Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

120 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 1897-2017 Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ






ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε γιορτινό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 120  ετών προσφοράς της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού ΄΄ΕΛΑΣΣΩΝ΄΄ στην αίθουσα της Π.Κ.Μ στη Νομαρχία.
Απουσίαζαν οι Εδεσσαίοι,  παραβρέθηκαν όμως στην εκδήλωση Απόστρατοι Αξιωματικοί  και ο πρόεδρος του  Παραρτήματος των Αποστράτων Αξιωματικών κ. Κωνσταντίνος Στούμπος, εν ενεργεία Αξιωματικοί  με τις οικογένειές τους, απλοί Φαντάροι, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος  Γιάννου, ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, εκπρόσωπος του δημάρχου Αλμωπίας ο κ. Γιώργος  Τσιμτσιρίδης, εκπρόσωπος του δήμου Σκύδρας, οι βουλευτές Ν. Πέλλαςː κ. Καρασμάνης Γιώργος,  κ. Γιάννης Σηφάκης  και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Στην εκδήλωση παρέστησαν  και  εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης.
Ο καθηγητής Ιωάννης Παπαφλωράτος παρουσίασε  με την ομιλία του την ιστορία της Δεύτερης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού από συγκροτήσεως μέχρι το 1950.
Η Δεύτερη Μεραρχία Πεζικού σαν μηχανοκίνητη μαζί με την Πρώτη Μεραρχία είναι οι αρχαιότεροι σχηματισμοί  αυτού του επιπέδου στον Ελληνικό Στρατό.
Σκοπός της εκδήλωσης, των 120 ετών από την ίδρυσή της, είναι  ο φόρος τιμής σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν χρονικά  στην Δεύτερη Μεραρχία Πεζικού και έδωσαν το αίμα τους για την Πατρίδα.
Ένδοξη και Ηρωική είναι η δράση της Δευτέρας Μεραρχίας. Το έμβλημά της είναι η κεφαλή της Θεάς Αθηνάς με το Δόρυ, που συμβολίζει τη γνώση και την ισχύ,  τα δύο αυτά στοιχεία είναι βασικά για την επιτυχία του σκοπού της Μεραρχίας.  Η φράση που είναι γραμμένη στο έμβλημα είναι παρμένη από τον Ηρόδοτο  και σημαίνειː
 « Μάθετε και τούτο,  εάν δεν το γνωρίζετε προηγουμένως, εφόσον και ένας μόνον εκ των Αθηναίων  παραμένει στη ζωή εμείς  δεν πρόκειται να έρθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη ». Ήταν η απάντηση των Αθηναίων στους  Σπαρτιάτες όταν οι τελευταίοι ανησύχησαν, επειδή πληροφορήθηκαν ότι ο Ξέρξης προσπάθησε να διαιρέσει τους Έλληνες προτείνοντας ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους της ειρήνης στους Αθηναίους, μετά την Ήτα που υπέστη στη Σαλαμίνα το 480 π.χ. ,  αυτό τα λέει όλα,  και  μπορεί να επιβεβαιωθεί στην πράξη εάν ποτέ παραστεί ανάγκη ακόμα και σήμερα.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν και πατριωτικά άσματα από τη μουσική ομάδα του στρατού.
ΣΥΝΤΟΜΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΑΝΑΔΡΟΜΗ (ιστορικά στοιχεία δημοσιευμένα από τη 2η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού)
v  Η Δεύτερη Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε το Μάρτιο του 1897 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας ως Δεύτερη Μεραρχία Πεζικού, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του ελληνοτουρκικού πολέμου.
v  Τον Οκτώβριο του 1952 μεταστάθμευσε από τη Θεσσαλία στην Κεντρική Μακεδονία, με έδρα την Έδεσσα.
v  Το Σεπτέμβριο του 1976 αναδιοργανώθηκε σε Μεραρχία των δύο Μηχανοκίνητων Συνταγμάτων και μετονομάστηκε σε Δεύτερη Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού.
v  Στις 1 Απριλίου 1979, συγκροτήθηκαν οι 33 και 34 Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες
v  Στις 5 Οκτωβρίου 2009  η Μεραρχία μετονομάστηκε σε  Δεύτερη Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού  ΄΄ΕΛΑΣΣΩΝ΄΄, ονομασία η οποία προήλθε από την ομώνυμη μάχη της 6ης Οκτ. 1912 , κατά την οποία η Δεύτερη Μεραρχία κατέλαβε την Ελασσώνα, χαρίζοντας στο Έθνος την Πρώτη Νίκη.
v  Στις 1 Οκτωβρίου 2013 η Μεραρχία υπήχθη υπό την 1η Στρατιά  ( Μέχρι και 30 Σεπτ.13 η Μεραρχία υπαγόταν στο Β΄ Σώμα Στρατού)
ΈΛΑΒΕ  ΜΕΡΟΣ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ  ΤΟΥ  ΕΘΝΟΥΣː
ü  Ελληνοτουρκικός πόλεμος  1897
ü  Πρώτος Βαλκανικός πόλεμος  1912-1913
ü  Δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος  1913
ü  Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος  1918
ü  Εκστρατεία την Ουκρανία  1919
ü  Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1922
ü  Ελληνο΄ι΄ταλικός πόλεμος  1940-1941
ü  Επιχειρήσεις  1946-1949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more