Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Προπαγάνδα ή προβοκάτσια σε εκδήλωση τοπικού συλλόγου στην Έδεσσα; Οι πολιτιστικοί σύλλογοι καταδίκασαν την παρουσία της κας Θεοδώρας Τζάκρη...


Αποτέλεσμα εικόνας για Μέτσκες Τζάκρη


Φαίνεται πως στραβό ήταν το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος. Αιτία σαφώς το γεγονός ότι η Έδεσσα έγινε πανελλαδικά ρεζίλι από την παρουσίαση θέματος από τα λεγόμενα πανελλαδικά κανάλια αναφορικά με την εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Μέτσκες. Ειδικότερα ο Σύλλογος Αρκούδες Μέτσκες αποφάσισαν να γιορτάσει στις 30 Δεκεμβρίου τις τζουμπρίνκες στο δημοτικό στάδιο πόλης χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τον Δήμο και την Πυροσβεστική, επειδή στους εορτασμούς αυτούς τραγουδούν τραγούδια με σλαβικό αλυτρωτικό περιεχόμενο σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες πληροφορίες. Βέβαια η πυροσβεστική επικαλέστηκε και λόγους ασφαλείας από τις φωτιές που θα άναβαν τα μέλη του συλλόγου. Από εκεί και πέρα η εκδήλωση έγινε κανονικά ενώ το παρόν έδωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Θεοδώρα Τζάκρη η οποία έσυρε το χωρό. Σύμφωνα με βίντεο τοπικής ιστοσελίδας η κα Τζάκρη φαίνεται να χορεύει φιλοσκοπιανά τραγούδια με στίχουν ο οποίοι παραπέμπουν στην Αιγιακή Μακεδονία. Σαφώς και η κίνηση αυτή των μελών του συλλόγου να συμπεριλάβουν και τέτοια τραγούδια κρίνεται ως προκλητική εκτός βέβαια αν υπάρχει ζήτημα προβοκάτσιας και ελέω της εποχής που ζούμε. Άλλωστε είναι στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μέλη του συλλόγου πάντως που μίλησαν σε μεγάλη τηλεοπτικά κανάλια υποστήριξαν ότι πρόκειται για έθιμο των τελευταίων ετών το οποίο δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με φιλοσκοπιανή κατεύθυνση. Μάλιστα στην Σκύδρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη της ομοσπονδίας συλλόγων όπου και εκεί καταδικάστηκε η ενεργή συμμετοχή της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες αλλά και τα ντοκουμέντα. Ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μάλιστα αντέδρασε αμέσως και με δηλώσεις του λέγοντας: «Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, αλλοιώνουν την εικόνα του Έλληνα Μακεδόνα».
Οι διοργανωτές όμως υποστήριζαν ότι ο δήμαρχος και η πυροσβεστική προσπάθησαν να διακόψουν την εκδήλωση, αλλά με την παρέμβαση ενός τοπικού Μακεδόνα βουλευτή δήμαρχος και πυροσβεστική υποχρεώθηκαν σε φυγή.
Το θέμα δεν τελείωσε εκεί καθώς Κάτοικοι και φορείς στην Έδεσσα συνεχίζουν να καταγγέλλουν ύποπτες εκδηλώσεις με φιλοσκοπιανά έθιμα. Μέλη του συλλόγου που διοργάνωσαν τη γιορτή με τα προπαγανδιστικά τραγούδια υποστήριξαν ότι οι προθέσεις τους είναι μόνο πολιτιστικές.
"Δεν βλέπω τον λόγο που έγινε όλο αυτό. Προφανώς συνδέεται με διάφορα θέματα τα οποία είναι μακριά από τον πολιτισμό, είναι μακριά από τον σύλλογο" είπε μέλος του συλλόγου Αρκούδες, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στη γιορτή ακούστηκαν αλυτρωτικά τραγούδια με στίχους για τη 'Μακεδονία του Αιγαίου'. Μερικά από αυτά τα τραγούδια κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο προπαγανδίζοντας τον σκοπιανό αλυτρωτισμό. Το ζήτημα αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές καθώς οι ακρότητες δεν βοηθούν πουθενά.  Θα πρέπει όλοι να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτό το ζήτημα χωρίς όμως να προκαλούν με λεκτικές φανφάρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more