Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αποκαρδιωτική και προσβλητική η εικόνα των κοιμητηρίων στην Κρύα Βρύση !




Μία επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στα δημοτικά  κοιμητήρια της Κρύας Βρύσης , μιας έπιασε απελπισία και οργή με την κατάσταση που αντικρίσαμε!
Χορταριασμένοι διάδρομοι,  με τους πολίτες  ν΄ αναγκάζονται να διέρχονται μέσα από τα χόρτα, ξεχειλισμένοι κάδοι σκουπιδιών, ντάνες από ξερά χόρτα και σκουπίδια ανάμεσα στους τάφους , ξηλωμένες οι κεντρικές πόρτες εισόδου στα κοιμητήρια, κ.α. .
 Δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας μόλις μας είδαν, μας προέτρεψαν να κάνουμε μία βόλτα σε όλο το χώρο για να διαπιστώσουμε τι άλλο,… του λόγου το αληθές. Μία τραγική και άκρως προσβλητική εικόνα για την πόλη και τον πολιτισμό μας,  έναντι των νεκρών  δικών μας ανθρώπων. Μετά την μεταφορά του υπαλλήλου στο δημοτικό γκαράζ η κατάσταση πλέον έχει χειροτερέψει , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες .


χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και καλύτερη τον προηγούμενο καιρό ! 

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές ! 

Οι σημαντικότερες βέβαια είναι : Η διαμόρφωση των διαδρόμων με τσιμέντο. Η τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών και η τοποθέτηση σε συγκεκριμένα σημεία κάδων απορριμμάτων.
Η σήμανση των κεντρικών διαδρόμων για την ευκολότερη εύρεση των οικογενειακών  τάφων από τους πολίτες.  Η κατασκευή μικρού οικίσκου για την χρήση του ως γραφείου και αποθήκης για τ΄ απαραίτητα εργαλεία του χώρου.  Η περιμετρική φύτευση θάμνων για την κάλυψη της ορατότητας των κοιμητηρίων από τους διερχόμενους οδηγούς. Και το κυριότερο ! 
Η άμεση επέκταση τους. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς δημοτικά συμβούλια και πολίτες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας,  η πρόβλεψη του νόμου πλέον, για την δημιουργία κοιμητηρίων σε μία απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από τον οικισμό, είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί πολλά προβλήματα σήμερα στα δημοτικά κοιμητήρια της Κρύας Βρύσης .

   Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, σήμερα,  στα κοιμητήρια, ο οποίος είναι ιδιώτης που έρχεται σε απευθείας επαφή με τα συγγενικά πρόσωπα του θανόντα για να αναλάβει το άνοιγμα του τάφου ή την εκταφή από παλιότερους , στα δημοτικά κοιμητήρια της Κρύας Βρύσης υπάρχουν γύρω στους 2.600 τάφους όπου περιλαμβάνουν 6.500 θανόντες, ενώ υπάρχουν και άλλοι 1.000 χώροι κρατημένοι για μελλοντικές ταφές δίπλα σε υπάρχοντες τάφους από πολίτες ! 
Αυτή η αυθαίρετη πρωτοβουλία, σε πολλές των περιπτώσεων εκ μέρους των πολιτών, διαχρονικά βέβαια και όχι μόνο σήμερα, έχει δημιουργήσει μία άναρχη δόμηση στα κοιμητήρια με αποτέλεσμα την κακή χοροθέτηση των τάφων  αφήνοντας ανεκμετάλλευτους πολλούς χώρους για την δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού τάφων. 
Το θέμα αυτό θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά και σύντομα τόσο η δημοτική κοινότητα όσο και ο Δήμος γιατί όσο θα περνάει ο καιρός τόσο θα έρχεται το πρόβλημα μπροστά μας !

Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more