Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αριδαία




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο ιταλός πρέσβης εκείνης της εποχής Εμμανουέλε Γράτσι,  απεσταλμένος της ιταλικής κυβέρνησης, επέδωσε τελεσίγραφο, ιδιόχειρα, στον Ιωάννη Μεταξά, αφού μετέβη στην οικία του στην Κηφισιά.
 Το τελεσίγραφο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, για να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία, όπως λιμένες, αεροδρόμια, κά, για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεων στις μετέπειτα δραστηριότητές του. Ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απάντησε « ΟΧΙ »,  το οποίο εξέφραζε και τη θέληση του Ελληνικού  λαού.
« Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο », ήταν τα ακριβή λόγια του Μεταξά. Έτσι  η χώρα μας εισήλθε στο β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Ο εορτασμός έχει σχέση με όλο το έπος του 1940 και τη δυναμική των Ελλήνων στο β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ένα μεγάλο « ΟΧΙ » από τα χείλη του πρωθυπουργού στις αξιώσεις των Ιταλών και ταυτόχρονα  οι Έλληνες στα όπλα για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη.
Η επέτειος του « ΟΧΙ » γιορτάζεται κάθε χρόνο με εξαιρετική λαμπρότητα σ όλη την επικράτεια και όπου αλλού υπάρχει Ελληνισμός.
Στην Αριδαία πραγματοποιήθηκε η θεία λειτουργία  προς τιμήν των αγωνιστών,  στον ιερό ναό του Αγίου Νικάνδρου,   γιατί αγωνιστές υπήρξαν όλοι, μικροί μεγάλοι, γνωστοί και άγνωστοι εκείνης της εποχής.
Την  πανηγυρική ομιλία της ημέρας, η οποία ήταν εξαιρετική, προετοίμασε και παρουσίασε ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Αριδαίας κ. Σωκράτης Κωτόπουλος.

Στη συνέχεια, παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας  και μπροστά από το ηρώο των πεσόντων, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής,  μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε  κατάθεση  στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.
Παρόλο που ο καιρός δε βοήθησε, όλα έγιναν όπως αρμόζει με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των πολιτών.
 Η παρέλαση ήταν ιδιαίτερα λαμπρή. Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αριδαίας, εντυπωσίασαν με τη λεβεντιά τους και καταχειροκροτήθηκαν.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!   















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more