Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Νέα πρόταση από τους αντιπεριφερειάρχες που ζητούν την επαναφορά του Νομάρχη!


Αποτέλεσμα εικόνας για αιρετός νομάρχης



Με κείμενο παρέμβασή τους οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Χώρας κάνουν κριτική στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, όπως η επαναφορά του Νομάρχη και του Έπαρχου με τη λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου κατά τα πρότυπα προφανώς του Νομαρχιακού Συμβουλίου και η κατάργηση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Επίσης ζητάνε από την ΕΝΠΕ τη διενέργεια του έκτακτου Συνεδρίου με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στη θεσμική λειτουργία των Περιφερειών και την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση. Ειδικότερα τονίζουν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες όχι μόνο «δεν φαλκιδεύουν την τοπική δημοκρατία» αλλά αποτελούν έναν αναγκαίο δημοκρατικό θεσμό μεταξύ των Δήμων και των κέντρων των Περιφερειών και των λοιπών δημοσίων αρχών που συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας και των πληθυσμό αυτών. Ακόμη ασκούν κριτική στις προτάσεις του ΥΠΕΣ για τις Περιφερειακές ενότητες τονίζοντας ότι αγνοούν παντελώς την ανάγκη ενδογενούς ανάπτυξης και χωρικής ενδυνάμωσης προκειμένου η χώρα μας να ξεφύγει από την αναπτυξιακή στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Η πρόταση για τον Έπαρχο γίνεται στις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε ηπειρωτικές απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση ιδιαίτερα μεγάλη από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. Αλεξανδρούπολη – Βόρειος Έβρος). Ακόμη προτείνουν την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Ενοτήτων και του θεσμού συνολικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη ζητούν τη . Νομοθετική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών κατά το προηγούμενο των αιρετών νομαρχών. Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες κάνουν ένα βήμα εμπρός καθώς προτείνουν τα ακόλουθα στην διακυβέρνηση Περιφερειών-Περιφερειακών ενοτήτων:


Η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές
 αρμοδιότητες σε επίπεδο Π.Ε.

 Μετονομασία των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Νομαρχίες και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε Νομάρχες.

 Κατάργηση του θεσμού του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη – διατήρηση του θεσμού του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου με πρόβλεψη αντιμισθίας.

Η πρωτοβουλία
τους κλείνει με την ακόλουθη ανακοίνωση:
καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νέα θεσμική συγκρότηση των Περιφερειών, μεριμνώντας ιδιαίτερα και για το κρίσιμο ζήτημα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης που αγγίζει τόσο το ρόλο συνολικά των Περιφερειών όσο και τον συντονισμό και την παραγωγή δημόσιων υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές Περιφέρειες και οι Περιφέρειες από ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more