Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ





ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ   ΣΙΣΚΟΥ   ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


Μια όμορφη επέτειο  συνδιοργάνωσαν, για πρώτη φορά,  στο αμφιθέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, η εφορεία αρχαιοτήτων με έδρα την Έδεσσα και  προϊσταμένη την Ελισσάβετ Τσιγαρίδα,  μαζί με το νεοσύστατο σύνδεσμο των φίλων του αρχαιολογικού μουσείου Πέλλας. Θέμα συζήτησης, οι ανασκαφές,  τα ευρήματα,  και οι αναμνήσεις  60 ετών, από 1957-2017.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αρχαιολόγοι και μίλησαν   για τα ευρήματα  και  τα βιώματα εκείνης της εποχής, ξεκινώντας από το 1957,    έτσι όπως τα  βίωσαν  με την ορμή της νιότης τους τότε ː η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, ο  Πέτρος Θέμελης,  η Μαρία Ακαμάτη, η Χάιδω Κουκούλη, Όλοι αυτοί  πραγματικά έκλεψαν την παράσταση,  καθώς ανέλυσαν, εκτός από ανασκαφικά στοιχεία και γεγονότα της καθημερινότητάς τους με αρκετές λεπτομέρειες.  Παρουσίασαν  στοιχεία, άγνωστα  για τους περισσότερους, σε σχέση   με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής εκείνη την εποχή.
Η κ. Ελισσάβετ Τσιγαρίδα  έκανε μια γενική ιστορική αναδρομή των ανασκαφών της Πέλλας, από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα  Παραθέτουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία από την ομιλία τηςː    
Οι ανασκαφές  άρχισαν το 1914-15 από τον Γιώργο Οικονόμου στο χώρο Αγ. Απόστολοι,  έτσι  ονομαζόταν τότε ο οικισμός,  αφού η Πέλλα δεν είχε ταυτιστεί με τη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.   Τα χρόνια που ακολούθησαν  οι ανασκαφές σταμάτησαν, αφού μεσολάβησαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ο εμφύλιος,  έτσι πάμε στο έτος 1957, όπου  ξεκινάνε και φέρνουν  στο φως, από τις ανασκαφές της οικίας Διονύσου, το περιστύλιο- σήμα κατατεθέν  της Πέλλας- και τα ψηφιδωτά. Η ανακάλυψη της Πέλλας  εκείνη την εποχή απασχόλησε ελληνικό και ξένο τύπο. Η   αποκάλυψη  της  πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου   ήταν  μια πραγματικότητα, χρειαζόταν όμως αρκετή δουλειά  για να έρθει στο φως. Συστηματικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το 1957-1963 και σποραδικές από το 1964-1970 από τους Χαράλαμπο Μακαρόνα και Φώτιο Πέτσα, σε συνεργασία με εργάτες, φοιτητές αρχαιολογίας, αρχαιολόγους, συντηρητές και πλήθος άλλων επιστημόνων που χρειάστηκαν  στην ανασκαφική  έρευνα.
Στη Γ΄ εφορία αρχαιοτήτων Εδέσσης, το 1973,  έφορος ήταν η αρχαιολόγος  Μαίρη  Σιγανίδου, η οποία ξεκινά  ανασκαφική έρευνα, στην οποία συμμετέχει   η Μαρία Ακαμάτη, ο  Παύλος Χρυσοστόμου και άλλοι.     

Υπάρχουν αρχαιολόγοι, εκείνη την εποχή, που αναλαμβάνουν άλλες περιοχές –τις γύρω περιοχές – του Μακεδονικού Βασιλείου, που ήταν  αρμοδιότητα  της εφορίας. Το 2002 ξεκινάει η ανάδειξη του χώρου του Μακεδονικού Βασιλείου με πρωτεργάτες, την έφορο Μαρία Ακαμάτη και τον πανεπιστημιακό καθηγητή και διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής Γιάννη Ακαμάτη, έτσι έχουμε  την κατασκευή του Μουσείου. Tο 2014  όλο το έργο των ανασκαφών της περιοχής και της συντήρησης,  πέρασε στην εφορεία αρχαιοτήτων Πέλλας. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων επιτρέπουν περιορισμένες ανασκαφές  ενταγμένες σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ζητούμενο είναι,  να ενταχθούν σε μελέτες και προγράμματα  ανασκαφικά έργα και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση και την προβολή της Πέλλας, ώστε να προκύψουν χρηματοδοτήσεις.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, αφού δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν ενώ προσκαλέστηκαν,  η Γενική Γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού  Μαρία Βλαζάκη και οι βουλευτές ː Γιώργος  Καρασμάνης και   Λευτέρης  Αυγενάκης.
 Το νεοσύστατο Σύνδεσμο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας  εκπροσώπησε η προσωρινή πρόεδρος  κ. Χρυσοστόμου. Το Φθινόπωρο  θα γίνουν   εκλογές για την ανάδειξη προεδρείου. Η κ. Χρυσοστόμου υπενθύμισε το ρόλο του συνδέσμου  σε σχέση με την προώθηση, επικοινωνία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως περιηγητικός προορισμός. Αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, αρχαιολογικούς περιπάτους, ξεναγήσεις, επισκέψεις, κά …Τέλος   ζήτησε την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενημέρωση σχετικά με το σύνδεσμο  ώστε να προκύψουν νέα μέλη. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more