Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ η κυβέρνηση καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ηλίας Πλιόγκας

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος  στο Ηράκλειο στα τέλη του περασμένου μήνα και στο πλαίσιο συνεδρίου για την περιφερειακή ανάπτυξη ο κ.Τσίπρας μίλησε για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Σφαίρα πηγαίνουμε» στα νέα προγράμματα ανερυθρίαστα εκστόμισε ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους παρόντες που σαφώς δεν είχαν ,δεν έχουν και δεν θα έχουν την παραμικρή ιδέα για το ποια είναι η πραγματικότητα.
Το «σόου» ήταν καλά σχεδιασμένο και αφορούσε στην τηλεοπτική κάλυψη για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που θα πρεπε να πέσουν ήσυχα για ύπνο γνωρίζοντας πλέον πως ο «καταφερτζής  πρωθυπουργός» τα πάει περίφημα και σ’αυτόν τον τομέα.
Κανείς από τους πρώην «αγανακτησμένους»  δεν βρέθηκε ή δεν στάθηκε όρθιος να του πει πως για μια ακόμη φορά ψεύδεται. Και ψεύδεται χοντρά.
Η κρίση έπρεπε να μας κάνει πιο σοφούς, πιο δραστήριους, πιο ευέλικτους αλλά κυρίως πιο αποφασιστικούς. Είναι μάταιο να απαριθμεί κανείς τις χαμένες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής αλλά κυρίως της τοπικής οικονομίας χρηματοδοτικά προγράμματα που τη δεδομένη στιγμή θα μεταφράζονταν σε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Το ξεμπλοκάρισμα σε τομείς προγραμμάτων όπως η  επιχειρηματικότητα και η υγεία για παράδειγμα όχι μόνο δεν ήρθε αλλά υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος να χαθούν αμετάκλητα σημαντικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2018.
Δυστυχώς σειρά Υπουργείων είτε λόγω αδυναμιών είτε λόγω ανικανότητας δεν έχουν  ακόμη αποσαφηνίσει το θεσμικό πλαίσιο ενώ σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται εξωφρενικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες.  Η αδράνεια μεταφέρεται έτσι στις  Περιφέρειες οι οποίες «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Έτσι πέρα από τις τέσσερις δράσεις που ξεκίνησαν το 2016, οι συνεχείς καθυστερήσεις σε αυτές που ήταν προγραμματισμένες για το 2017 συνεχίζονται.
Το πραγματικό όμως δράμα είναι στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στις δράσεις που αφορούν στο Κοινωνικό Ταμείο αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας. Εκεί πια μιλάμε για παροιμιώδη προχειρότητα και δουλειές του «ποδαριού» που στερούν από τους Έλληνες πολίτες σημαντικές ευκαιρίες και αναβάλλουν διαρκώς τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ας δούμε λοιπόν πόσο «σφαίρα» πάμε μέσα από παραδείγματα.
Στο πρόγραμμα «4.2.1 Μεταποίηση Αγροτικών Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό γεωργικό προϊόν», το οποίο προκηρύχθηκε 27/04/2017 με προϋπολογισμό ανά έργο (προσέξτε: ανά έργο)ως και 5.000.000€ και λήγει 2/10/2017, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν διευκρινήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών .

Στο πρόγραμμα «Ειδικές Δράσεις Υδατοκαλλιέργειες, Βιομηχανικά Υλικά, Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» η υποβολή και όχι εξέταση προτάσεων μετατέθηκε με νέο ΦΕΚ κατά δυο μήνες πιο πίσω (15/11/2017!) απ ότι αρχικά είχε οριστεί.

Στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (οι υποβολές τελείωσαν 15 Ιουνίου 2017) υποβλήθηκαν 2646 προτάσεις. Και πόσες ως τώρα εγκρίθηκαν; Μόνο 38. Ποσοστό …μόλις 1,4% !

Και επειδή καλώς ή κακώς οι αριθμοί  λένε πάντα την αλήθεια, με βάση στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης,  στο σύνολο των εγκεκριμένων και συμβασιοποιημένων έργων, μέχρι και το Α’τρίμηνο του 2017, είχαν γίνει πληρωμές μόλις για το 11,26%, που σε ποσό αντιστοιχεί σε 1,616 δις. ευρώ.
Εάν το «υπερμεγέθες» 11,26% θεωρείται «υψηλή απορροφητικότητα», όταν ήδη το ΕΣΠΑ έχει φθάσει στο μέσο της κανονικής του διάρκειας υλοποίησης, τότε μάλλον κάπου πρέπει να υπάρχουν προβλήματα και άλλα, πέραν του πολύ γνωστού «κολλήματος», του Πληροφοριακού Συστήματος Κεντρικών Ενισχύσεων που επικαλείται διαρκώς η κυβέρνηση.
Ο περιβόητος ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ που στην κυβέρνηση επισημαίνουν ως αιτία των καθυστερήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πρωτόγνωρη καθυστέρηση .Αλήθεια ποιος από την κυβέρνηση μπορεί με πειστικό τρόπο να βρει δικαιολογία στο γεγονός πως από τις 24 δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2017 τελικά μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις 5 στον αριθμό;

Το χειρότερο δε όλων είναι πως το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020  ήταν εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Με λίγα λόγια απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.
Έτσι για το ΕΣΠΑ αυτό το σπουδαίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που δεν θα πρεπε να χασουμε ούτε μια μέρα από την εφαρμογή του ,ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλιά του καλύτερα η κυβέρνηση της προχειρότητας να μασάει …παρά να μιλάει .
Hλίας Πλιόγκας
Υπ.Οργάνωσης ΝΔ

Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more