Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Σημαντική ημερίδα για τον Σοσιαλισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για σοσιαλισμός
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, την κατάληψη της εξουσίας από τα Σοβιέτ των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων, τη νίκη της εργατικής επανάστασης που σημάδεψε το ψηλότερο σημείο στην πορεία της εργατικής τάξης προς την απελευθέρωσή της. Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον τον Κόκκινο Οκτώβρη που πυροδότησε το μεγαλύτερο διεθνές κύμα επαναστάσεων και έδειξε στην πράξη γιατί η εργατική επανάσταση είναι κυριολεκτικά το πανηγύρι των καταπιεσμένων. Η εγκαθίδρυση μιας εργατικής δημοκρατίας σήμανε πρωτοφανέρωτες ανατροπές όχι μόνο στους χώρους δουλειάς και στην οικονομία, αλλά σε κάθε τομέα, από την απελευθέρωση των γυναικών μέχρι την καλλιτεχνική δημιουργία.
Η Αριστερά της εποχής μας, που αναζητάει εναλλακτική λύση απέναντι στη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες, δεν θα βρει σπουδαιότερη πηγή έμπνευσης από εκείνη την "έφοδο της εργατικής τάξης προς τους ουρανούς". Πρώτα απ' όλα, επειδή έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της εργατικής τάξης να ανταποκριθεί στο ρόλο του "ιστορικού νεκροθάφτη" του καπιταλισμού, ακόμη και τότε που ήταν μειοψηφική μέσα στους λαούς της ρωσικής αυτοκρατορίας- πολύ περισσότερο σήμερα που αποτελεί την κοινωνική πλειοψηφία σχεδόν παντού. Έπειτα, διότι οι στρατηγικές επιλογές των Μπολσεβίκων, της επαναστατικής αριστεράς του Λένιν και του Τρότσκι, παραμένουν μια αξεπέραστη κληρονομιά για το πώς οργανώνεται η εργατική πρωτοπορία ώστε να οδηγήσει ολόκληρη την τάξη και τους συμμάχους της στη νίκη. Και τέλος γιατί, ακόμη και στην τελευταία μάχη της πριν υποκύψει στην πολιορκία του καπιταλισμού και τη σταλινική αντεπανάσταση, έδειξε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να οικοδομηθεί μόνο "από τα κάτω", μέσα από τον εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τιμώντας τα εκατό χρόνια της Επανάστασης, οργανώνει μία μέρα με συζητήσεις στις 11 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε για να συμβάλουμε όλοι και όλες μαζί στο γιορτασμό της μεγάλης επετείου αλλά και στη συζήτηση για τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει να μας προσφέρει σήμερα! Το πρόγραμμα των συζητήσεων είναι το εξής:
12μ – 1μμ: Υποδοχή, Έκθεση φωτογραφιών και αφισών της εποχής, έκθεση βιβλίου
1μμ-2:30μμ: Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι - η διαλεκτική της νίκης
Ομιλητής Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
3μμ-4:30μμ: Ρώσικη Πρωτοπορία - H άνθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Γιώργος Γιαννόπουλος, περιοδικό Ένεκεν, Γιάννης Μπόλης, ιστορικός Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
5μμ-6:30μμ: Πώς χάθηκε η Επανάσταση;
Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας
7μμ-8:30μμ: Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα
Μαρία Στύλλου, περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω»


Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more