Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων η Αναστάσιμη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 7 Μαΐου (8.00 μ.μ.) η Αναστάσιμη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Σκύδρας.

Στο πρώτο μέρος της Εκδήλωσης μαθητές από τα τμήματα Σχολής 
έψαλλαν αναστάσιμους ύμνους υπό την διεύθυνση των καθηγητών τους. Την εκδήλωση άνοιξαν τα τμήματα της Αριδαίας με δύο χορούς μαθητών υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Απόστολου Χατζηγρηγορίου, Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας, ενώ ακολούθησαν δύο χοροί από τα τμήματα των Γιαννιτσών υπό την διεύθυνση των καθηγητών κ. Κωνσταντίνου Κανδηλάκη, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών και κ. Ιωάννη Εμμανουηλίδη, Πρωτοψάλτου του Ι.Ναού Αγ. Στεφάνου Σκύδρας (την διδασκαλία έκανε ο καθηγητής των τμημάτων κ. Στέφανος Καλλιωτάκης). Στη συνέχεια έψαλλαν οι χοροί των τμημάτων της Έδεσσας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι.Ναού Αγ. Νικολάου Καλαμαριάς και Διευθυντού της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Δήμου Παπατζαλάκη, και των τμημάτων Κρύας Βρύσης και Σκύδρας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή τους κ. Ιωάννη Εμμανουηλίδη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έψαλε ο μεγάλος Βυζαντινός Χορός της Σχολής, αποτελούμενος από Καθηγητές της Σχολής, ιεροψάλτες και προχωρημένους μαθητές όλων των τμημάτων της Σχολής υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Σχολής. Παρουσιάστηκαν αναστάσιμοι ύμνοι σε αργό μέλος σε συνδυασμό με θεολογικό και μουσικολογικό σχολιασμό από τον Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη (δρ.Θ.),Υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής.

Κατά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ απένειμε πτυχία (5) και δίπλωμα (1) σε έξι αποφοίτους της Σχολής (έτους 2016).
Κατά την σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του την άρτια απόδοση όλων των χορωδιών αλλά και την μεγάλη συμμετοχή μαθητών σε όλα τα τμήματα, η οποία ξεπερνά τους 200 μαθητές ετησίως. Υπογράμμισε επίσης την μεγάλη σπουδαιότητα της Βυζαντινής Μουσικής και την άνθιση της καλλιέργειάς της σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συνεχάρη την διοίκηση, την διεύθυνση, τους καθηγητές, τους μαθητές και όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική πορεία της Σχολής και την συνεισφορά της στο συνολικό πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της εφορευτικής επιτροπής της Σχολής Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκύδρας Αρχιμ. Αντώνιος Κορέστης, κληρικοί της περιοχής, η Δήμαρχος Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης, οι Δήμαρχοι Αριδαίας και Γιαννιτσών, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της 2ας Μεραρχίας, εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more