Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Υ.Τ.Α ΑΛΜΩΠΙΑΣ Γιατί δεν είναι ασφαλισμένο το έργο; Ποιος ευθύνεται;




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


  Εκτάκτως  συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του δήμου Αλμωπίας, το θέμα ένα και μοναδικό και σχετικό με τον ορισμό μελών επιτροπής διαπίστωσης βλαβών από ανωτέρω  βία  του έργου  Χ.Υ.Τ.Α.,  καθώς και την ασφάλισή  του από φυσικές καταστροφές και τον εκσυγχρονισμό του. Λόγω προθεσμίας έπρεπε να ληφθεί απόφαση.
  Παρόντεςː Δημήτριος Μπίνος, Πασόης Δημήτριος, Ουργαντζόγλου Απόστολος, Αβραμίκας Στέφανος, Καλδερεμτζή Δέσποινα, Χουρσόγλου Χρήστος, απών ο Κετικίδης Ιωάννης. Παρών και ο υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας.
 Με αίτησή του ο εργολάβος του έργου ζητάει χρηματικό ποσό 8.000 ευρώ ως αποζημίωση εξαιτίας των ζημιών που υπέστη το έργο από  δύσκολα καιρικά φαινόμενα  που επικράτησαν στην περιοχή 24-25-26 Μαΐου 2017.
  Εύλογο ήταν το ερώτημα όλων των παρισταμένων,  για το ποιος υποχρεούται  να προβεί στην ενέργεια της ασφάλισης και γιατί το έργο δεν είναι ασφαλισμένο.  Ο  κ. Δημήτριος Μπίνος  ζήτησε  από τη διαχειριστική αρχή έγγραφο στο οποίο να διευκρινίζεται ποιος πρέπει να ασφαλίσει το έργο. Ο κ. Χρήστος Χουρσόγλου παρατήρησε  πως  ο  εργολάβος δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάει αποζημίωση και χαρακτήρισε τις καταστροφές στις καλλιέργειες σημαντικότερες για θέμα συζήτησης της επιτροπής.
  Ο  υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που παρίστατο απάντησε πως  ο ανάδοχος του έργου, στις επαφές που υπήρξαν, αρνιόταν ότι υπάρχει όρος που τον υποχρεώνει να το ασφαλίσει, και  συμπλήρωσε  πως,  έτσι που είναι διατυπωμένος ο όρος πραγματικά δεν τον υποχρεώνει να κάνει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια εξήγησε  πως η διαχειριστική αρχή πάντα προφορικά επιλύει τα προβλήματα και πρόσθεσε  ότι,  τα έργα συνήθως τα ασφαλίζει ο ανάδοχος. Ο ΦΟΣΔΑ δεν το ασφάλισε και θα πληρώσει τις αποζημιώσεις.
  Θετικά ψήφισαν οιː Μπίνος Δημήτριος, Πασόης Δημήτριος, Αβραμίκας Στέφανος, Καλδερεμτζή Δέσποινα Λευκόː Χρήστος Χουρσόγλου, Απόστολος  Ουργαντζόγλου
  Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αλμωπίας ː « Δεν μπορεί ο ανάδοχος του έργου να διεκδικεί συνέχεια χρήματα, πρέπει να ασφαλιστεί το έργο,  όλη η οικονομική επιτροπή συμφώνησε σ αυτό. Σύμφωνα με το νόμο  έπρεπε να οριστεί τριμελής επιτροπή από τους μηχανικούς  του δήμου (τεχνική υπηρεσία)  για να δει το θέμα και μετά   να  εισηγηθεί πράγματα που  θα  αποφασιστούν αν θα  γίνουν  αποδεκτά. Υπάρχει αίτημα  του εργολάβου (σύμφωνα με το νόμο) να οριστεί επιτροπή, αλλιώς πάμε για παράβαση καθήκοντος. Η επιτροπή θα πάει άμεσα να δει τι έχει γίνει  με τις φυσικές καταστροφές.  Η ουσία είναιː  γιατί το έργο δεν ασφαλίστηκε ώστε να διεκδικεί χρήματα ο εργολάβος από την ασφάλεια  μετά από έντονα καιρικά  φαινόμενα ,  αφού σύμφωνα με το νόμο έχει αυτό το δικαίωμα ».
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more