Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ






Μπαρμπέρης Παντελής, πρόεδρος Α.Φ.Ο.Σ-Αλμωπίας η ΄΄Ένωση΄΄(Αγροτικός Φρουτοπαραγωγικός Οπωροκηπευτικός Συνεταιρισμός Αλμωπίας )


Το κεράσι, τα άλλα προϊόντα, και η οργάνωση στην διακίνηση…

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Σχετικά με το κεράσι, κάντε μου σύγκριση της φετινής χρονιάς με την περσινή, δηλαδή, παραγωγή και  τιμές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Α.Φ.Ο.Σ ː  « Η φετινή χρονιά  έφερε περισσότερα κεράσια από ότι πέρυσι, όμως οι παραγωγοί δε στάθηκαν τυχεροί, αφού μετά την καταστροφή από τον   παγετό- σε περιοχές όπως ο Αρχάγγελος- και το χαλάζι,  το αποτελειώνουν  οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι καθημερινές,  και αν συνεχιστούν  η παραγωγή στα τραγανά θα χαθεί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Αλμωπία αλλά σε όλο το νομό.  Ο  ΕΛΓΑ  κινητοποιήθηκε και κατέγραψε τις ζημιές για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.  Ήρθαν στο νομό μας, ο πρόεδρος  κ. Θεοφάνης Κουρεμπές  του ΕΛΓΑ και ο  αντοπρόεδρος  κ. Αθανάσιος Ζαννιάς  και διαπίστωσαν την καταστροφή. Το κεράσι που παράγει ο Ν. Πέλλας, πανελλαδικά, είναι στο 65 με 67% και γι αυτό χρήζει  ιδιαίτερης προσοχής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελπίζουμε πως, για τις ποικιλίες κερασιού που θα ακολουθήσουν, θα πάνε όλα καλά. Το ροδάκινο δεν έχει επηρεαστεί.
  Η  τιμή στο κεράσι  πέρυσι ξεκίνησε από 3 ευρώ, ενώ φέτος από 2,30 με 2,20, και καταλήγουμε με σημερινή ημερομηνία, στη συγκεκριμένη ποικιλία, στο 1,10 ή 1,20  ακόμα και 0,60 ή 0,70, ανάλογα τη ζημιά που έχει υποστεί ».
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Γιατί δεν αναλαμβάνει η Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας,   για το κεράσι που  βγαίνει νωρίς  και συμβαίνει συχνά  λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης η καταστροφή της παραγωγής, να κάνει συμφωνίες  ώστε να το διαθέσει για μαρμελάδες και χυμούς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Φ.Ο.Σː «  Αυτά που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά μπορούν να  μαζευτούν με τη μέθοδο ΄΄αρμεχτά΄΄, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε που να τα διαθέσουμε. Τα κατεστραμμένα μπορούν να γίνουν χυμοί ή μαρμελάδα αλλά,  συγκεκριμένα για το κεράσι, ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει τη σχέση μας με το προϊόν, δίνουμε περισσότερη  βαρύτητα στο ροδάκινο, αφού οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες και δεν προκύπτουν, συνήθως,  τέτοια προβλήματα. Σημασία έχει να διαπιστωθεί η ζημιά και να αποζημιωθεί το προϊόν από τον ΕΛΓΑ. Τα προηγούμενα χρόνια οι αποζημιώσεις ήταν  αρκετά μεγάλες. Το  κεράσι  σε σχέση με άλλα προϊόντα   έχει  καλύτερη τιμή, συνεπώς και η αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες ».
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Τι ακριβώς είναι η Οργάνωση Παραγωγών Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας;
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣː « Στο τέλος του 2015 έγινε η ίδρυση της ομάδας μας παραγωγών, είναι κάτι καινούριο και δεν έχει σχέση με την παλιά ΄΄Ένωση΄΄.  Λειτουργούμε με κανόνες και καταστατικό, υπάρχει οργάνωση σε μεγάλο βαθμό,  το προσωπικό είναι εξειδικευμένο και συνεχώς διεκδικούμε πράγματα προς όφελος του αγρότη. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ,  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ,  ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΩΣ  ΒΕΛΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ. Συνεχώς εντάσσουμε καινούρια σχέδια επιχειρησιακά, έχουμε δράσεις με στόχους, π.χ ένα από αυτά είναι η διεκδίκηση προστατευτικού κράνους ραντίσματος- που είναι πολύ βασικό-  δωρεάν για κάθε έναν αγρότη μας. Ουσιαστικά τα γραφεία μας ανήκουν στον παραγωγό, είναι το σπίτι του παραγωγού. Η ομάδα  μας αποτελείται από 157 μέλη που είναι ενταγμένα και συνεργάζονται, ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 470. Ζητάμε ειλικρινείς σχέσεις των μελών μας,  διαγραφή από άλλους συνεταιρισμούς και   παράδοση  όλων  των προϊόντων τους στην Α.Φ.Ο.Σ., η διασταύρωση γίνεται μέσω ΟΣΔΕ.  Οι γεωπόνοι που έχουμε συμβουλεύουν τους  αγρότες μας και τους ενημερώνουν με τηλεφωνήματα ή μηνύματα, πότε πρέπει να ραντίσουν, με ποια φυτοφάρμακα, και γενικά τι πρέπει να κάνουν   ώστε τα προϊόντα να είναι πιστοποιημένα. Τους παρέχουμε  με πίστωση και  τα φυτοφάρμακα που χρειάζονται.  Έχουμε  το μοναδικό εδαφολογικό εργαστήριο που είναι εγκεκριμένο  στην Κεντρική Μακεδονία με δύο γεωπόνους εξειδικευμένους στις εδαφολογικές αναλύσεις. Για όλη αυτή την οργάνωση δεν επιβαρύνεται ο παραγωγός, απλά απολαμβάνει τα οφέλη, όμως ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σωστά και  δικαιολογημένα δύσπιστος από ένα κακό-θολό παρελθόν σε σχέση με  τις παλιές ενώσεις. Ήταν διάτρητο το σύστημα, όποιοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις μπορούσαν, με αποτέλεσμα ζημιογόνες επιχειρήσεις και τινάχτηκαν όλα στον αέρα.
 Σήμερα  έχουμε κάτι διαφορετικόː   ΕΙΜΑΣΤΕ  ΕΝΑΣ  ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΘΕΛΟΥΜΕ  ΝΕΑ  ΜΕΛΗ. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους, αρκεί να μην είναι εγγεγραμμένοι  αλλού. Όλα,  βέβαια, με την έκδοση τιμολογίων,  επειδή όμως λειτουργούν έξω στην αγορά  τα στέκια με μειωμένα τιμολόγια,  γι αυτό το λόγο διεκδικούμε από την κυβέρνηση, για τους συνεπείς φορολογούμενους αγρότες μας, ελαφρύνσεις και είμαστε σε διαβούλευση. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ελαφρύνουμε τα έξοδα και ως προς την παραγωγή,  για να είναι  μεγαλύτερο το κέρδος  από την πώληση των προϊόντων ».  

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Πως γίνεται η διακίνηση του κερασιού και γενικά των προϊόντων,   από την Οργάνωση Παραγωγών Α.Φ.Ο.Σ  Αλμωπίας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Φ.Ο.Σ.ː « Είμαστε οργανωμένοι και τα διακινούμε σε εμπόρους και βιομηχανίες, για εξαγωγή ή εσωτερική κατανάλωση. Το μειονέκτημα είναι που τα προϊόντα μας , λόγω του εμπάργκο, δεν μπορεί να τα πάρει η Ρωσία και εφόσον το έχει αποφασίσει η Ε.Ε  τα  αποζημιώνει με παραστατικά και έλεγχο από ειδική επιτροπή, τη ΔΑΟΚ ( Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ).  Τα  προϊόντα μας η  ΕΕ, μέσα από το πρόγραμμα της επισιτιστικής,  μας δίνει τη δυνατότητα να τα διαθέσουμε δωρεάν σε ιδρύματα, σχολεία, νοσοκομεία, και σε άλλους νόμιμους οργανισμούς. Οργανώνουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με διάφορες δράσεις και,  εφ όσον εγκριθεί  παρακολουθείται η εκτέλεσή του, μέσα είναι και το επισιτιστικό πλάνο της διακίνησης των προϊόντων.  Επίσης, είναι βασικό που οι πληρωμές από την επισιτιστική πηγαίνουν απ ευθείας στον παραγωγό, αρκεί να κατατεθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά από τα γραφεία μας.  Είμαστε οι μόνοι στο Νομό που έχουμε εντάξει 7 προϊόντα (κεράσι, ροδάκινο, βερίκοκο, κάστανο, ρόδι, λωτό ),  τα οποία είναι πιστοποιημένα και μπορούμε να τα διανέμουμε δωρεάν, όπως προαναφέραμε. Η επισιτιστική μπορεί να λειτουργήσει μόνο μετά από την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος.  Πέρυσι για πρώτη φορά λειτούργησε  σε εμάς, αρχικά μας φάνηκε ότι είχε μεγάλη γραφειοκρατία, όμως φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Η Φλαμουριά-Εδέσσης, επίσης, πέρυσι έκανε επισιτιστική στο μήλο. Στο Νομό είμαστε τρεις τέτοιες οργανώσειςː στην Αλμωπία,  στα Γιαννιτσά και στην Φλαμουριά. Πέρυσι στείλαμε 5 ψυγεία , γύρω στους 550 τόνους, δωρεάν σε όλη την Ελλάδα με την επίβλεψη της  Δ.Α.Ο.Κ. Για να αποζημιωθούμε ελέγχεται η ποιότητα και  η υγιεινή ώστε τα προϊόντα να διακινούνται  και να φτάνουν άρτια στον προορισμό τους. Όλα ελέγχονται και η ΕΕ δίνει τις τιμές  μέσα από επιτροπές.  Το εμπάργκο λήγει το 2017 αλλά πήρε παράταση άλλα τρία χρόνια. Συνεργαζόμαστε σαν Α.Φ.Ο.Σ και με άλλους νομούς όπως Ημαθία και Κοζάνη ».
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Τι προτείνετε στους αγρότες;  Τι πρέπει να προσέχουν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Φ.Ο.Σ.ː « Να έχει εμπιστοσύνη στο υγιές  που έχει δημιουργηθεί. Να αναπτύσσει δυναμική  όχι μόνο στην καλλιέργεια- ποσότητα - ποιότητα, αλλά και στη γνώση σχετικά με το πως διακινούνται τα προϊόντα, σε ποιους, και τι ρόλο παίζει η κάθε διοίκηση. Πρέπει να είναι δύσπιστος στην παράδοση των προϊόντων του στους συνεταιρισμούς σφραγίδας,  στα πρόχειρα « στέκια » από  διάφορα άτομα που  τις ζυγαριές τους δεν τις έχει ελέγξει κανείς.  Η πολιτεία θα πρέπει να το κοιτάξει.
 Η πρότασή μου είναι να γίνει ένας  κεντρικός φορέας και να βγαίνει αποκλειστικά ένα τιμολόγιο και όπου διαπιστώνεται κάτι διαφορετικό να τιμωρείται και ο παραγωγός.
  Η οργάνωσή μας προστατεύει τους αγρότες.  Η Ελλάδα είναι η γη της επαγγελίας για καλλιέργειες αφού διαθέτει όλα τα προσόνταː ήλιο, έδαφος, θερμοκρασία…  Στην Αλμωπία  οι αγρότες   θα πρέπει να οργανωθούν στην Α.Φ.Ο.Σ η ΄΄Ένωση΄΄.      Διευκολύνουμε  και τους δασικούς συνεταιρισμούς αφού διαθέτουμε λογιστήριο, κάνουμε όλη την εργασία, τις φορολογικές τους διαδικασίες σε άτομα που ασχολούνται με την υλοτομία. Τους παρέχουμε συμβουλευτική και γραφική υποστήριξη και όποιες εκκρεμότητες έχουν τις διεκπεραιώνουμε ». 



                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more