Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Με δόξα και τιμή εορτάστηκε η Απελευθέρωση της Αριδαίας αλλά και οι Άγιοι Νίκανδρος και Ιωαννίκιος




ΓΡΆΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ  ΣΊΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΆΒΕΤ


Η 105η επέτειος απελευθέρωσης της Αλμωπίας από τον Τουρκικό ζυγό, γιορτάστηκε με παλμό και συγκίνηση το Σάββατο 4  Νοεμβρίου, στο Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου στην Αριδαία.
Προς τιμήν Εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας,  των απλών Ανθρώπων, του Παπανίκανδρου, του Κώστα  Γαρέφη, του Παύλου Μελά  και άλλων Μεγάλων, εμείς που ζούμε σήμερα ελεύθεροι,  ως ελάχιστο φόρο τιμής, γιορτάζουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα τη Μνήμη τους.
Το πρωί  τελέστηκε ο Όρθρος, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών, Φθιώτιδος κ. Νικολάου,  Μεγάρων και Σαλαμίνας κ. Κωνσταντίνου,  Εδέσσης- Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, καθώς και κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης και κληρικών συνοδών των προσκεκλημένων αρχιερέων.

Την Παρασκευή  3 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο ναό της πόλης έφτασε τμήμα του τιμίου σταυρού,  όπου στη συνέχεια οι πιστοί παρακολούθησαν Αρχιερατικό εσπερινό.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, απευθυνόμενος από του βήματος της εκκλησίας προς τους πιστούς, μεταξύ των άλλων είπε πως στην Ελλάδα δε νοείται πατρίδα χωρίς εκκλησία και Ορθοδοξία χωρίς Ελλάδα. Ευχήθηκε να κρατήσουμε ψηλά τη δάδα της πίστεως και να φυλάξουμε ως θησαυρό πολύτιμο τη φιλοπατρία μας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία για την απελευθέρωση της Αλμωπίας, ο κ. Τσογγίδης Παναγιώτης διευθυντής στο ειδικό σχολείο της  Αριδαίας,  στην ομιλία του υπενθύμισε όλα εκείνα τα  στοιχεία που συνθέτουν το ιστορικό της ημέρας.
Στη συνέχεια, λαός και κλήρος βάδισαν προς το ηρώο της πόλης για την επιμνημόσυνο δέηση και την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων. 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παιδείας κ. Κ. Ζουράρις, τη βουλή των Ελλήνων ο πρ. υπουργός κ. Γ. Καρασμάνης και βουλευτής Πέλλας.
Τίμησαν, επίσης, την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Διοικητής της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Υποστράτηγος κ. Κεβεντζίδης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας  κ. Α. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Α. Αηδονά-Αθανασιάδου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, οι βουλευτές κ. Γ. Σηφάκης και κ. Θ. Τζάκρη, ο αστυνομικός διευθυντής Ν. Πέλλας κ. Θ. Τσακίρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,  οι εκπρόσωποι των  αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών,  του  συλλόγου αγωνιστών Κύπρου, των  Μακεδονομάχων, οι διευθυντές της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολούθησε μεγάλη  παρέλαση. Παρέλασαν  μαθητές της Αριδαίας  και  όλης της Αλμωπίας, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο στρατός, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής από τα Γιαννιτσά.
 Όλοι όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση, εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν με την ομοψυχία που μόνο η Ελληνική Ψυχή διαθέτει, ιδιαίτερα οι προσκεκλημένοι.  
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΌΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΊΑ!!!   

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:
























   

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more