Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ : Η σωστή του λειτουργία προϋποθέτει τον σεβασμό του από όλους εμάς τους πολίτες !


 Την εφαρμογή, για μία ακόμη θερινή περίοδο, της λειτουργία του πεζόδρομου στην Κρύα Βρύση προσπαθεί ο Δήμος Πέλλας μετά και την σχετική απόφαση που υπάρχει,  εδώ και χρόνια βέβαια, από την Δημοτική Κοινότητα Κρύας Βρύσης. Μία λειτουργία την οποία φέτος θα προσπαθήσει να εφαρμόσει και με την στήριξη της Τροχαίας Γιαννιτσών, την οποία ανέλαβε μετά την αφαίρεση και της αρμοδιότητας αυτής από τον Αστυνομικό Σταθμό Κρύας Βρύσης μετά την υποβάθμισή του από Α.Τ. . Έτσι ο διοικητής της Τροχαίας κ. Βελόπουλος εξέδωσε μία ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες της Δ.Ε. Κρύας Βρύσης με την οποία τους ενημερώνει, καταρχήν για την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων λειτουργίας του πεζόδρομου, αλλά και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στις περιπτώσεις παραβίασης των αποφάσεων αυτών από τους πολίτες.
Μάλιστα η εφαρμογή τέθηκε από το περασμένο Σαββατοκύριακο 24/25 Ιουνίου,  ενώ η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας κυκλοφόρησε μόλις το προηγούμενο βράδυ της Παρασκευής ! Φυσικά η υποχρέωση της τροχαίας είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και πολύ σωστά θα το πράξει όπως οφείλει άλλωστε μέσα από τις αρμοδιότητές της.
    Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί να το πετύχει λόγο αντικειμενικών δυσκολιών (έλλειψη προσωπικού) καθ΄ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι απλά να μείνει στην ανοιχτή επιστολή που εξέδωσε ; 
    Ερχόμαστε τώρα στη τοπική κοινωνία της Κρύας Βρύσης και τις προθέσεις των πολιτών της για το τι θέλουν ακριβώς να εφαρμοστεί και πώς να λειτουργήσει αυτός ο ΄΄ κακόμοιρος ΄΄ πεζόδρομος που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ποτέ δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, γιατί ακριβώς υπάρχουν μία σειρά από ιδιαιτερότητες, αλλά και κακομαθημένες νοοτροπίες !!! Έχουμε λοιπόν και λέμε :
Για φέτος δεν εκδόθηκαν νέες άδειες διέλευση για τους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι έχουν ιδιόκτητες πυλωτές όπου μπορούν να βάλουν τα αυτοκίνητά τους, με τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητος κ. Παρασκευόπουλο να δηλώνει ότι ισχύουν οι παλαιότερες, χωρίς φυσικά να σκεφτεί τις περιπτώσεις κάποιων κατοίκων να έχουν μετακομίσει από την κατοικία τους εντός του πεζόδρομου, αλλά να συνεχίζουν να έχουν την κάρτα ελεύθερης εισόδου, ή τις περατώσεις νέων κατοίκων ή οχημάτων που προέκυψαν και θα πρέπει να διέρχονται ελευθέρα, αλλά δεν έχουν την σχετική άδεια.
Υπάρχουν βέβαια και οι ιδιοκτήτες που ναι μεν έχουν μόνιμη κατοικία εντός του πεζόδρομου αλλά δεν έχουν πυλωτή και αφήνουν τα οχήματά τους μπροστά από την οικία τους, πάνω στον πεζόδρομο ! τι θα πρέπει να ισχύσει γι΄ αυτούς ;
 Λέμε λοιπόν μήπως η σωστή σειρά των κινήσεων θα έπρεπε να ήταν, πολύ έγκαιρα από τον Απρίλιο η τον Μάιο ακόμα, να βγει μια σχετική ανακοίνωση εκ μέρους της Δ.Κ. Κρύας Βρύσης που να καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικαιροποιήσουν τις  άδειες ελεύθερης διέλευσής τους ή ακόμα και να εκδοθούν νέες ;

    Έπειτα έχουμε τα μαγαζιά εστίασης, τα οποία πρέπει να κάνουν τις μεταφορές των παραγγελιών τους. Αυτές πως πρέπει να γίνονται ; Με την άδεια διέλευσης ΜΟΝΟ των δικύκλων που έχουν ή και ενδεχόμενα και με τα οχήματά τους ; Η δεύτερη περίπτωση θα σημαίνει την αύξηση της κίνησης οχημάτων εντός του πεζόδρομου, μαζί με αυτά των μόνιμων κατοίκων.  ( Στα Γιαννιτσά σύμφωνα επιτρέπονται μόνο τα δίκυκλα και αυτά μπορούν να κυκλοφορήσουν με ανοιχτή την μηχανή τους εφόσον βγουν από τον πεζόδρομο). 
     Κατά την προσωπική μου άποψη φυσικά και πρέπει να λειτουργήσει ο πεζόδρομος με συγκεκριμένο ωράριο την θερινή περίοδο, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για όλες τις πλευρές, κατανοώντας τις δυσκολίες που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του, αλλά και την ανάγκη για την λειτουργία του προς όφελος του γενικού συνόλου, κυρίως των μικρών ηλικιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά από μία συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, σε χρονική στιγμή όμως έγκαιρη και όχι εντός του προβλήματος. Η ιδανικότερη λύση κατά την άποψή μου είναι η τοποθέτηση απλά και μόνο απαγορευτικών πινακίδων σε όλες τις εισόδους (όπως τον πολύ παλιό καλό καιρό πριν την εποχή του πεζόδρομου στην οποία όμως τα οχήματα σεβόντουσαν την σήμανση ) ώστε ΜΟΝΟ ο κάτοικος του πεζόδρομου να εισέρχεται με το όχημα του από την κοντινότερη είσοδο, δημιουργώντας έτσι την μικρότερη δυνατή κίνηση εντός αυτού. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει σήμερα αφού ο δήμος επέλεξε να παραμείνουν ανοιχτές με σήμανση απαγορευτικών πινακίδων μόνο οι δύο είσοδοι επί της Β. Παύλου, και στις άλλες να τοποθετούνται μπάρες. Από κει και πέρα αυστηρή τήρηση και απαγόρευση σε όλα τα τροχοφόρα, με όποια πρέπει να είναι η συνέπεια της παραβίασης αυτής της απόφασης !
Το περασμένο Σαββατικύριακο που υποτίθεται, ότι ξεκίνησε η εφαρμογή της λειτουργίας του πεζόδρομου, μάλλον περισσότερο ως μεταβατική περίοδο, από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας. η εικόνα που αντικρίσαμε, ιδιαίτερα την Κυριακή όλη μέρα επάνω στον πεζόδρομο, δεν περιγράφεται ! Πολίτες με τα οχήματά τους να παραβιάζουν την σχετική σήμανση απαγόρευσης, μπαίνοντας κανονικά εντός του πεζόδρομου, για να πιουν τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες, να προμηθευτούν προϊόντα από τα μαγαζιά, φάρμακα από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, να διασχίζουν έτσι απλά μέσα από τον πεζόδρομο για να πάνε στο χωράφι τους, (!!!) ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, και ….για οποιοδήποτε άλλο λόγο ! Εδώ λοιπόν αναφερόμαστε στην σωστή εφαρμογή της λειτουργία του πεζόδρομου εκ μέρους της τροχαίας, με σεβασμό τόσο στον μόνιμο κάτοικό του, αλλά και στο δικαίωμα του πολίτη που θέλει αμέριμνα να χαρεί την βόλτα του, κυρίως βέβαια το αμέριμνο παιχνίδι του παιδιού !    
      Πάνω απ΄ όλα όμως αυτό που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ευσυνειδησία και ο σεβασμός του κάθε ένα από εμάς ως πολίτες του τόπου αυτού προς το ίδιο τον εαυτό μας ! 
Λύσανδρος Γ.

Αμιτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more