Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Βουλευτής Πέλλας Χριστόδουλος Δουλγερίδης σε ηλικία 91 Ετών




Πλήρης ημερών και σε ηλικία 91 ετών έφυγε πριν από μερικές μέρες ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος Χριστόδουλος Δουλγερίδης. Ο αποθανών εκλέχτηκε Βουλευτής στις πρώτες εκλογές του 1974 ακολουθώντας σε ένα μεγάλο προσκλητήριο που είχε κάνει ο Εθνάρχης Κωσταντίνος Καραμανλής ο οποίος είχε έρθει από το Παρίσι και είχε τεθεί επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Θυμίζουμε ότι στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τη Χούντα που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου του 1974 η Νέα Δημοκρατία είχε έρθει πρώτη στην επικράτεια λαμβάνοντας 54,37%. Στο νομό Πέλλας η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 60,57% έναντι 17% του ΠΑΣΟΚ. Η Πέλλα τότε ήταν πενταεδρική. Από τη ΝΔ είχε βγει πρώτος ο Αντίγονος Ζωγράφος, δεύτερος ο Ιωάννης Προκοπίδης και τρίτος ο Χριστόδουλος Δουλγερίδης που είχε λάβει 8.976 ψήφους.  Στις εκλογές του 1977 η ΝΔ ήταν και πάλι πρώτη , χάνοντας όμως δυνάμεις, πανελλαδικά όσο και στην Πέλλα και εξέλεξε τρεις Βουλευτές.
Όμως ο Χριστόδουλος Δουλγερίδης δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί λαμβάνοντας 3.632 ψήφους. Ακόμη υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και το 1981 καταλαμβάνοντας 4.560 ψήφους οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να του δώσουν εκλογή. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει στην επικράτεια όσο και στην Πέλλα.  Μετέπειτα δεν συμμετείχε ποτέ και εκ νέου σε εκλογική αναμέτρηση ενώ έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε ρομαντικός της πολιτικής που πάντα είχε άποψη αλλά την οποία ίσως να μην εξέφραζε τα τελευταία χρόνια.
Ο ίδιος υπήρξε αριστερός στην πολιτική πορεία ιδιαίτερα πριν το 1974. Υπηρέτησε στα χρόνια του Εθνικού διχασμού και του εμφυλίου στις τάξεις του ΕΑΜ ενώ βρέθηκε και στην Μακρόνησο εκτοπισμένος όπου εκεί μεταξύ άλλων γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θανάση Βέγγο. Πιάστηκε ως αιχμάλωτος πολέμου από τους Γερμανούς το 44-45 και βρέθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είχε 40 χρόνια μάχιμης δικηγορίας. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι είπε το μεγάλο ναι στο κάλεσμα του Κωσταντίνου καραμανλή το 1974 αν και τα πιο πολλά του χρόνια στην πολιτική τα πέρασε στην Αριστερά. Η κηδεία του έγινε στα Σεβαστιανά Σκύδρας εκεί όπου ήταν και η κατοικία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more