Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Επανέρχεται η τετραετία στους δήμους ;

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοτικές εκλογές
ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
 Αποτέλεσμα εικόνας για δημοτικές εκλογές



Η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική
με αντίθετη τη ΚΕΔΕ και την αξ. αντιπολίτευση



Επανέρχεται δειλά-δειλά στο προσκήνιο η σκέψη της κυβέρνησης για δημοτικές εκλογές μέσα στο επόμενο έτος 2018, δηλαδή και πάλι στη τετραετία και όχι πενταετία όπως είχε καθιερωθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση. Η σκέψη αυτή είχε πέσει στο τραπέζι πριν από το Πάσχα αλλά μέσα στον πυρετό των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και στην αγωνία για τη διευθέτηση του χρέους αυτή ατόνησε. Τις τελευταίες μέρες ξαναβγήκε στην επιφάνεια και με δεδομένο ότι οι βουλευτικές εκλογές μάλλον θα προηγηθούν από τις δημοτικές αλλά και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιους δήμους εάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν είναι το επιθυμητό. Έτσι άρχισαν και πάλι οι διεργασίες για επάνοδο στη τετραετία , με εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο του 2018 και ανάληψη της θητείας των νέων αυτοδιοικητικών την 1-1-2019.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που αναβιώνουν και μπαίνουν σε συζήτηση, πάλι, είναι:
 -Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προτείνεται να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Προτείνεται να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια (αν επιλεγεί αυτή η λύση) στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όπως στο προηγούμενο καθεστώς (προ «Καλλικράτη»), και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου της διεξαγωγής των εκλογών έτους.
-Προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού/ Περιφερειακού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.
-Προτείνεται η διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη, ως επικεφαλής συνδυασμού.
-Ειδικότερα, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει  το 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του  αναδεικνύεται, αντίστοιχα, Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος/Περιφερειάρχης θα είναι ο επικεφαλής του πλειονοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.
-Προτείνεται η πλήρης κατάργηση της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων σε εκλογικές περιφέρειες και ενιαία εκλογή των δημοτικών συμβούλων σε όλη την έκταση του Δήμου.
-Προτείνεται η διατήρηση της ισχύουσας ρύθμισης για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων ανά νομό.
-Κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο το Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις υποψηφίων κ.λπ. ανά Δημοτική Ενότητα.
-Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.
-Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο
- Αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Να θυμίσουμε λίγο το πώς καθιερώθηκε – προς το παρόν- η πενταετής θητεία των δημοτικών αρχών, όπως ισχύει σήμερα:
Η πρόβλεψη υπάρχει στον « Καλλικράτη» από το 2010, ωστόσο εκκρεμούσε η εφαρμοστική εγκύκλιος η οποία –τελικά- εκδόθηκε το Πάσχα του 2014 από το Υπουργείο Εσωτερικών με τις εξής προβλέψεις, σε συντομία:
- Η θητεία των νέων δημοτικών αρχόντων θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2019 και οι νέοι δήμαρχοι-περιφερειάρχες θα αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης του Νέου Έτους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
-Οι εκλογές της Τ.Α. θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( ευρωεκλογές).
- Καθιερώθηκε η πενταετής θητεία των δημάρχων –περιφερειαρχών και συμβούλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more