Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑ & 18Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

To 18o Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, με διεθνή ακτινοβολία, πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα και η τρίτη ημέρα του  στη Λουτρόπολη Αλμωπίας.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν ː « Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις ː αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες--δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος » με ταυτόχρονη φιλοξενία Διεθνούς Διημερίδας.
Είναι πολύ σημαντικό που τα 100 χρόνια Δασολογίας ( 1917-2017) με αφορμή το Συνέδριο γιορτάστηκαν στην Έδεσσα, στο Νομό μας.
Παρόντες στην έναρξη του Συνεδρίου ː ο Αναπληρωτής Υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων  κ. Κατερίνα Ιγγλέζη, η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά, ο Δήμαρχοι ː Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου,  Αριδαίας κ. Δημήτριος Μπίνος και Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος. Οι Βουλευτές κ. Γιάννης Σηφάκης και κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Επίσης, παρόντες  Εκπρόσωποι Φορέων, Φοιτητές-τριες και Επαγγελματίες του Κλάδου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ρομαντικές νότες μουσικής από  τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου Δήμου Έδεσσας κ. Μιλτιάδη Κασσάρα.
Αξίζει να  αναφερθεί πως το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο και η Διεθνής Διημερίδα  βρέθηκαν κάτω από την αιγίδα τριών κορυφαίων θεσμών της χώρας μας ː της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
Οι εργασίες του έφεραν πρόοδο στον τομέα της Δασικής Επιστήμης και ταυτόχρονα συνέργειες με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς, όπως το ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.
Σημαντικοί συντελεστές της επιτυχίας του Συνεδρίου ː ο Πρόεδρος Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας και Οργανωτικής Επιτροπής /Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης ο Δρ Νικόλαος Γρηγοριάδης, ο  επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής  Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγητής κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Freiburg  της Γερμανίας κ. Juergen Huss.
Με την αφορμή το Συνέδριο τιμήθηκαν δύο επιστήμονες  για την προσφορά τους στα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον της πατρίδας μας. Ο κ. Απατσίδης Λάζαρος από το Δασικό χώρο και ο κ. Δεκλερής Μιχαήλ από το χώρο της δικαιοσύνης.
Η Ελληνική Δασοπονία είναι υποχρεωμένη, με αφορμή και τις συναντήσεις αυτού του είδους,  να εναρμονίζεται στην  Ελληνική οικονομική πραγματικότητα και τη διεθνή περιβαλλοντική συγκυρία, για μια σύγχρονη αειφορική διαχείριση δασών, με τελικό σκοπό πάντα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.  
Οι Συνεδριακές συναντήσεις των κλάδων είναι πολύ σημαντικές, καθώς μπαίνουν στο τραπέζι καινοτόμες ιδέες, νέες μελέτες και οτιδήποτε απασχολεί τον κλάδο, με σκοπό την επίλυσή του σύμφωνα με τις ανάγκες της πραγματικότητας που εξελίσσεται.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more