Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

΄΄ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ΄΄ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΡΟΥΣΣΟΥ






ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Στα «Πέρατα της αντοχής» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Χριστίνας Ρούσσου.  Η  συγγραφέας, μετά την επιτυχία της «ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑΣ», που έγινε μπέστ σέλερ, μας ταξιδεύει με το νέο της μυθιστορήματος στα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι την δεκαετία του ΄50 .  
Η εξαιρετική πλοκή, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Η μυθοπλασία,  μπλέκεται και περνά μέσα από πραγματικούς χρόνους, από ιστορικά γεγονότα, που επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων. Μετανάστευση,  Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος και δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, αφήνουν τα σημάδια και ταλανίζουν τα πρόσωπα της ιστορίας.
Ξεδιπλώνονται χαρακτήρες που δοκιμάζουν τις αντοχές τους, καθώς προσπαθούν για μια καλύτερη ζωή. Απ’ την τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, τα Βοδενά και την Νιάουστα, φτάνουν στην γη της επαγγελίας την Αμερική κυνηγώντας το όνειρο. Ένα μεγάλο ταξίδι οι αγώνες τους που η συγγραφέας πλέκει αριστοτεχνικά, και μας μεταφέρει στην Νέα Υόρκη του 1900, στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας και στη Ζάκυνθο.
Οι ανατροπές συνεχείς, κρατούν το αναγνώστη, με κομμένη την ανάσα.
Το βιβλίο  είναι απολαυστικό, τα ιστορικά στοιχεία δεν κουράζουν γιατί είναι δοσμένα σε γλώσσα απλή, στρωτή και κατανοητή. Οι ιδιωματισμοί, που ανήκουν κυρίως  στους κατοίκους της Μακεδονικής γης,  αναλύονται  κάτω  από τη σελίδα στην οποία αναφέρονται και δεν ανατρέχει κάποιος  στις πίσω σελίδες.






Το κείμενο είναι μεστό από γεγονότα, καταστάσεις, πλοκή, ιδέες, περιγραφικές εικόνες τοπίων, πατριωτισμό, ιστορικά στοιχεία, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην πλήττει. Με λίγα λόγια, η φαντασία τρύπωσε στην ιστορική πραγματικότητα και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.
Χαρακτηριστικά αναφέρω  μερικές σειρές από τις 450 σελίδεςː
Τα λόγια του θείου Ίτσκου προς τον ανιψιό Αντώνη ː« Αν δεν ξέρεις την ιστορία του τόπου που σε γέννησε, θα χάσεις τις ρίζες σου και δεν πρέπει.  Όταν ο άνθρωπος χάνει τις ρίζες του, ορφανεύει, και ποτέ να μην ξεχνάς ότι στον τόπο μας γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, που σαν αυτόν άλλος δεν θα υπάρξει. Και μόνο γι αυτό, έχουμε χρέος να ελευθερωθούμε απ΄τον τούρκικο ζυγό. Είναι ιεροσυλία τα χώματα του Μέγα Αλέξανδρου να τα πατούν οι Οθωμανοί ».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ   ΤΗΣ   κ.  ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ  ΡΟΥΣΣΟΥ  ΣΤΗ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
Πόσα βιβλία έχετε γράψει;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥː « Δύο. Την ΄΄ Ντουλμπέρα΄΄,  που βγήκε πριν από ενάμιση χρόνο, και τώρα  ΄΄Στα πέρατα της αντοχής΄΄,  από  τις εκδόσεις ΄΄Μεταίχμιο΄΄και τα δύο.
Η  ΄΄Ντουλμπέρα΄΄  αναφέρεται σε μια οικογένεια βλάχικης καταγωγής, που διέπρεψε στη Βιέννη, στην Οδησσό,  στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη  του 1900. Το έναυσμα για να γράψω αυτό το βιβλίο μου δόθηκε  από τους Βλάχους ευεργέτες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην Ελλάδα , αλλά και στους τόπους όπου μεγαλούργησαν. Κάποτε ο δημοσιογράφος κύριος Νίκος Μέρτζος είχε πει ότι «οι περισσότεροι ευεργέτες της Ελλάδας, πλην του Συγγρού, είναι Βλάχοι». Είμαι πολύ χαρούμενη που η «Ντουλμπέρα» αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και έγινε μπεστ σέλερ.
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ː Η ιδέα για το δεύτερο βιβλίο «στα πέρατα της αντοχής» πως προέκυψε;
 ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΡΟΥΣΣΟΥː « Καθώς ψαχούλευα κάποιες παλιές φωτογραφίες,  βρήκα ένα βιβλιάριο του παππού μου από τράπεζα της Ν. Υόρκης,  με χρονολογία 1896!  Ήταν απ’ τους πρώτους που μετανάστευσε στην Αμερική. Μου έκανε τρομερή εντύπωση και με συγκίνησε. Αποφάσισα να συνδέσω αυτό το εύρημα με την Νάουσα, που είναι ο τόπος που γεννήθηκα και την Έδεσσα που έζησα τα περισσότερά μου χρόνια και είναι ο τόπος των παιδιών μου, της Μαρίας Σέξτου και του Χρήστου Σέξτου. Επίσης, ήθελα να αναφερθώ κάποια στιγμή στα ντόπικα ( το τοπικό ιδίωμα),  επειδή  όταν τα ακούνε  σε άλλα μέρη, κυρίως στη νότια Ελλάδα, μας λένε  Βούλγαρους και είναι άδικο!  Το τοπικό αυτό ιδίωμα  προέκυψε τα μέσα του 18ου αιώνα,  για τις ανάγκες της καθημερινότητας, τότε που  η Οθωμανική αυτοκρατορία  είχε αρχίσει να καταρρέει και είχε χαλαρώσει λίγο την καταπίεση στις κατακτημένες περιοχές. Έτσι τα χωριά που μέχρι τότε ήταν απομονωμένα, άρχισαν να έχουν μεταξύ τους εμπορικές και κοινωνικές σχέσεις. Εκείνη την εποχή,  η Μακεδονία κατοικείτο από ένα φυλετικό, γλωσσικό και θρησκευτικό μωσαϊκό  Ελλήνων, Τούρκων κατακτητών, Βούλγαρων, Σέρβων, Βόσνιων,  Ρουμάνων, Εβραίων, Αρμένιων, Αλβανών, κά…, που μιλούσαν διάφορες γλώσσες και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσουν γλωσσικά. Δημιουργήθηκε λοιπόν το ιδίωμα, που είναι ένα κράμα από λέξεις  βουλγάρικες, εβραϊκές, τουρκικές, αρμένικες,  ελληνικές,  απλά η προφορά  σλαβοφέρνει. Εύκολο στην εκμάθησή του, από τις εμπορικές σχέσεις που ξεκίνησε στην αρχή,  στο τέλος μπήκε και μέσα στις οικογένειες, στα σπίτια,  μιας και  σχολεία δεν υπήρχαν.
 ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ːΤο βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΡΟΥΣΣΟΥː Όχι. Η πλοκή είναι φανταστική, αλλά την εντάσσω σε πραγματικούς τόπους, χρόνους και ιστορικά γεγονότα.
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Τι άλλο θέλετε να προσθέσετε;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΡΟΥΣΣΟΥː « Τώρα γράφω το τρίτο μου βιβλίο που είναι συνέχεια αυτού δηλαδή «στα πέρατα της αντοχής»  αλλά θα συνδέεται και με το πρώτο μου, την «Ντουλμπέρα». Μαζί κλείνει μια τριλογία!  
ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤː Σας ευχαριστώ! Να είστε γερή να γράφετε.

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more