Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Έφη Ταμβίσκου: Η παρούσα Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί περισσότερα



Συνέντευξη παρέμβαση της ανεξάρτητης Δημοτικής συμβούλου Έδεσσας στην εφημερίδα μας


Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η ανεξάρτητη Δημοτική σύμβουλος Έδεσσας Έφη Ταμβίσκου με συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα μας Νέοι Ορίζοντες ανοίγει τα χαρτιά της και τοποθετείται για όλα στα σοβαρά και σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Έδεσσας. Μάλιστα δεν διστάζει να καταθέσει και προτάσεις για το μέλλον του Δήμου. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί :

1) Τον τελευταίο καιρό διακρίνουμε ότι όταν υπάρχει μια δυσκολία στην Δημοτική αρχή Έδεσσας, βρίσκονται ψήφοι από την αντιπολίτευση για να περνά τις αποφάσεις της (π.χ. εκλογή Προέδρου Δ.Σ., ψήφιση τεχνικού προγράμματος 2018). Ποια είναι η άποψη σας για αυτή την τακτική
Η παράταξη «Έδεσσα-Βεγορίτιδα» εκλέχθηκε το 2010, με το επιτακτικό αίτημα της αλλαγής σε πρακτικές και νοοτροπίες στο Δήμο Έδεσσας. Σε αυτή τη λογική συντάχθηκα και εγώ προσωπικά. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε πράξη και τόσο οι δημότες όσο και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, απογοητευθήκαμε και αποχωρήσαμε, με αποτέλεσμα ο νυν Δήμαρχος να παραμείνει με αυτούς, από τους οποίους αποστασιοποιήθηκε δύο μήνες προ των εκλογών του 2010. Οι ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας των Εδεσσαίων για να γεννηθεί κάτι νέο και να προοδεύσει ουσιαστικά η πόλη, διαψεύστηκαν. Στο παλαιό κατεστημένο – το οποίο συνεχίζει να υφίσταται- ήρθε να προστεθεί μια διοίκηση,  που προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, ξέχασε πολύ εύκολα τις δεσμεύσεις της. Η συνεργασία ανθρώπων και παρατάξεων είναι κάτι θετικό, και προσωπικά το στηρίζω όταν αυτό γίνεται με στόχο, πρόγραμμα και προτάσεις,  και όχι όταν ο συνδετικός κρίκος είναι οι πολιτικές συναλλαγές και οι παντός είδους «καρέκλες».

2) Εδώ και μερικούς μήνες βρίσκονται σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Έδεσσας. Είναι θετικές ή αρνητικές οι αλλαγές που έχουν επέλθει;
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται πιλοτικά για ένα εξάμηνο. Ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι που η κίνηση είναι μειωμένη, οπότε από εδώ και πέρα θα φανεί αν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης ή όχι. Βέβαια η συγκεκριμένη μελέτη στην οποία βασίστηκαν, έγινε πριν από 20 χρόνια, με κάποια απόκλιση σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα.. Αυτό από μόνο του λέει κάτι για το προγραμματισμό αλλά και για την πιθανή αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη το τι ισχύει το 2017, το πως θα είναι η πόλη το 2027 και όχι να πορευόμαστε με βάση το πως ήταν το 1997. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητη η επανασύσταση ολιγάριθμης και ευέλικτης  δημοτικής αστυνομίας, όπως άλλωστε έχουν κάνει πάρα πολλοί δήμοι. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη συγκεκριμένη δαπάνη δεν ευσταθεί. Δυστυχώς και σε αυτό το κομμάτι υπερισχύει η προχειρότητα και η έλλειψη οράματος. Αν θέλουμε μια σύγχρονη πόλη, όλα αυτά πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πράγμα που δεν εφαρμόζει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η Έδεσσα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Είναι κρίμα, επειδή κάποιοι δεν μπορούν ή δε θέλουν, να μένει προσκολλημένη στο χθες και μη λειτουργική τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της.
.

3) Έχουν συμπληρωθεί 7 χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Γιάννου. Στα περισσότερα ήσασταν και εσείς μέλος της παράταξης πριν αποχωρήσετε. Έχουν αφήσει θετικό ή αρνητικό πρόσημο; 
     Σας είπα και προηγουμένως ότι συντάχθηκα – όπως και η πλειοψηφία των δημοτών- στο επιτακτικό αίτημα για αλλαγή. Την πρώτη περίοδο εισπράτταμε διαβεβαιώσεις ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε και για αυτό έδωσα και μια δεύτερη ευκαιρία.. Κάποιοι όμως συμβιβάστηκαν,  πιθανότατα ήταν προσωπική  τους  πολιτική  βούληση και συνεχίζουν να κρατάνε την πόλη και τους δημότες της όμηρους αυτής της τακτικής, της ουσιαστικής δηλαδή απραξίας, αφού τα μόνα που γίνονται είναι τα έργα βιτρίνας τα οποία η νυν Δημοτική Αρχή κατήγγειλε. Όμως το θέμα δεν είναι το χθες, το θέμα είναι το σήμερα και το αύριο.
Πώς διαχειρίζεται  η σημερινή δημοτική αρχή  την  καθημερινότητα; Με  την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική; Με την απαξίωση των δομών; Με τον ευκαιριακό τουρισμό; Με αδιαφορία, ωθώντας τη νεολαία μας στη μεταδημότευση; Με απραξία, γνωρίζοντας ότι κάποιοι συνδημότες μας ασφαλτοστρώνουν τους δρόμους με δικά τους έξοδα; Με την  αξιέπαινη εθελοντική προσφορά των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και καταστηματαρχών, που φροντίζουν με ίδια έσοδα και ιδέες, να δίνουν πνοή στην πόλη; Με το γεγονός ότι πλημμυρίζουν οι δρόμοι της πόλης στην πρώτη βροχή; Ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι σε τραγική κατάσταση;
Η Έδεσσα, η Άρνισσα, τα χωριά μας, η περιφέρεια του Δήμου, πρέπει να αναδειχθούν, αποτελούν πλούτο και μπορούν να λειτουργούν σύγχρονα, να οργανώνονται, να προκόβουν, όπως όμοροι Δήμοι. Γιατί μπορούμε καλύτερα.. γιατί αξίζουμε περισσότερα..
.
4) Πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 θα λήξει η σύμβαση που υπάρχει αναφορικά με την αποκομιδή σκουπιδιών στον Δήμο Έδεσσας. Ποια είναι η δική σας θέση; 
Οι πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας πρέπει να είναι καθαρά και περιποιημένα, ως στοιχειώδεις υπηρεσίες που οφείλουμε να παρέχουμε. Αλλά πρέπει  να είμαστε προετοιμασμένοι από τώρα, σαν Δήμος, πολύ πριν έρθει η στιγμή της ανανέωσης της σύμβασης, να έχουμε μία ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, για τους όρους, την ποιότητα παροχής, αλλά και το αντίτιμο, ώστε να μην βρεθούμε προ απροόπτου. Να φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι, στην περίπτωση που η ανάθεση δεν θα είναι προς όφελος του δημότη, να αναλάβουμε  την καθαριότητα  ως Δήμος. Πιστεύω σε κάθε προσπάθεια και στηρίζω κάθε ιδέα που συνδυάζει την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στον δημότη με την οικονομικότερη λύση και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας.

 5) Ακούγονται πολλά για αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και του τρόπου που γίνονται οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η άποψη σας;
    Ας δούμε πρώτα τι θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος, ακούγονται πολλά, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα. Είμαι σαφώς υπέρ της απλής αναλογικής που συζητείται έντονα. Με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας όμως, οι οποίες θα διασφαλίζουν το θεσμό του Δημάρχου και θα βοηθούν στην ορθή λειτουργία του. Για μένα όμως το βασικό ζήτημα πρέπει να είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία ενός ισχυρού αυτοδιοίκητου μοντέλου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, απαλλαγμένο από τις εξαρτήσεις του κεντρικού κράτους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και επειδή θέλω να μιλάω με συγκεκριμένα παραδείγματα, θεωρώ ότι η διαχείριση των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα πρέπει να περάσει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων, όπως επίσης θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση του θεσμού Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα από όποιο νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πρέπει να αναμένουμε την κυβέρνηση για να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις της.

6) Έχετε αξιολογήσει και σκεφτεί τα μελλοντικά σας βήματα στην πολιτική και ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση εν όψει των ερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων;
Σαφώς και αξιολογώ κάθε μου βήμα, σαφώς και η εμπειρία που έχω αποκτήσει πλέον από την τριβή μου με τον θεσμό,  με βοηθά σε αυτή τη διαδικασία. Διδάσκομαι  από τις παραλείψεις μου και φροντίζω για την όσο το δυνατόν πιο άρτια ενημέρωσή μου, ώστε οι  παρεμβάσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, και σε θέματα καθημερινότητας που αφορούν τον πολίτη του πλέον απομακρυσμένου χωριού του δήμου μας, να είναι καίριες και  προ πάντων αποτελεσματικές. Η χαρά της αποτελεσματικότητας  είναι ένα από τα πολλά οφέλη  που αποκομίζω  και από την άσκηση της ιατρικής και επί πλέον μου  προσφέρει  πείσμα και δύναμη. Πιστεύω σε βασικές αρχές και αξίες, οριοθετώ, βάζω χρονοδιάγραμμα και προγραμματίζω. Αποδέχομαι  την αυστηρή κριτική και επιζητώ την αξιολόγηση από τους συμπολίτες μου. Με τιμά η εμπιστοσύνη τους, με παρακινεί και με κερδίζει, με ενθαρρύνει και με εμψυχώνει. 
Για αυτό ακριβώς δηλώνω παρούσα, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο Δήμο μας,  να κάνουμε την Έδεσσα μια σύγχρονη πόλη, διατηρώντας ταυτόχρονα το αστικό της τοπίο, που έχει αλλοιωθεί από τις συνεχείς παρεμβάσεις. Μια πόλη οποία θα προσφέρει στους δημότες της ποιότητα ζωής, πιο εύκολη καθημερινότητα, δουλειές στους νέους ανθρώπους, φροντίδα για όσους είναι πιο αδύναμοι.  Αυτό δεν θα το πετύχω μόνη μου, αλλά με  τη συμβολή νέων ανθρώπων, άξιων και προ πάντων ικανών, οι οποίοι έχουν την έμπνευση, την διάθεση για δουλειά, και προ πάντων την γνώση και την άποψη. Χρειάζεται μια ευρεία συμμαχία για να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο μας, να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτό το κατεστημένο που αναχαιτίζει, χρόνια τώρα, την πόλη και τους δημότες.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί περισσότερα. Η ευκαιρία  πρέπει να δοθεί  σε νέους ανθρώπους, με σαφές πρόγραμμα και στόχους,  για μια πόλη, ένα Δήμο που θα προσφέρει στους δημότες όσα χρειάζονται για να είναι καλύτερη η ζωή τους. Με  όραμα και συγκεκριμένες δράσεις και όχι μιζέρια, εξυπηρέτηση συμφερόντων των «δικών» μας και μικροπολιτική. Είμαι από τη φύση μου τόσο αισιόδοξη όσο και ρεαλίστρια ως άνθρωπος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η  Έδεσσά  μας μπορεί καλύτερα και της αξίζουν περισσότερα. Για αυτά αγωνίζομαι, αυτά θέλω να γίνουν πράξη. Και είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more