Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα η επετειακή εκδήλωση – αφιέρωμα για τον Γυμνασιάρχη Γεώργιο Δήμου και για τη σχολική διαδρομή του νέου διδακτηρίου.






Μεγάλη, εγκάρδια και συγκινητική υπήρξε η αποδοχή, η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου, και πώς να μην ήταν άλλωστε με βάση τη θεματογραφία και τη συνολική παρουσίαση του διπλού επετειακού αφιερώματος με τίτλο «100 Χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Δήμου – 20 Χρόνια σχολικής ζωής στο νέο διδακτήριο» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) Σκύδρας, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 το απόγευμα, με συνδιοργανωτές το Γενικό Λύκειο Σκύδρας, το Δήμο Σκύδρας και τον αντίστοιχο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων.
Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό, κορυφαίο γεγονός τ΄οποίο  συνδύασε με τον ιδανικότερο κι αρτιότερο τρόπο δύο σημαντικές επετείους για την εκπαιδευτική οικογένεια και την κοινωνία μας γενικότερα που θα μας μείνει αξέχαστο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η εκδήλωση ξεκίνησε  με εισαγωγική ομιλία - χαιρετισμό του Διευθυντή του ΓΕ.Λ. Σκύδρας Δρ. Παύλου Περπερίδη.
Ακολούθως, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο καλωσόρισμα – χαιρετισμό της είπε μεταξύ των άλλων:
Σήμερα, τιμούμε έναν μεγάλο ευεργέτη του τόπου μας, τιμούμε μια μεγάλη προσωπικότητα που με τη μεγαλοσύνη του, τη μεγαλοψυχία του, την αγάπη στον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την προσφορά του, τη φιλομάθειά του, την αγάπη του στα γράμματα απέδειξε ότι είναι ο δωρητής, ο ευεργέτης του τόπου μας που οραματίστηκε, θεμελίωσε και ίδρυσε τη μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας, που πραγματικά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι άνοιξε την τότε μικρή και κλειστή κοινωνία της Σκύδρας στον κόσμο, στην ευρύτερη περιοχή.
Υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα που στέκεται ανάμεσά μας σαν φάρος. Ένας φάρος που μας οδηγεί σε δρόμους ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης. Ο Γεώργιος Δήμου απέδειξε ότι η Ελλάδα του χθες, η Ελλάδα του σήμερα που εν πολλοίς στη διεθνή κοινότητα την κατακρίνουν και την κατηγορούν, είχε κι έχει αξίες, υπήρχε και υπάρχει ελπίδα για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.
Ο Νέλσον Μαντέλα, μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, είχε πει κάποτε ότι για ν΄αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση, τη μάθηση και την παιδεία. Το ίδιο βεβαίως πρέσβευαν και πίστευαν οι δικοί μας μεγάλοι, αρχαίοι και τρανοί Έλληνες φιλόσοφοι Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης.
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το ίδιο πρέσβευε και είχε βαθιά μέσα του ο Γεώργιος Δήμου. Ήταν αυτός που πίστευε ότι μόνο με τη γνώση, με τη μάθηση και την εκπαίδευση μπορούμε ως άνθρωποι κι ως κοινωνία να βαδίσουμε μπροστά, να φτάσουμε ψηλά. Και το απέδειξε με την ευεργεσία του και τη δωρεά που έπραξε στο Δήμο μας.
Πραγματικά, ό,τι και να πούμε, όλα τα λόγια, όλες οι εκδηλώσεις, όλες οι τιμές είναι πολύ φτωχές. Όλα τα ευχαριστώ είναι πολύ λίγα. Δεν μπορούμε ν΄αποδώσουμε με λόγια αυτήν την ευεργεσία κι αυτό το μέγεθος της ανθρωπιάς του Γεώργιου Δήμου.
Σήμερα, εκ μέρους όλων των συμπολιτών μου που έχω την τιμή να υπηρετώ και να εκπροσωπώ, ταπεινά υποκλίνομαι στον Άνθρωπο, με άλφα κεφαλαίο, στην προσωπικότητά του εκφράζοντας βαθύτατες ευχαριστίες και βαθιά ευγνωμοσύνη.
Να σας πω, όμως, και κάτι σαν προσωπική μου εκτίμηση και κρίση; Θεωρώ ότι ο Γεώργιος Δήμου σαν άνθρωπος κι ως προσωπικότητα δεν είχε και δεν έχει ανάγκη από αυτού του είδους τις ενέργειες. Ό,τι έκανε, δεν το έκανε  για να εισπράξει ένα ευχαριστώ. Όμως, τις ενέργειες αυτές και τις πράξεις αναγνώρισης και τιμής τις έχουμε ανάγκη πρώτα εμείς, ο κάθε ένας από εμάς προσωπικά και η κοινωνία μας, γιατί πρέπει να μάθουμε να μην είμαστε αγνώμονες, πρέπει να διδασκόμαστε καθημερινά, πρέπει να επικροτούμε τη διαφορά και πρέπει να μην ξεχνάμε, προπαντός να μην ξεχνάμε. Τιμή, λοιπόν, στον Γεώργιο Δήμου. Αιωνία του η μνήμη.

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η σχολική χορωδία παίζοντας και τραγουδώντας αριστοτεχνικά συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκι και του Διονύση Σαββόπουλου.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Σταυρούλα Καλαϊτζόγλου.
Έπειτα, αναγνώστηκε γραπτό μήνυμα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δέρβης Αυστραλίας κ. Ιεζεκιήλ (κατά κόσμο Χρήστου Κεφαλά) από τον Κυριάκο Καλαϊτζόγλου που αμφότεροι υπήρξαν μαθητές κι απόφοιτοι του Εξαταξίου Γυμνασίου του Γεώργιου Δήμου.
Ακολούθησε ως τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γυμνασιάρχη Γεώργιου Δήμου η μεστή, εξαιρετική κι ενδιαφέρουσα ομιλία  από το Διευθυντή του ΓΕ.Λ. Σκύδρας Δρ. Παύλο Περπερίδη, με τίτλο «Γεώργιος Δήμου – Μέγας δάσκαλος και ευεργέτης». (Σημ.: ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται παρακάτω).
Στο πλαίσιο του αφιερώματος απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους υπηρετήσαντες
Διευθυντές του Λυκείου Σκύδρας Πολύκαρπο Τσιτλακίδη, (την πλακέτα παρέλαβε η αδερφή του Ευτυχία Τσιτλακίδου), Ηλία Χριστοδούλου, Κωνσταντίνο Καρακελίδη, Γρηγόριο Φωτιάδη, Ιωάννη Νικολαΐδη και Νικόλαο Βλάχο.
Να σημειωθεί ότι μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου πρόσφεραν ανθοδέσμη, ως ένδειξη τιμής, στο Διευθυντή τους Δρ. Παύλο Περπερίδη.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του αφιερώματος ο λόγος δόθηκε στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Δρ. Κωνσταντίνο Κούγκα που τόνισε πως το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γεώργιο Δήμου θα είναι η συνέχιση του έργου του. Επίσης, τη δική του εμπειρία με το γλαφυρό του λόγο παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας και τότε μαθητής του Εξαταξίου Γυμνασίου Αλέξανδρος Καϊδόγλου.
Παρακάτω αναφέρονται οι συντελεστές της εκδήλωσης.
Παρουσίαση: Στάθης Ιερόπουλος, Ευαγγελία Σαλαμπάση, Κατερίνα Σολομωνίδου.
Μαέστρος και τραγούδι: Ελευθερία Φίλανδρου. Αρμόνιο: Αχιλλεας Τζαβέλλας.
Κιθάρα και τραγούδι: Γιώργος Τύπου. Φλάουτο: Γεωργία Κλείτσα, Ιορδάνα Κουρουγεωργάκη. Χορωδία: Αλεξάνδρα Δημητριάδου, Φωτεινή Σαββίδου, Άννα Μαρία Κυριακίδου, Πασχαλία Χαραλαμπίδου, Στάθης Ιερόπουλος, Ευαγγελία Σαλαμπάση, Κατερίνα Σολομωνίδου, Ευθυμία Σεμερτσίδου. Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Χρυσοχοΐδης.
Προσωπογραφία του Γεώργιου Δήμου: Μαρία Μαγάκη.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελπίδα Αποστολίδου, Ειρήνη Παπαδοπούλου.
Μαθητές που συμμετείχαν στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015 με τίτλο « Τα πρόσωπα που κράτησαν το τιμόνι του Γενικού Λυκείου Σκύδρας»:
Αντώνης Αντωνιάδης, θεόφιλος Γαργάλας, Λευτέρης Γίτσας, Σοφία Ευαγγελίδου, Άντζελα Ζάρρι, Ηλιάνα Ηλιάδου, Κυριάκος Θεοδοσίου, Σταύρος Μυλωνάς, Μιργιάνα Ντότσι, Έλενα Σιάντση, Χαράλαμπος Σταματιάδης, Αθανασία Ταουσάνη, Εύη Τουρλάκη, Σάμο Τσαγιαννίδης, Δήμητρα Τσίκου, Αμαλία Τσορλίνη, Ειρήνη Φαντίδου, Χριστίνα Φαντίδου, Μελίνα Χατζηγεωργίου, Βίκτωρ Χομένκο.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ειρήνη Παπαδοπούλου.
Μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας κατά το σχολικό έτος 2015 – 2016 με τίτλο «Όταν οι μεγάλοι θυμούνται, οι νέοι σμιλεύουν το μέλλον τους»:
Χρήστος Αντάρας, Αντώνης Αντωνιάδης, Κική Γαλλιού, Ιωάννα Διαμαντίδου, Κυριάκος Θεοδοσίου, Στάθης Ιερόπουλος, Δέσποινα Ιλανίδου, Γεωργία Κλείτσα, Βασιλική Κουρουγεωργάκη, Ιορδάνα Κουρουγεωργάκη, Νίκη Κωνσταντινίδου, Μαρία Μαγάκη Βέλια Μηνά, Φωτεινή Σαββίδου, Ευαγγελία Σαλαμπάση, Ελένη Σιάντση, Κατερίνα Σολομωνίδου, Στέλιος Σουλιώτης, Βασίλης Σπυρίδης, Χαράλαμπος Σταματιάδης, Κική Τερζίδου, Ειρήνη Φαντίδου.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ελπίδα Αποστολίδου, Ειρήνη Παπαδοπούλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των προαναφερθέντων, οι Σεβαστοί Πατέρες Αντώνιος Κορέστης και Δαυίδ Πασατάς, οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας Μιχάλης Μέγας και Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νικόλαος Χατζηιωαννίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Γιακαμόζη (Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Σκύδρας), Μιχάλης Λαουντός (Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Σκύδρας), Διαμάντω Μπαξεβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης, οι πρώην Δήμαρχοι Σκύδρας Γιώργος Χοΐδης και Ιορδάνης Τζαμτζής, ο πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Σκύδρας Βασίλης Τσιτλακίδης, η Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Αντωνία Πολυξενίδου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σταλίδης, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες, τωρινές και πρώην μαθήτριες και μαθητές του τότε εξατάξιου Γυμνασίου και κατόπιν Λυκείου Σκύδρας, πολλές συμπολίτισσες και συμπολίτες μας.
Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου ευχαριστεί τους Σεβαστούς Πατέρες για την παρουσία και τις ευλογίες τους, συγχαίρει  κι ευχαριστεί την εκπαιδευτική μας κοινότητα για την άψογη συνεργασία και τ΄αποτελέσματά της και μάλιστα τον Διευθυντή Παύλο Περπερίδη, τις υπεύθυνες καθηγήτριες Ελπίδα Αποστολίδου και Ειρήνη Παπαδοπούλου, τις μαθήτριες, τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου και το υπόλοιπο υποστηρικτικό προσωπικό, τους γονείς, τους κηδεμόνες, όλες κι όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες, τους συνεργάτες της αιρετούς και στελέχη, τα μέσα ενημέρωσης και καθένα που με τον τρόπο του συνέβαλλε στην αρτιότητα και στην επιτυχία της σημαίνουσας αυτής εκδήλωσης.
Το επετειακό διαδραστικό αφιέρωμα γύρισε το χρονολόγιο της εκπαιδευτικής κι όχι μόνον ιστορίας του τόπου μας πολλά χρόνια πίσω προκαλώντας δέος και ρίγη συγκίνησης σε νέους και μεγαλύτερους και ταυτόχρονα εγείροντας αισθήματα ευγνωμοσύνης και ικανοποίησης για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στον μεγάλο δάσκαλο κι ευεργέτη Γεώργιο Δήμου και τη σύζυγό του Μαρίκα, αλλά κι όλους τους μετέπειτα και μέχρι σήμερα άξιους συνεχιστές τους εκπαιδευτικούς, μαθήτριες μαθητές και γονείς.
Με τέτοιους ανθρώπους η κοινωνία μας μπορεί βάσιμα να ελπίζει, να αισιοδοξεί, ν΄αγωνίζεται, να δημιουργεί και να προοδεύει για το καλό όλων ανεξαιρέτως των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more