Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πάνω από 400 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις, στην μεγάλη τους πλειοψηφία με θετική κατάληξη, έγιναν την τελευταία διετία στο Υπουργείο Εργασίας



 Αποτέλεσμα εικόνας για νεφελούδης
Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης εδώ και μια διετία γίνεται συνεχής και καθημερινή προσπάθεια για την διασφάλιση σταθερών συνθηκών στην εργασία, παράλληλα με την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Από την 1η Απριλίου του 2015 έως και σήμερα, στο Υπουργείο, πραγματοποιούνται καθημερινά τριμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών, εργαζομένων και διαμεσολαβητών, για την άρση φαινομενικών αλλά και τυπικών αδιεξόδων εντός εργασιακών χώρων και την επίλυση σημαντικών θεμάτων όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων, απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, μείωση αποδοχών κλπ.
Κατά την κρίσιμη αυτή διετία έχουν γίνει ήδη 400 τριμερείς συναντήσεις, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εργασίας κου Ανδρέα Νεφελούδη, όταν την περίοδο 2009-2014 οι αντίστοιχες συμφιλιωτικές παρεμβάσεις δεν ξεπέρασαν τις 60.
 Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελεσματικής παρέμβασης αποτελεί η πολύκροτη υπόθεση της εξαγοράς Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη και η επιτυχή έκβασή της, η οποία επέτρεψε σε περισσότερους από 12.000 εργαζομένους να επιστρέψουν σε συνθήκες εργασιακής σταθερότητας.
Ο νέος Σκλαβενίτης είναι ένα κορυφαίο ζήτημα με εθνική αλλά και περιφερειακή κοινωνική διάσταση. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες υποθέσεις που κινούνται πάνω στο επιτυχημένο αυτό υπόδειγμα διαπραγμάτευσης αφού, το 80% των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει αυτή τη διετία, καταλήγουν σε συμφωνία και δικαίωση των εργαζομένων.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Κατά το μήνα Ιούνιο το Υπουργείο Εργασίας κλήθηκε να παρέμβει με σειρά νέων συμφιλιωτικών συναντήσεων σε πολλά παλαιά και νέα μέτωπα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, σε διάφορες επιχειρήσεις.     
-Κατά την εβδομάδα 12-16/6/2017 από πλευράς Υπουργείου απέδωσαν καρπούς προσπάθειες συνεννόησης με τους εργαζομένους στο «Athens Ledra», τις «Τσάντες Γεωργίου» (ανακλήθηκαν οι απολύσεις), το «Elounda Breeze Resort» (επήλθε συμβιβασμός ευνοϊκός για τους εργαζόμενους) και τον ΠΗΓΑΣΟ να δικαιώνονται.
-Η προσπάθεια συνεχίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε (19-23/6/2017) με τις τριμερείς συναντήσεις με τους εργαζομένους από τον «Αστέρα Βουλιαγμένης», το «Κωνσταντοπούλειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Πάτρας», την Εθνική Τράπεζα και την  ICAP  (επήλθε ευνοϊκός συμβιβασμός), την ΔΕΗ και την «ΒΙΟ καλλιεργητική Σητείας» (όπου η εργοδοσία επέμεινε στην ακραία στάση της και τώρα θα επιληφθεί το ΣΕΠΕ).  
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Παρά την έλλειψη του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου αλλά και των κατάλληλων εργαλείων, το γεγονός ότι κατά τη διετία αυτή έχουν επιλυθεί οι περισσότερες διαφορές, αποτελεί επιτυχία.
 Η μάχη ενάντια στην παραβατικότητα και την καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου στα Εργασιακά συνεχίζεται με αιχμή τους επί 15 μήνες απλήρωτους  των  Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδης, την πρόσφατη εξέλιξη στα καταστήματα Βασίλαγας, την δικαίωση των αυθαίρετα απολυμένων εργαζόμενων από τα λιπάσματα Καρβάλης της Καβάλας  κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more