Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η Στρατηγική και το παγκόσμιο πρωτάθλημα Stratego






Της δημοσιογράφου Βίκυ Μπαϊρακτάρη

<<Αυτό που ονομάζουμε στρατηγική ,  βασικά έχει να κάνει με τον να περνάμε τα ποτάμια από τις γέφυρες και να διασχίζουμε τα βουνά από τα μονοπάτια >>  Είπε κάποτε ο Anatolr France Γάλλος συγγραφέας

Στρατηγική είχε και ο  Θεσσαλονικιός - Σταύρος Σεκερτζής και κατέκτησε την πρώτη θέση στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego - , ανάμεσα σε δεκάδες παίκτες από όλο τον κόσμο υψώνοντας περήφανα την Ελληνική σημαία .

Το πρωτάθλημα έγινε στην πόλη Ραιντσεμπουρκ της Γερμανίας, διήρκησε από τις 18 έως τις 21 Αυγούστου και τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Γερμανική Ομοσπονδία Stratego !  Ο κ. Σεκερτζής κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της ατομικής κατάταξης με έξι νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και ούτε μία ήττα, κερδίζοντας  θέση ανάμεσα στους δέκα καλύτερους παίκτες Stratego όλων των εποχών.


Ερ. :Κύριε Σεκερτζή πόσο εύκολο είναι η κατανόηση και η εφαρμογή της στρατηγικής ? ποια τα προσόντα και οι ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος όχι μόνο για να μάθει το παιχνίδι του stratego αλλά και να βγει νικητής ?

Απάντηση Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική στρατηγική σκέψη σε  ένα σχέδιο ανάπτυξης.Και έτσι βλέπουμε στο παιχνίδι στρατηγικής πολλές διαφορετικές τακτικές να αναπτύσσονται .Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε άτομο έχει διαφορετική σκέψη ,εμπειρία και αντίληψη .Η Στρατηγική είναι στο να κάνεις διαφορετικά πράγματα απ ότι περιμένουν οι ανταγωνιστές σου ,για να πετύχεις τον στόχο σου.

Η λέξη στρατηγική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα προέρχεται από τη λέξη στρατηγός η οποία είναι συνθετικό των λέξεων Στρατός και άγειν που σημαίνει οδηγώ.

Για να μάθει κάποιος Stratego σε επίπεδο να παίζει με τους φίλους του είναι πολύ εύκολο. Χρειάζεται  1-2 ώρες να μάθει τους κανόνες.

Όμως για να φτάσει σε ένα  επίπεδο στο να παίζει σε Παγκόσμια πρωταθλήματα χρειάζεται χιλιάδες ώρες συνεχούς προπόνησης. Πρέπει να εξασκεί συνεχώς την μνήμη του να μην κάνει κατάχρηση σε αλκοόλ και ουσίες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό που χρειάζεται κάποιος για να μάθει Stratego, είναι ότι πρέπει να αφιερώσει πολλές ώρες .Πρέπει να  μάθει  τους κανόνες και  την  ιεραρχία .

Μετά μπορεί  να παρακολουθήσει μια σειρά από σεμινάρια 15 ενοτήτων από 2 ώρες.

Όποιος μάθει στρατηγική  μπορεί να την χρησιμοποιεί και στην καθημερινή του ζωή .

Οι ενότητες και η ύλη δημιουργηθήκαν μετά από 35 χρόνια και πάνω από 100.000 παιχνίδια live και on line. Γίνονται αποκλειστικά στην Θεσσαλονίκη από την Ε.Ο.Σ

Ερ: Σε ποια ηλικία ξεκινάει η εκμάθηση του και τι προσφέρει σε αυτόν που θέλει να ασχοληθεί μ το παιχνίδι αυτό ? Ποια η φιλοσοφία του ?

Απάντηση:  Το Stratego είναι καθαρά παιχνίδι στρατηγικής και μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί από 7-8 ετών .

Αυτό που μπορεί να κερδίσει κάποιος από το Stratego δεν είναι μόνο ένα .

Μπορεί να μάθει να έχει πολύ γρήγορη σκέψη, διαχείριση μιας κατάστασης, καλύτερη μνήμη, αντίληψη, συγκέντρωση.

Ερώτηση : Ποιες οι δράσεις δραστηριότητες και δρώμενα σχετικά με το παιχνίδι αυτό ?

 Απάντηση

Η Ελληνική Ομοσπονδία Stratego κάθε χρόνο διοργανώνει πολλά τουρνουά ,σεμινάρια και εκδηλώσεις με το μεγαλύτερο Stratego στην Ελλάδα 3χ3 μέτρα !!!

Όλες οι ανακοινώσεις βγαίνουν στο Facebook Stratego Hellas .

Δυστυχώς το site έπεσε από επίθεση (χακερ Τουρκία) σύντομα όμως θα επανέλθει.

Κάθε χρόνο γίνονται γκρουπ για σεμινάρια με πιστοποιητικό από την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego.

Ερώτηση : Πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα το Stratengo σε σχέση με το εξωτερικό ?

Απάντηση



Η προσπάθεια μας ξεκίνησε το 2007 μέσα από ένα USA site Metaforge .

Εκεί γνωριστήκαμε με τον Γιώργο Γεωργιάδη κάτοικο Ιωαννίνων και  Αντιπρόεδρο της Ε.Ο.Σ. Μετά από 3 χρόνια γεννήθηκε η Ε.Ο.Σ και για 4 χρόνια έκανε τουρνουά και εκδηλώσεις μέχρι που το 2014 ανέλαβε την διοργάνωση του 17 Παγκοσμίου πρωταθλήματος Stratego. Στην  πρώτη της συμμετοχή η εθνική ομάδα πήρε και το χρυσό μετάλλιο .

Από τότε είχαμε μια ανοδική  πορεία όσο αφορά την  ανάπτυξη στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα σεμινάρια, τουρνουά ,εκδηλώσεις.

Έγιναν 5-6 κλαμπ σε διαφορές πόλεις και γίνονται τοπικά τουρνουά όπως και μια φόρα το χρόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Γενικά στην Ελλάδα πρέπει να έχουν παίξει Stratego έστω και μια φόρα πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Έχουμε αρκετούς διάσημους  μπάσκετ ,ποδόσφαιρο ηθοποιούς ,τραγουδιστές ,μοντέλα που παίζουν καθημερινά σε υψηλό επίπεδο.



Ερώτηση : Ποιες διακρίσεις έχει η ελληνική ομάδα

Απάντηση

Διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα Stratego 

Ελλάδα Θεσσαλονίκη 2014 χρυσό μετάλλιο

Βέλγιο - Βατερλό 2015 ασημένιο μετάλλιο

Γερμάνια Ραιντσεμπουρκ 2016  στο ατομικό ( χρυσό για πρώτη φόρα στα 30 χρόνια ) και 6-7 και 14 θέση. Και η εθνική ομάδα χάλκινο μετάλλιο.

Το 2017 θα γίνει τον Αύγουστο στην Ελλάδα στην Εύβοια



Ερώτηση: Ποια τα σχέδια σας και η στρατηγική σας για την διάδοση του παιχνιδιού αυτού?

Απάντηση  Η Ελληνική Ομοσπονδία Stratego κάθε χρόνο θα συνεχίσει να διοργανώνει σεμινάρια ,τουρνουά και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες από 8 -99 ετών .Γενικά είμαστε συνεχώς σε αναζήτηση χορηγών αφού δεν έχουμε κερδοσκοπικό χαρακτήρα και όλα γίνονται εθελοντικά και με πολύ αγάπη.

Ερώτηση: Η Ελληνική πολιτεία στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες σας ?

Απάντηση ..Να τονίσουμε ότι το Υπουργείο παιδείας έρευνας και θρησκευμάτων  μας έχει δώσει την αιγίδα για 7 χρόνια συνεχόμενα. Φυσικά αιγίδα δεν σημαίνει ότι έχουμε έσοδα από το κράτος η κάποια επιχορήγηση ,απλά οι εκδηλώσεις μας έχουν κύρος.

Αυτό όμως που έδωσε την πραγματική ώθηση ήταν όταν αναλάβαμε το 17 Παγκόσμιο πρωτάθλημα με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας και αθλητισμού Θεσσαλονίκη 2014 .Η πρόεδρος Μαρία Πασχαλίδου και το Δ.Σ του 2014 το είδαν θετικά και έτσι πήραμε εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.

Ερώτηση Ένα σχόλιο για την στρατηγική που ακολουθούν οι πολιτικοί και οι πολίτες αυτής της χώρας?

Γενικά όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την στρατηγική βλέπουμε κάθε μέρα να γίνονται πολλά λάθη από τους πολιτικούς αλλά και από τους πολίτες .

Ο καθένας μας πρώτα πρέπει να αλλάξει – διόρθωση τον εαυτό του ,την σκέψη και  ότι πράξεις κάνει , και μετά να κρίνει .

Θέλω να κλείσω με το ότι ,

Το Stratego δεν είναι απλά ένα παιχνίδι …. Το Stratego είναι μέρος της ζωής μας.

Σταύρος Σεκερτζής

Πρόεδρος Ελληνικής ομοσπονδίας Stratego
Υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παιχνιδιών (European Games Commission) για την ανάπτυξη του Stratego στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more