Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΠΟΡΤΑΡΙΑ ː ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ



Αποτέλεσμα εικόνας για βερίκοκα πορταριάς Χαλκιδικής

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ 

  Η  Πορταριά είναι ένας μεγάλος πεδινός οικισμός και δημοτικό διαμέρισμα στο δήμο Ν. Προποντίδας του Ν. Χαλκιδικής.
  Παράγει 10 με 12.000 τόνους βερίκοκα κάθε χρόνο από τα οποία μεγάλες ποσότητες εξάγει  σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τα βερίκοκα  Πορταριάς  κατέχουν την πρώτη θέση σε προτίμηση από άλλα, για την ποιότητά τους, τη νοστιμιά τους, το υπέροχο ελκυστικό χρώμα. Τα προτιμούν  επειδή  είναι θρεπτικό προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί  ωμό, να αποξηρανθεί για το χειμώνα, ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κομπόστας ή  πεντανόστιμης και θρεπτικής μαρμελάδας βερίκοκο.
 Οι τιμές είναι εξευτελιστικές για τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για να τα παράξουν,  καθώς οι έμποροι  κοιτάζουν  να βγάλουν περισσότερα.  Όλο και σκαρφίζονται αιτίες ώστε να τα αγοράσουν φθηνά και να τα διαθέσουν όσο το δυνατόν πιο ακριβά για περισσότερο κέρδος.
  Είναι γεγονός πως τα βερίκοκα  Πορταριάς στις αγορές του εξωτερικού μοσχοπουλούνται, αφού η νοστιμιά τους και η ελκυστική εμφάνισή τους τα έχουν καθιερώσει και  οι  ξένοι τα ψάχνουν και τα προτιμούν.
  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χαλκιδικής κ. Αθανάσιος Σταμπουλής,  αναφέρθηκε  στο κόστος παραγωγής που είναι περίπου 0,60 λεπτά το κιλό, οπότε  οποιαδήποτε προτεινόμενη τιμή κάτω από αυτή είναι  κάτω του κόστους και κάνει ασύμφορη την καλλιέργεια, ακόμη ωθεί τους παραγωγούς να τα αφήσουν στα δένδρα.
  Τα τελευταία χρόνια επειδή έχουν διαλυθεί οι συνεταιρισμοί, αλωνίζουν και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο τα « καρτέλ » των εμπόρων,  οι οποίοι συνεννοούνται και δίνουν  ίδια τιμή όλοι τους. Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση και ζητούν προστασία.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more