Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΊΝΑΙ ΖΉΤΗΜΑ ΤΙΜΉΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΣΑΊΟΥΣ…ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.

Ο νομισματολόγος- ερευνητής  Αστέριος  Τσίντσιφος εξέπληξε με τις αποκαλύψεις του,  στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διευθυντή ειδήσεων της Πέλλα τηλεόρασης κ. Χρήστο Δημητριάδη.

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
 Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Οι αποκαλύψεις που κάνατε από τον προσωπικό σας λογαριασμό νομίζω ότι έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επειδή κτυπάτε κάποιες κατεστημένες απόψεις για το που βρίσκονται οι Αρχαίες Αιγές.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Οι αποκαλύψεις δεν είναι δικές μου, τα νομίσματα αποκαλύπτουν που βρίσκονται οι Αρχαίες Αιγές επειδή είναι δημιουργήματα των ίδιων των αρχαίων. Εγώ μεταφέρω, σαν νομισματολόγος, την άποψη των νομισμάτων η οποία είναι ξεκάθαρη. Έτσι, λοιπόν, το πρώτο όνομα της Έδεσσας ήταν Έδεσσα,  ενδιάμεσα, μετά το χρησμό από το γνωστό μύθο του Κάρανου, η Έδεσσα  μετονομάστηκε σε Αιγές και κατόπιν ξανά Έδεσσα. Όταν στη Γ΄περίοδο  σαν Έδεσσα η πόλη έκοψε τα δικά της νομίσματα, τότε έχουμε και την αποκάλυψη ότι το πρότερο όνομά της ήταν Αιγές. Πάντα στις παραστάσεις της πόλης εμφανίζεται μια μικρή ή μεγάλη κατσίκα η οποία δεν έχει λόγο ύπαρξης εάν το πρότερο όνομα δεν ήταν Αιγές και αν εκεί δεν ήταν το λίκνο των Τημενίδων, όπου οι Τημενίδες είχαν για σύμβολό τους την Αίγα ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Από τις αποκαλύψεις Ανδρόνικου, στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, πέρασε ότι υπάρχει ο τάφος του Φιλίππου στην Αρχαία Βεργίνα. Βρέθηκε εκεί το στεφάνι, συγκεκριμένα και σημαντικά ευρήματα και πλέον θεωρείται πως είναι εκεί οι Αιγές.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː «  Εδώ κρύβεται μια σκοπιμότητα από πίσω πριν την ανακάλυψη του υποτιθέμενου τάφου του Φιλίππου που δεν ήταν  ο τάφος του Φιλίππου εκεί. Τη θεωρία ότι οι Αιγές είναι στη Βεργίνα την είχε διατυπώσει ο Χάμουντ ο οποίος περιγελάστηκε γι αυτό. Όταν έπρεπε  να ανακοινωθεί ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα χρειαζόταν και μία πρωτεύουσα, τότε ασπάστηκαν τη θεωρία του Χάμουντ. Τελείως αυθαίρετα ονόμασαν τη Βεργίνα Αιγές,  διότι ο υποτιθέμενος τάφος του  Φιλίππου χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πρωτεύουσα και το  αντίθετο, μια πρωτεύουσα δικαιολογεί τον τάφο του Φιλίππου ».
ΧΡΗΣΤΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Λέτε ο υποτιθέμενος τάφος, τι εννοείτε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Ο τάφος του Φιλίππου δεν είναι στη Βεργίνα, ο τάφος του Φιλίππου είναι στην Αμφίπολη. Αυτό φυσικά είναι μια άλλη ιστορία που δεν αφορά την Έδεσσα αλλά αν θέλετε να επεκταθούμε τα λέμε και εκείνα ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Άρα αποκαλύπτετε ότι έχει στηθεί μια παραπληροφόρηση με την περιοχή της Βεργίνας
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Χρησιμοποίησαν δύο ψέματα  για να φτιάξουν μια αλήθεια. Το ψέμα του τάφου του Φιλίππου και το ψέμα της ύπαρξης των Αιγών στη Βεργίνα. Αυτά τα δύο ταιριάζουν μεταξύ τους και είναι απαραίτητο  να είναι μαζί. Έτσι  ξαφνικά υιοθετήθηκε  η θεωρία του Χάμουντ για να εξυπηρετήσει αυτή τη σκοπιμότητα ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː  Πόσο σημαντικά είναι τα νομίσματα  για να βγάλει κάποιος πόρισμα τι κρύβεται πίσω από κάθε πόλη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Τα νομίσματα βοηθάνε εκατό στα εκατό για οποιοδήποτε  συμπέρασμα. Από μόνα τους είναι ικανά να δώσουν όλα τα στοιχεία εκείνα που βοηθάνε για να εξαχθεί  το σωστό  για οποιοδήποτε θέμα ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Έχουν ενημερωθεί οι αυτοδιοικητικές   αρχές της Έδεσσας για αυτά τα ζητήματα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Δεν είμαι σίγουρος γι αυτό, αυτό είναι στη δική σας αρμοδιότητα να τους ενημερώσετε για να πράξουν τα δέοντα, τα οποία δέοντα δεν είναι στο δικό μας χέρι να τα προχωρήσουμε, οφείλει για μένα ο δήμαρχος της Έδεσσας να ζητήσει  από τους αρμόδιους ή να διαψεύσουν εμένα με επιχειρήματα ή να με αποδεχτούν, η σιωπή δε δικαιολογείται ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Αναφέρατε ότι δε γίνονται ανασκαφές στην Έδεσσα για να μην βρεθούν κάποιες επιγραφές. Είναι πολύ σημαντικά και σοβαρά αυτά που λέτε στην Πέλλα, την Κεντρική Μακεδονία, ιδιαίτερα στην Έδεσσα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Αν γίνουν ανασκαφές στην Αρχαία πόλη στην Έδεσσα κάποια επιγραφή θα ξεπεταχτεί που θα την ονομάζει Αιγές,  αυτό είναι που φοβούνται. Είναι σοβαρά, τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα, οποιοσδήποτε θέλει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες θα τις έχει ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε και άλλα στοιχεία εκτός από τα νομίσματα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Εννοείται ότι τα λέμε απλοϊκά, εάν θελήσουμε να μπούμε σε επιστημονικά επιχειρήματα  υπάρχουν δεκάδες άλλα  που τεκμηριώνουν αυτά τα απλά που λέω για την Αίγα, που εμφανίζεται στις παραστάσεις των νομισμάτων της Έδεσσας. Γιατί τα σύμβολα των Τημενίδων τα βρίσκουμε μόνο στην Έδεσσα, δεν είναι μόνο η Αίγα είναι και άλλα. Στη Βεργίνα δεν υπάρχει το παραμικρό Τημενιδικό σύμβολο. Οι αρχαιολόγοι τα καταλαβαίνουν αυτά που λέω, και δεν εννοείται Αιγές, που είναι το λίκνο των Τημενίδων, να μην υπάρχουν Τημενιδικά σύμβολα. Αλά ας περιοριστούμε σ΄ ότι λένε τα νομίσματα, είναι μια καλή αρχή, γιατί κάποιος που έχει κάποια αντίθετη άποψη θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί υπάρχουν αυτές οι Αίγες στα νομίσματα της Έδεσσας, δε δικαιολογείται ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Οι αρχές από πότε γνωρίζουν ότι ο τάφος του Φιλίππου είναι στην Αμφίπολη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Αυτοί δεν το γνωρίζουν ακόμα, αυτό εγώ το αποδεικνύω. Είναι κοινό μυστικό  ότι ο Φίλιππος δεν είναι στη Βεργίνα,  είναι διχασμένοι. Αυτό το ξέρουν, δεν ξέρουν όμως που είναι. Τα νομίσματα  μας αποδεικνύουν ότι το προσκύνημα του Φιλίππου είναι στην Αμφίπολη ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Και, βέβαια, εκεί βρέθηκαν και οστά αλόγου.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː  « Ναι είναι τα οστά του Βουκεφάλα που έστειλε ο Αλέξανδρος από τη Βακτρία μαζί με το άγαλμα που παρήγγειλε στο Λύσιππο, που σήμερα είναι στο Καπιτώλιο της Ρώμης, το οποίο έχει μια δικιά του συγκεκριμένη διαδρομή ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Φαντάζομαι διαδρομή κλοπής.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Στην αρχή μετακινήθηκε,  όταν καταχώθηκε το μνημείο στην Αμφίπολη, και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Παρέμεινε εκεί  περίπου 120 χρόνια, το πήρε στη συνέχεια ο Δομιτιανός στη ρώμη για δικούς του λόγους και έφερε αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό είναι θέμα που τα νομίσματα το αποδεικνύουν περίτρανα ».
ΧΡΗΣΤΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Είναι σοβαρές οι αποκαλύψεις και πλέον ανοίγει ένας νέος διάλογος. Ανοίξατε μια κερκόπορτα σε αυτά τα ζητήματα. Το να υπάρχει αμφιβολία που είναι οι Αιγές είναι ζήτημα σοβαρό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Εγώ θα έλεγα κύρια πύλη. Είναι ζήτημα τιμής για τους Εδεσσαίους να επανακτήσουν αυτό το λαμπρό όνομα, γιατί με την αφαίρεση του ονόματος υποβιβάστηκε η Έδεσσα σε βαθμό απίστευτο, έγινε ένα τίποτα. Αυτό το όνομα κουβαλάει πράγματα. Εκεί στα πέριξ της Βεργίνας δεν πρέπει να παρεξηγούνται. Τα πράγματα πρέπει να τα κρίνουμε δίκαια, γιατί αν παρεξηγούνται σε τι  διαφέρουν από τους Σκοπιανούς, μιλάμε για κλοπή ονόματος. Αυτοί έχουν το δικό τους κομμάτι ιστορίας ».
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Θα απευθυνθούμε και στο Δήμαρχο Γιάννου της Έδεσσας. Υπάρχει και ο σύλλογος των Τημενίδων που είναι διεκδικητικός  σύλλογος. Θα ανοίξουμε διάλογο και ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ  ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ ː « Τι γυρεύουν οι Τημενίδες εκεί εάν δεν είναι οι Αιγές εκεί »;
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Θα ανοίξουμε αυτό το διάλογο, ήρθε η ώρα να ακούσουμε αλήθειες.  Η Έδεσσα ανέκαθεν είχε το δικό της ιστορικό χαρακτήρα,  είναι η ώρα της αλήθειας και να αποδοθούν τα ονόματα εκεί που πρέπει.  Να αποκτήσει το θρόνο που της αξίζει, εάν είναι δικό της.








     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more