Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ




Αυτό που συνέβη στον Άγιο Αθανάσιο ανατρέπει το γνωστό θεώρημα: Κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του. Το επιβεβαιώνουν οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμήν του Γιάννη Παπαλαζάρου κατά την τοπική εορτή της Αναλήψεως στη γενέτειρά του, στον Άγιο Αθανάσιο (Τσέγανη).
Την Πέμπτη 25 Μαΐου γιόρταζε ο ιστορικός Ναός της Αναλήψεως (διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο) του Παραδοσιακού Οικισμού του Αγίου Αθανασίου. Κατά την Αρχιερατική Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.
Η πανηγυρική εκδήλωση συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις του εξωκλησίου του Αγίου Γεωργίου, όπου τιμήθηκε ο δάσκαλος - συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου. Τον τίμησε ιδιαίτερα ο τοπικός Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, που γιόρταζε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνογερμανικής Φιλίας «Μέγας Αλέξανδρος».
Τιμητικές πλακέτες του επέδωσαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου εκ μέρους του «Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Για τον τιμώμενο μίλησαν ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνογερμανικής Φιλίας κ. Γιάννης Παπαστοΐτσης, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» κ. Κώστας Κάμτσης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Γιάννης Καπετάντσης. Όλοι τους αναφέρθηκαν στις πολιτιστικές, τις πνευματικές και κοινωνικές του δραστηριότητες και στο συγγραφικό του έργο (13 βιβλία με θέματα από την τοπική ιστορία και λαϊκή παράδοση).
Στην αντιφώνησή του ο Γιάννης Παπαλαζάρου, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που τον τίμησαν, τόνισε ότι τόσο το πολιτιστικό όσο και το συγγραφικό του έργο υπήρξε προϊόν και αποτέλεσμα προσωπικών ανησυχιών και αναζητήσεων για την ανάδειξη και προβολή στοιχείων από την τοπική ιστορία και λαϊκή παράδοση, ως οφειλή και υποχρέωση προς τον γενέθλιο τόπο και τους νέους του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more