Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Γ. Καρασμάνης για ΠΑΑ : ο Αποστόλου παραπλανά και τον Πρωθυπουργό


 Αποτέλεσμα εικόνας για Κόντρα Καρασμάνη Αποστόλου

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση :

       «Για πολλοστή φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, επιχείρησε μέσω του Πρωθυπουργού να οικειοποιηθεί ως δήθεν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας (ΠΑΑ 2014-2020).
       Με την «υπεύθυνη» πληροφόρηση που παρέχει στο πρωθυπουργικό γραφείο, ανάγκασε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο από το βήμα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περί δήθεν αναθεωρημένου Προγράμματος που «τώρα περιλαμβάνει κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ».
       Δυστυχώς, τόσο για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και για τον Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει ούτε αναθεωρημένο Πρόγραμμα, ούτε τώρα οι πόροι του με την αναθεώρηση έγιναν 6 δις ευρώ. Γιατί απλούστατα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που εφαρμόζεται τώρα είναι το ίδιο και απαράλλακτο με εκείνο που κατάρτισε και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προηγούμενη κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου του 2014 επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
       Και οι πόροι του είναι ίδιοι και απαράλλακτοι με εκείνους που η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου διασφάλισε από το 2014. Δηλαδή, 4,7 δις κοινοτική συμμετοχή και 1,3 δις εθνική. Ήτοι σύνολο 6 δις ευρώ, επιπλέον των 14 δις ευρώ άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες που πετύχαμε με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
       Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αύξησε ούτε κατά 1 ευρώ την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Προγράμματος, ενώ αντιθέτως προέβη σε αναγκαστική ανακατανομή– αυξομειώσεις των κονδυλίων του, εξαιτίας της τραγικής απώλειας 1 δις ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2014, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και παλινωδιών στην εφαρμογή του στη διάρκεια του 2015.
       Το τραγικότερο όλων – που μάλλον δεν το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, αφού η «υπεύθυνη» ενημέρωση του κ. Αποστόλου το αποκρύπτει συστηματικά – είναι πως στις τσέπες των Ελλήνων αγροτών δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα του Προγράμματος, πλην των πληρωμών για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις (που με υπαιτιότητα της κυβέρνησης δεν καταβλήθηκαν νωρίτερα) και την πρόσφατη καταβολή της ενίσχυσης στους νέους αγρότες, που και αυτή ήταν κουτσουρεμένη, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη του κ. Αποστόλου η αξιολόγηση των εν δυνάμει δικαιούχων, αλλά και των επιλαχόντων. Και μάλιστα όταν το Πρόγραμμα «τρέχει» εδώ και δυόμιση χρόνια !
       Για τούτο λοιπόν καλό θα ήταν κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 να αναζητά τα πραγματικά στοιχεία, ώστε να αποφεύγει τους σκοπέλους που τον οδηγεί η «υπεύθυνη» πληροφόρηση του κ. Αποστόλου, όπως για παράδειγμα τα περί «δέσμευσης περισσοτέρων των 3 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα». Γιατί σε απλά ελληνικά δέσμευση δαπάνης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση χορήγηση-καταβολή ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες.

       Ας προστατευτεί τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός ως θεσμός από τις ανευθυνότητες, αστοχίες και επιπολαιότητες του υπουργού του, για να μην αναγκαστεί και για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας να παραδεχθεί ότι και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επέβαλε η κυβέρνησή του στο κρασί, που ομολόγησε πως τελικά ήταν ένας «μη αποδοτικός φόρος, που μόνο προβλήματα προκάλεσε» στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more