Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Με παρέμβαση της Αγαθής Μακρίδου η ερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τους ροδακινοπαραγωγούς


Αποτέλεσμα εικόνας για Αγαθή Μακρίδου
Η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Πέλλα Λίτσα (Αγαθή) Μακρίδου πραγματοποίησε παρέμβαση προς τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί και υπάρχει για το ροδάκινο. Άλλωστε η ίδια ανήκει στον τομέα αγροτικού και έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα. Η ίδια προ καιρού είχε παρέμβει δημοσίως και είχε αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Πελλα είναι ένας αγροτικός νομός που διαθέτει πάνω από 150.000 στρέμματα ροδάκινου ,επιτραπέζιου και βιομηχανικού. Οι εικόνες σήμερα είναι οι παρακάτω και καταδεικνύουν την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες μας και κατ επέκταση η αγροτική οικονομία της χώρας,καθότι πρόκειται για ΠΟΠ προϊόν που κατέχει δυναμική θέση στην παγκόσμια οικονομία. Ελπίζω οι λαλίστατοι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης του νομού μας, να παραμείνουν και τώρα λαλίστατοι αλλά με ουσία κι όχι με ψεύτικα λόγια. Ξέρουμε ότι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, αλλά το να απαιτείς τα αυτονόητα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση..


Η ερώτηση ακολουθεί παρακάτω

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
ΕΡΩΤΗΣΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου,
                                                    
ΘΕΜΑ: «Να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις άμεσα για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι άλλοι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδοκινοπαραγωγοί και άλλοι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και της Ημαθίας, αφού τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν σοβαρά τις ροδακινοκαλλιέργιες αλλά και όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες,  με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημίες επιτραπέζια, συμπύρηνα ροδάκινα, βερύκοκα, δαμάσκηνα, κ.α και να καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή τους.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το ποσοστό των ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες αγγίζει το 70-80 %.
Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ με πρόσφατη ανακοίνωση του τονίζει ότι: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης της φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ,  και το Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα ροδάκινα, για το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών ή άκαιρων βροχοπτώσεων καλύπτονται ασφαλιστικά οι άμεσες ζημιές και συγκεκριμένα το «σκάσιμο» των καρπών (διάρρηξη του φλοιού και της σάρκας). Η καρπόπτωση που παρατηρήθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών δεν είναι άμεσες ζημιές και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μην υποβληθούν άσκοπες δηλώσεις ζημιάς, οι οποίες θα δυσχεράνουν την ήδη βεβαρημένη, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών, θέση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας».
Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς να μην υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς και
επειδή εκτεταμένες είναι οι ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων παραγωγών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης
               
          Βασίλης Κεγκέρογλου

                                                                       Γεώργιος Αρβανιτίδης

                                                                    Θανάσης Θεοχαρόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου