Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της ΠΚΜ για το 2018.



Αποτέλεσμα εικόνας για Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της ΠΚΜ για το 2018.
Τα περισσότερα κονδύλια από ποτέ νέα έργα το 2018. Κριτική από την αντιπολίτευση.






Απόλυτα ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καταγράφει έσοδα 228 εκ. ευρώ (πέρσι 217) και έξοδα 315, ενώ το λογιστικό έλλειμμα των 87,4 εκ. ευρώ, όπως είπε ο περιφερειάρχης, καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του 2017. Μάλιστα, προβλέπει 44 εκ. ευρώ για νέα έργα, που είναι τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά και συνολικά 7 εκ. ευρώ παραπάνω από τα κονδύλια που διατέθηκαν πέρσι.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην αρχή της χρηστής διοίκησης και σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από νέα και παλιά έργα, καλύπτοντας όλο το πεδίο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Περιφέρειας. Επίσης τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη και τις αδυναμίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ καταρτίστηκε στα στενά πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία περί προϋπολογισμού, αλλά και με βάση τους περιορισμούς που τίθενται από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Οι βασικές προϋποθέσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2018, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, είναι:

- Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση

- Η υπευθυνότητα

- Η διαφάνεια

- Η ειδίκευση των πιστώσεων

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας συνυπολογίσαμε την οικονομική ενοποίηση και τη διαχειριστική αυτοτέλεια των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί –και θα συνεχίσει να λειτουργεί- με ενιαίο τρόπο σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Ωστόσο, ο περιφερειάρχης είπε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων προορίζονται για ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, λειτουργικά κτλ.) και μόλις ένα ποσό 70-75 εκ. ευρώ είναι αυτό που προορίζεται για έργα, εκ των οποίων τα 44 εκ. ευρώ αφορούν σε νέα έργα.

Αναλύοντας τα έσοδα η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αθηνά Αηδονά, τόνισε ότι τα 113 εκ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (πέρσι τα αντίστοιχα έσοδα ήταν 103), τα 44,7 προορίζονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τα 41,9 μεταβιβάσεις πληρωμών.

«Ο προϋπολογισμός του 2018 καταρτίστηκε δίχως αλχημείες και σκοπιμότητες, είναι αξιόπιστος και εναρμονισμένος με τις ισχύουσες νομοθετικές αποφάσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», είπε η κ. Αηδονά.

Η αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Γιάννης Ανδρίτσος, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό και αντιαναπτυξιακό τον προϋπολογισμό.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μνημονιακό και εργαλείο της πολιτικής διαρκούς λιτότητας και συρρίκνωσης της πολιτικής ταυτότητας των ΟΤΑ, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει αλχημείες και είπε ότι τελικά θα αποδειχτεί ανεφάρμοστος, με τις κοινωνικές δαπάνες να έχουν περικοπεί δραματικά.

Για ομολογία αποτυχίας και για δεινή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης, ο οποίος τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι βιώσιμος, αλλά προϊόν οικονομικής διαχείρισης σε μνημονιακό πλαίσιο, ανεδαφικός και ανεφάρμοστος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε πως η κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και μάλιστα είναι ελεγχόμενος και υπαγορευμένος από αυτό. Τον χαρακτήρισε φτωχό, αντιαναπτυξιακό, περιοριστικό και διαχειριστικό.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Βασίλης Ρέβας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό υπερμίζερο και ταξικό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ είναι απλόχερος σε ό,τι αφορά στις προτεραιότητες του κεφαλαίου στην περιοχή, πειθαρχημένος στα μνημόνια.

Λευκό ψήφισε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, η οποία επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί με συνέπεια ένας εξαιρετικά περιορισμένος λόγω κεντρικής πολιτικής προϋπολογισμός.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που δεν μπορεί να απαντήσει στις βασικές κοινωνικές ανάγκες, δέσμιο στις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν στη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more