Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΞΙΦΙΑΝΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Πραγματοποιήθηκε ένα υπέροχο πολιτιστικό αντάμωμα- πανηγύρι,  στο χωριό  Ξιφιανή της  Αλμωπίας Ν. Πέλλας. 
Κάθε χρόνο γινόταν 26 Ιουλίου,  στη μνήμη  της παλιάς εκκλησίας που  ήταν  αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, φέτος, εξαιτίας   γάμων   που  προγραμματίστηκαν,   το πολιτιστικό αντάμωμα  πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου.  
Βέβαια,  η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεν υπάρχει, στη θέση της κτίστηκε καινούρια  στη μνήμη του Αγίου  Πολύκαρπου, που εορτάζει στις 23 Φεβρουαρίου.  Την  παλιά εκκλησία, επειδή  είχε κτιστεί  με τα υλικά  από το τζαμί το οποίο γκρεμίστηκε,  την  κατεδάφισαν.  Τα  εγκαίνια  έγιναν  το 1982,  όμως  οι κάτοικοι   εορτάζουν  όπως γιόρταζαν παλιά,  επειδή  βολεύει καλύτερα σε καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού  Συλλόγου  Ξιφιανής ΄΄ Άγιος Δημήτριος΄΄, κ. Νίκος Τοπάλης μαζί με μέλη, κατάφεραν και οργάνωσαν την  υπέροχη 5η καλοκαιρινή εκδήλωση στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
Γέμισε το προαύλιο από κατοίκους του χωριού  αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που θέλησαν να γλεντήσουν όλοι μαζί παρέα,  να απολαύσουν το χορευτικό πρόγραμμα,  να γευτούν ψητούς μεζέδες.  Είναι οι μικροχαρές της ζωής, τις οποίες πρέπει να απολαμβάνουμε και να  μάθουμε εκτιμάμε.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού  πρώτος έσυρε το χορό, ακολούθησαν οι ΄΄Αλησμόνητες Πατρίδες΄΄ με χορούς των Ελλήνων της  σκλαβωμένης Μικρασίας, στη συνέχεια χόρεψε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλώρου, και τέλος, τα υπέροχα παιδιά με τη περίσσια λεβεντιά από τη Χρύσα.
 Το μουσικό σχήμα  ΄΄ Μακεδονικός Ήχος΄΄  κάλυψε  την εκδήλωση  και, μετά τη λήξη του προγράμματος των χορευτικών,  ξεκίνησε ένα ξέφρενο  λαϊκό γλέντι με διάφορους χορούς από όλη την Ελλάδα .
Παρόντες στην εκδήλωση,  ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, οι αντιδήμαρχοι ː κ. Στέφανος Αβραμίκας,  κ. Τσιμτσιρίδης Γιώργος και
 ο κ. Χατζηγιαννίδης Γιώργος του οποίου  η  Ξιφιανή είναι η γενέτειρά του. Επίσης, ο πρόεδρος του  Δημοτικού  Συμβουλίου κ. Συμεών Σωτηριάδης και ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α  κ. Κώστας Ζαχαριάδης.

Το  χωριό είναι  κτισμένο  στους πρόποδες λόφου,  όπου υπάρχει και η παλιά εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου με το καμπαναριό της, από το 1857.    Απέχει 5 χλμ. από την Αριδαία  και  20 χλμ.( στο  βορειοανατολικό τμήμα)  από την Έδεσσα. Υπάγεται στο Δήμο Αλμωπίας  και είναι  πολύ  κοντά στο χωριό Άλωρο.
ΝΑ  ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!     
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more