Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ανθεστήρια Έδεσσας Καλή η προσπάθεια- Πολλά τα κενά




Ως μια καλή προσπάθεια αλλά με πολλά κενά μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί την αναβίωση των ιστορικών ανθεστηρίων στην Έδεσσα, μιας εκδήλωσης που φάνηκε ότι οι πολίτες και τα τοπικά ΜΜΕ την αγκάλιασαν και την στήριξαν. Παρά λοιπόν την καλή προσπάθεια από μεριάς των διοργανωτών τα κενά της ήταν πολλά. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να ξεκινήσουν από τώρα που είναι νωρίς την διοργάνωση του 2018 ώστε να φέρουν στην Έδεσσα, συλλόγους από όλη την Ελλάδα με άρματα τα οποία θα παρελάσουν

Ατέλειες στην διοργάνωση
Πολλές ήταν οι ατέλειες της διοργάνωσης των ανθεστηρίων. Η πρώτη και κύρια ήταν η μικροφωνική εγκατάσταση καθώς η παρουσιάστρια σε καμιά στιγμή  δεν ακούγονταν. Ακόμη τα άρματα και λίγα ήταν και πρόχειρα ήταν. Ένα ακόμη ζήτημα ήταν η απαξίωση των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης από την διοργάνωση την ίδια ώρα που αυτά με παρουσιάσεις που έκαναν, διαφήμισαν και προώθησαν την εκδήλωση.

Πολύς ο κόσμος
Ένα από τα θετικά της διοργάνωσης ήταν ο κόσμος που αγκάλιασε την ιδέα και έδωσε το παρόν γεμίζοντας τον πεζόδρομο με φωνές. Βέβαια κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχοντας εικόνες από τα παλιά ανθεστήρια τόνιζαν ότι σε καμιά περίπτωση η όλη εικόνα δεν προσεγγίζει τα παλιά ανθεστήρια αλλά θύμιζε πιο πολύ καρναβάλια.

Η παρέλαση
Μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια η πόλη κατάφερε να αναβιώσει τη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης, τα Ανθεστήρια της Έδεσσας.
Πολύχρωμα άρματα, στολισμένα με λουλούδια και συνοδευόμενα από πεζοπόρα τμήματα, ποδηλάτες, μαζορέτες και παιδιά γεμάτα κέφι και χαρά για τη ζωή, πλημμύρισαν τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Μία πολύχρωμη γιορτή γεμάτη νιάτα και ομορφιά!
Η μεγάλη παρέλαση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Έδεσσας, που έδωσε το στίγμα με γιορτινά τραγούδια και αναφορές στην Άνοιξη και τα λουλούδια...

Η πρόταση μας

Σαφώς και ως εφημερίδα από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια αναβίωσης των ανθεστηρίων. Μάλιστα και εκδότης μας Χρήστος Δημητριάδης μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέλλα τηλεόρασης προσπάθησε να λανσάρει την διοργάνωση. Χρειάζονται όμως πολλά βήματα ώστε αυτή η προσπάθεια να θεωρηθεί επιτυχημένη. Σε πρώτη φάση θα πρέπει οι διοργανωτές από τώρα να πάρουν πρωτοβουλίες καλώντας συλλόγους από άλλες πόλεις ώστε να παρελάσουν. Αυτό θα δώσει όχι μόνο ζωή στην παρέλαση αλλά και θα προσθέσει τουριστικό προϊόν στην Έδεσσα. Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να αναδειχθεί είναι η συμμετοχή και άλλων μελών της τοπικής μας κοινωνίας. Θα πρέπει σιγά σιγά να μειωθούν οι συμμετοχές από τα σχολεία και να συμμετάσχουν σύλλογοι. Άλλωστε παρά τη γραμμή για συμμετοχή των σχολείων η προσέλευση του κόσμου δεν έτυχε του στόχου. Θα πρέπει ακόμη του χρόνου η εκδήλωση μέσα από προβολές και διαφημίσεις να ξεφύγει του τοπικού χαρακτήρα και να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα ώστε η πόλη να κερδίσει από τις αφίξεις ξένων με πιθανότητες να διανυκτερεύσουν στην Έδεσσα όπως παλιά.

Η Έδεσσα ξακουστή στο Πανελλήνιο
Είναι γεγονός ότι τα ανθεστήρια στο παρελθόν ήταν κάνει την Έδεσσα ξακουστή στο πανελλήνιο. Έτσι σε καμιά περίπτωση η φετεινή εορτή δεν θυμίζει την εκδήλωση του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more