 και το 2014.  Η επιλογή Τρεμόπουλου θα είναι μια  πιο αριστερή και ανατρεπτική αλλά χωρίς να υπάρχουν πιθανότητες εκλογής ενώ ακόμη ακούγεται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κος Κουράκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν βιάζονται να αποφασίσουν και ότι το τελικό οκ θα δοθεί το 2018. Τέλος αναφέρουν πως θα γίνει προσπάθεια για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου με το στόχο τον δεύτερο γύρο. Αναφορικά με τους περιφερειακούς συμβούλους θα γίνουν προτάσεις από τις τοπικές ενώ αναμένεται ενώ στην Πέλλα δεν υπάρχει περιφερειακός σύμβουλος. Με την απλή αναλογική όμως δεν αποκλείεται να εκλεγεί κάποιος.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Η κα Χαραλαμπίδου πήγε πολύ καλά στις εκλογές και σαφώς επιθυμεί εκ νέου την κάθοδο της στις επόμενες εκλογές. Σαφώς και στην Χαλκιδική θα επιλεγούν νέα στελέχη καθώς φαίνεται ότι ο κος Τόσκας θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του συνδυασμού θα είναι η καλή εμφάνιση και η διατήρηση του διψήφιου αριθμού. Ακόμη υπάρχει και τοπικός στόχος η εκλογή ενός περιφερειακού συμβούλου.

Κεντροαριστερά
Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται διάφορες επαφές ώστε ο χώρος να κατέβει ενωμένος με την συμμετοχή του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε αυτή την κουβέντα πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κίνηση που έκανε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κος Μαγκριώτης ο οποίος προσπαθεί να ενώσει το δύσκολο παζλ και να μπορέσει να συνθέσει με λογική και προοπτική εισόδου στον δεύτερο γύρο που όλα μπορούν να συμβούν. Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιεί επαφές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ενδέχεται ο κος Μαγκριώτης αν όλα πάνε όπως τα περιμένει να δημιουργήσει ψηφοδέλτιο και στη Πέλλα με εκπροσώπους από όλες τις κινήσεις. Πάντως είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να έχει μέλλον.

ΚΚΕ και λοιπές δυνάμεις
Σαφώς και κομματικά ψηφοδέλτια θα συγκροτήσουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα πιθανό είναι να δούμε ψηφοδέλτιο και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν και φαίνεται ότι μπορεί να κάτσει το σενάριο με συνεργασία με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Τέλος ακούγονται υποψηφιότητες όπως αυτές του Κυριάκου Βελλόπουλου Προέδρου Κόμματος, του πρώην Υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη και του πρώην Βουλευτή των ΑΝΕΛ Γαβριήλ Αβραμίδη. Το γεγονός ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει την δυνατότητα συνεργασίας δυο ή παραπάνω συνδυασμών δίνει ένα διαφορετικό τόνο στις επόμενες εκλογές που αναμένονται ενδιαφέρουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more