Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Απαλλαγή δημοτικών τελών για ένα μήνα αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας


Στον απόηχο των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο Έδεσσας

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΦΟΥΝΤΑΛΗ
 Ήταν σχετική με την πυροπροστασία, εν όψει καλοκαιριού,  των χώρων πρασίνου του δήμου, όπως 606 και  Γαβαλιώτισσα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
 Ενδιαφέρθηκε να μάθει  για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών  που επλήγησαν από τον παγετό, καθώς και για τα 20.000 ευρώ που έδωσε ο δήμος σε ιδιώτη  για  μελετητική βοήθεια  που προσέφερε. Ρώτησε εάν επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο δήμο από κάποιο τεχνικό πρόγραμμα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΡΥΣΑΦΗ
 Ενδιαφέρθηκε να μάθει  σχετικά με τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής και τις αποζημιώσεις των αγροτών, καθώς και  για τη φετινή αρδευτική περίοδο. Ζήτησε ενημέρωση  για  το γηροκομείο και τις χρηματοδοτήσεις για τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες  στους αθλητικούς χώρους του δήμου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ
 Έθεσε θέμα συσσιτίων για  τις άπορες οικογένειες του δήμου και πως μπορεί αυτό να γίνει με τη νέα σχολική χρονιά. Ζήτησε στοιχεία για το πανεπιστήμιο στην Έδεσσα, εάν υπάρχουν εξελίξεις.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΤΣΙΒΟΓΛΟΥ
 Ρώτησε   για τις δημοτικές γεωτρήσεις που υπάρχουν  σε χωριά και σχετικά με αυτές  με ποιο τρόπο εξοφλείται ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η και από ποιον.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ.ΤΑΜΒΙΣΚΟΥ
 Ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε επενδυτές ατμοηλεκτρικούς σταθμούς  προβληματίζει τη δημοτική αρχή από τη στιγμή που διαθέτει ο δήμος υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπως του Άγρα και του Εδεσσαίου. Επίσης  η κ. Ταμβίσκου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προθέσεις του δημάρχου σχετικά με το γηροκομείο και αν υπάρχει στο δήμο κάποιο αποθεματικό για  κάποιες έκτακτες ανάγκες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΣΟΝΤΡΑ
 Πρότεινε , προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εκτάκτου ανάγκης για τις αποζημιώσεις των αγροτών, να φύγει επιστολή προς το γραφείο του πρωθυπουργού που να ζητά την άμεση παρέμβαση.  Τόνισε πως εκκρεμούν ακόμα και οι περσινές εκτιμήσεις.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΓΚΙΟΥΡΟΥ
 Ζήτησε με επιστολή να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της καταστροφής.  Επίσης έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης δύο θέματα  από τη Δ.Ε.Υ.Α ː1. σχετικό με την κατασκευή  (παράδοση- παραλαβή ακινήτου) για να κατασκευαστεί στην Τ.Κ. Περαία ο βιολογικός και 2. σχετικό με τη  λάθος παραχώρηση ακινήτου για την κατασκευή βιολογικού στην Άρνισσα.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
  Η άρδευση γίνεται με δύο τρόπουςː α) με το ΤΟΕΒ και β) μέσω συστημάτων που ποτέ δεν επικαιροποιήθηκαν . Έκανε πρόταση ώστε το θέμα της άρδευσης να συζητείται το Σεπτέμβριο. Ενημέρωσε πως,  οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι (οικονομικών-αγροτικής ανάπτυξης) πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να έρθουν οι λογαριασμοί όλων των γεωτρήσεων για να ξέρει ο δήμος τι πληρώνει  για ΔΕΗ, για κάθε αντλιοστάσιο.
  Σχετικά με τις παραχωρήσεις  της κυβέρνησης,  μονάδων που παράγουν ρεύμα σε επενδυτές, ο κ. Γιάννου πήρε αποστάσεις και το χαρακτήρισε εθνικό το θέμα και τόνισε πως, με τον τρόπο που δουλεύουν αυτή τη στιγμή τα εργοστάσια είναι μέσα και το τοπίο θολό. Υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΗ για κάποια παρέμβαση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
 Στο προνοιακό τομέα,  μεγάλο βάρος δίνει η δημοτική αρχή στα προβλήματα του γηροκομείου, θα συζητηθούν θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις.
 Σχετικά με την πυροπροστασία  υπάρχουν  μέτρα,  όπως η προμήθεια δεξαμενής και το τρακτέρ και αν χρειαστεί θα  γίνουν και άλλα.
  Ενημέρωσε το σώμα ο κ. Γιάννου πως οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έτρεξαν στα χωριά και  είδαν τις ζημιές, σημασία έχει πως θα αντιμετωπιστούν οι καταστροφές. Το υπουργείο κατατάσσει το δήμο Έδεσσας  στους ορεινούς δήμους,  οπότε οι διεκδικήσεις είναι ευκολότερες.   Υπάρχει  η πρόθεση  για συνάντηση με   τον κ. Σκουρλέτη,   ώστε να συζητηθεί και το θέμα  της καταστροφής της παραγωγής, αλλά και το θέμα της άρδευσης, αφού οικονομικά και με την καταστροφή στην παραγωγή δε θα μπορέσουν να αρδεύσουν οι αγρότες.  Αποφασίστηκε ομόφωνα από το σώμα η λήψη απόφασης για τη διερεύνηση απαλλαγής των δημοτικών τελών ενός μηνός λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το δήμο Έδεσσας.   
 Όσον αφορά τα συσσίτια δεν υπήρξε πρόσκληση για το δήμο Έδεσσας, θα προωθηθεί το ζήτημα.  Για το πανεπιστήμιο τα βήματα πρέπει να είναι σοβαρά αφού υπάρχουν και οι υποδομές.
 Το δύσκολο σημείο του δρόμου Έδεσσα- Αριδαία στις γραμμές του τραίνου σύντομα θα έχει επισκευαστεί.
  Ευχάριστη  είναι η εξέλιξη σχετικά  με την υπόθεση του Μ. Αλέξανδρου, η εφορία αρχαιοτήτων πήρε το φάκελο  και στάλθηκαν όλα τα σχετικά  έγγραφα .Αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία να κάνει τις μελέτες.
 Αποθεματικό χρημάτων για έκτακτες ανάγκες του δήμου δεν μπορεί να υπάρχει αφού δεν υφίσταται τέτοιος κωδικός.     


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more