Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΑΣΙΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


 Η 18η  γιορτή κερασιού στον Αρχάγγελο Αλμωπίας διοργανώθηκε από τα μέλη του Μορφωτικού  Πολιτιστικού  Συλλόγου  Βλάχων Αρχαγγέλου  με επικεφαλής την κ.   Μαρία  Πάλλιου, τους εθελοντές, τη δασκάλα των παραδοσιακών χορών κ. Ειρήνη Πάλλιου  και  τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αλμωπίας που βοήθησαν σημαντικά στον ευπρεπισμό του χώρου της εκδήλωσης.  Επίσης, σημαντική οικονομική βοήθεια προσέφεραν  οι χορηγοί της διοργάνωσης.      
Στο  Δημοτικό Αμφιθέατρο Αρχαγγέλου,  τόπο συνάντησης  του τριημέρου πολιτιστικού ανταμώματος, έγινε  γι ακόμα μια  φορά η ετήσια πολιτιστική  εκδήλωση.
Κάτοικοι του χωριού  και της ευρύτερης περιοχής αλλά και δημόσια πρόσωπα  ήταν  εκεί και τίμησαν την όλη προσπάθεια.  Παρόντες στην εκδήλωσηː ο  βουλευτής Ιωάννης Σηφάκης,  ο δήμαρχος  Αλμωπίας  Δημήτριος Μπίνος, ο πρόεδρος του χωριού  Διονύσης  Δρένος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αλμωπίας καθώς  και ο π. Τιμόθεος εκπρόσωπος της Μονής Αρχαγγέλου.
Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν θεατρικές παραστάσεις,  διηγήματα του Άντον Τσέχωφ σε διασκευή από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα  Περίκλειας, χορευτικά συγκροτήματα από τον Αρχάγγελο μαζί με Περίκλεια, το Λυκόστομο,  τα  Βασιλικά Θεσσαλονίκης, τους Προμάχους, το σύλλογο ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, τη  Δάφνη Πέλλας με τα ποντιακά.
Τα τραπέζια γέμισαν   και  τα  ψητά κρεατικά  μοσχοβολούσαν  και ομόρφυναν την ατμόσφαιρα.  Άλλωστε  εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πως,  οι πιο όμορφες εκδηλώσεις είναι αυτές που συνδυάζουν θέαμα με φαγοπότι, ακόμα και όταν περνάμε δύσκολα οικονομικά χρόνια. 

Η φετινή γιορτή  είχε μια ιδιαιτερότητα, πρώτη φορά στα χρονικά του χωριού -- από όσο θυμούνται οι γεροντότεροι – καταστράφηκε στο 90%  της παραγωγής κερασιού ακόμα από την ανθοφορία λόγω της παγωνιάς. Οι κάτοικοι περιμένουν να αποζημιωθούν  και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά η ετήσια γιορτή για το τοπικό προϊόν, το κεράσι,  πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία, αφού  στον Αρχάγγελο έχουν μάθει να επιβιώνουν  και στα δύσκολα.
Ο δραστήριος σύλλογος  Αρχαγγέλου  παράγει και χειροποίητα  παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία  διαθέτει προς πώληση και τα έσοδα από τις αγορές   πηγαίνουν για τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό του ναΐσκου,  που είναι αφιερωμένος στο Προφήτη Ηλία και βρίσκεται στο παλιό φυλάκιο του χωριού. Ο ναΐσκος χρησίμευε, εκείνη την εποχή που υπήρχε στρατός εκεί, για να εκκλησιάζονται οι φαντάροι. Τώρα είναι στη διάθεση των κατοίκων.
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!   
  
    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more