Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κόντρα για τους Ρομά μεταξύ Μπίνου και Σηφάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπίνος Σηφάκης
Φωτογραφία από το παρελθόν...
ΜΚΟ, μπίζνες και ψήφοι στο παρασκήνιο

Σάλος έχει ξεσπάσει στην τοπική μας κοινωνία από την πρόθεση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη να επεξεργαστεί σχέδιο σύμφωνα με το οποίο περιοχή της Αριδαίας θα μπορεί να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση κάποιες οικογένειες Ρομά και σε δεύτερη φάση να αυξηθούν τα νούμερα. Μάλιστα υπήρξε πρόταση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η Αλμωπία να ενταχθεί στους 72 Δήμους της Χώρας για την κατασκευή πρότυπου καταυλισμού για τους 30 περίπου Ρομά που ήδη ζουν στην Αριδαία. Βέβαια είναι δεδομένο ότι οι Ρομά που βρίσκονται στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας δεν είναι καν δημότες Αλμωπίας αλλά οι ποιο πολλοί δημότες Πέλλας ή Δήμου Δέλτα. Σαφώς και η κοινωνία της Αλμωπίας είναι αντίθετη προς αυτή την κατεύθυνση καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και μέσα στον αστικό ιστό της Αριδαίας να γκετοποιηθεί μια ολόκληρη πόλη. Ο κος Σηφάκης μάλιστα συνάντησε και τον Δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνο με τον οποίο  συζήτησαν και το ζήτημα αυτό.

Κέντρο προσωρινής διέλευσης
 Αποτέλεσμα εικόνας για κέντρο προσωρινής διέλευσης Ρομά
Το θέμα αυτό είχε δει το φως της τοπικής δημοσιότητας και κατά το παρελθόν και μάλιστα έγινε συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης της δημοτικής αρχής στο φαινόμενο τότε της εγκατάστασης μεγάλης μερίδας των Ρομά στην Αριδαία. Μάλιστα είχε αποφασιστεί ότι ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα κατασκευάσει στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας κέντρο προσωρινής και ολιγοήμερης διέλευσης και εγκατάστασης περιορισμένου αριθμού Ρομά με τις κατάλληλες υποδομές υγειονομικού χαρακτήρα. Το θέμα αυτό κόλλησε στο ιδιοκτησιακό όπου διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και δεν είναι δημοτικές. Πριν από περίπου 4 μήνες είχε επισκεφτεί τον Δήμο Αλμωπίας η αρμόδια υφυπουργός Θεανώ Φωτίου όπου και πραγματοποίησε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Δήμου Αλμωπίας όπου και πάλι τέθηκε το αίτημα της κατασκευής κέντρου προσωρινής διέλευσης των Ρομά. Δεν υπήρξε όμως κάποια εξέλιξη.

Γ. Τσιμτσιρίδης: Η Κυβέρνηση να πάει αλλού να βρει χώρο                          Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Τσιμτσιρίδης
Στο θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό παρενέβη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμσιρίδης ο οποίος τόνισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάει να βρει αλλού χώρο καθώς ο Δήμος Αλμωπίας δεν συναινεί να δημιουργηθεί στην Αλμωπία και ότι οι Ρομά που έχουν εγκατασταθεί στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας θα πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους στον Δήμο Πέλλας όπου είναι δημότες και όχι στην Αλμωπία. Τέλος δήλωσε ότι οι μόνες ενέργειες που έχουν γίνει τόσο από αυτή τη Δημοτική Αρχή όσο και από την προηγούμενη, είναι η δημιουργία κέντρου διημέρευσης, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν 24ωρες ή 48ωρες στάσεις οι Ρομά.

Γ. Σηφάκης:  Κε Τσιμιτσιρίδη είσαι ανακόλουθος!
Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Σηφάκης 
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης απάντησε σε σκληρό ύφος προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιμτιρίδη χαρακτηρίζοντας τον ανακόλουθο και ότι άλλα λέει ο ίδιος και άλλα ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος. 

Διαβάστε στην ανακοίνωση παρακάτω:
Κε Τσιμτσιριδη λυπάμαι ειλικρινά για το ότι είσαι ανακόλουθος. Όλοι θυμούνται στην γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αριδαίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Υφυπουργού  Θεανώς Φωτίου την απόλυτη συμφωνία τόσο εσου όσο και του δημάρχου στην πρόταση της Υπουργού για την ίδρυση πρότυπου καταυλισμού για τους Ρομα που ήδη από χρόνια ζουν στην Αριδαία. Μάλιστα προχώρησες σε συζήτηση και για το οικόπεδο, κλπ. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου ( πριν λίγες μέρες) στο Δημαρχείο Αλμωπίας κατά την διάρκεια της οποίας μετέφερα το ενδιαφέρον της Υπουργού για υλοποίηση της δέσμευσης της, ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπινος δεν έδειξε να ενοχλείται καθόλου, αντίθετα έδωσε εντολή στον κ.Μπελιοβανη να δει το θέμα του οικόπεδου και είπε ότι θα ζητήσει από την κα Χατζηαβραμιδου να κάνει κοινωνική έρευνα για το πόσες οικογένειες είναι εκεί κλπ.
Εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα στους πολίτες της Αλμωπίας και εκθέτεις και τον δήμαρχο.
Ειλικρινά λυπάμαι πολύ, υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές που επιθυμούν προτύπους καταυλισμούς χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο.
Οι πολίτες θα κρίνουν την αξιοπιστία του καθένα και θα αξιολογήσουν το γεγονός της απόλυτης συμφωνίας σου πριν 5 μήνες μπροστά στην Υπουργό δημόσια και την απόλυτη άρνηση σου και μάλιστα με αιχμές εναντίον μου 5 μήνες μετά.
Ζήτω από τον κ. Δήμαρχο να απαντήσει ποια είναι η θέση του Δήμου και τι να μεταφέρω στην κα. Υπουργό.  Αυτά που ο ίδιος μου είπε πριν λίγες μέρες η την απόφαση του κ. Τσιμτσιριδη εξ ονόματος του Δήμου.

Γ. Σηφάκης: Αντί να με αξιοποιήσουν με καθυβρίζουν                       Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Σηφάκης
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε εκ νέου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης ο οποίος με υπονοούμενα ουσιαστικά έδωσε την δική του απάντηση. Η ανακοίνωση του αναφέρει τα ακόλουθα:
Έχω δείξει πολλαπλά την πρόθεση μου για θεσμική συνεργασία με τον Δήμαρχο και τον Δήμο Αλμωπίας την οποία κάποιοι για εγωϊσμούς και κομματικές τοποθετήσεις και ( προφανώς) για ίδια συμφέροντα προσπαθούν να αποδιώξουν ενώ έχει αποφέρει καρπούς
Η τακτική αυτή μόνο την Αλμωπία δεν υπηρετεί.
Η κοντόφθαλμη πολιτική με ψέματα και προπαγάνδες είναι πάντα κακός σύμβουλος.
Θα συνεχίσω, όπως μέχρι τώρα, να είμαι στην πρώτη γραμμή για την Πέλλα ( και φυσικά για την Αλμωπία) διατηρώντας ψυχραιμία και σοβαρότητα απέναντι στις αναίτιες προκλήσεις. Τονίζω όμως ότι η υπομονή και η καλή πρόθεση έχει και τα όρια της.
Χαμογελώ με τους καλοθελητές που προσπαθούν να με εμπλέξουν προσωπικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, υπενθυμίζοντας απλά ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις δημοτικές.
Μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και ο Σηφάκης θα είναι εδώ ως βουλευτής ( εφόσον το θελήσει η Πέλλα) , δεν ξέρω αν κάποιοι που τώρα υβρίζουν θα είναι εδώ…

Δημήτρης Μπίνος: Δεν συναινούμε στη δημιουργία πρότυπου καταυλισμού Ρομά
 Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Μπίνος
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Αλμωπίας διαφωνεί με τη δημιουργία πρότυπου καταυλισμού Ρομά στην Αριδαία. Διαβάστε την άποψη του:
Είναι κακό για τον τόπο μια παρανόηση να παίρνει διαστάσεις και να δημιουργεί παρεξηγήσεις και θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ως Δήμαρχος επιζητούσα πάντα και επιζητώ τη βοήθεια όλων των βουλευτών της περιοχής, η οποία είναι πάντα ευπρόσδεκτη και δε φείδομαι επαίνων όταν αυτή είναι αποτελεσματική και προάγει τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.
Στο θέμα που ανέκυψε με τον φημολογούμενο καταυλισμό Ρομά θα ήθελα ευγενικά να θυμίσω στον αγαπητό Βουλευτή κ. Σηφάκη, ότι στη συνάντηση με την Υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου, στην οποία ήταν και ο ίδιος  παρόν, καθώς επίσης και στην προχθεσινή μας συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο, συζητήθηκε η εφαρμογή προγενέστερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στον «Καθορισμό κατάλληλων χώρων για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων» (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9D00%CE%A9%CE%A8%CE%A9-3%CE%98%CE%95?inline=true).
Σε καμία περίπτωση δε συναινέσαμε στη δημιουργία πρότυπου καταυλισμού Ρομά. Μια τέτοια εξέλιξη εννοείται ότι μας βρίσκει αντίθετους. Δεν ξέρω πως και γιατί προέκυψε μια τέτοια παρεξήγηση αλλά θέλω να κάνω ξεκάθαρη τη θέση του Δήμου και να εκφράσω την αντίθεσή μου χωρίς περιστροφές και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τον κ. Σηφάκη, ο οποίος πιστεύω τώρα, έχοντας ξεκάθαρη τη θέση μου, που εκφράζει τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μπορεί να τοποθετηθεί καλύτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο πάντα το συμφέρον των συμπολιτών μας.

Οι μπίζνες πίσω από τους Ρομά
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΚΟ και μαύρα λεφτά
Η μια εικόνα του νομίσματος είναι αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Η άλλη όμως εικόνα η πιο σκοτεινή, η πιο αθέατη που έχει μεγάλη δόση παρασκηνίου αναφέρει ότι πάντα πίσω από παρόμοιες πρωτοβουλίες στέγασης ή κατασκευής υποδομών για τις μειονεκτικές ομάδες της κοινωνίας μας, πάντα υπάρχουν οι ανάλογες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, οι μπίνζες που στήνονται πίσω από αυτές και φυσικά τα λεγόμενα ψηφουλάκια τα οποία θα δημιουργηθούν και θα πολλαπλασιαστούν ανάλογα με τους ωφελούμενους και με ότι συνεπάγεται από αυτό. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μάθουν οι πολίτες αν υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί με αυτό το σκοπό στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας, ποια είναι τα μέλη τους και βέβαια αν υπάρχει ζήτημα συμμετοχής μελλών της τοπικής μας κοινωνίας. Εν κατακλείδι και καταλήγοντας σε κάποιο συμπέρασμα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορούσε άμεσα να καταλήξει στην δημιουργία του κέντρου που «οραματίζεται» στην περιοχή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αλμωπίας καθώς οι εκτάσεις εκεί ανήκουν στο Δημόσιο και όχι στον Δήμο. Άραγε γιατί ο κος Σηφάκης ζήτησε την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αλμωπίας; Γιατί δεν προχωρά μόνη η κυβέρνηση στην δημιουργία του σχεδίου της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more