Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Δ. Γιάννου: Δεν υπάρχει σκάνδαλο στο κέντρο των Καταρρακτών

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Γιάννου Πέλλα τηλεόραση
 ΣΤΗΝ  ΠΕΛΛΑ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ  Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ΟΛΑ  ΤΑ  ΚΑΥΤΑ  ΖΗΤΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τα προβλήματα του δήμου μου και δεύτερο πιστεύω ότι η Πέλλα τηλεόραση εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο, όπως είναι ο Ν. Πέλλας και όχι μόνο, νομίζω ότι η φωνή αυτή ακούγεται πολύ πιο μακριά από την περιοχή μας. Έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, έχετε κερδίσει τους τηλεθεατές και συνεχίζετε να κάνετε αμερόληπτα αυτό που κάνετε. Νομίζω ότι το ξέρετε το μάθημα, δημοσιογραφία δεν είναι μόνο κριτική και κακή κριτική, είναι και εποικοδομητική κριτική και νομίζω ότι έχετε τα προσόντα να το κάνετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Πήρατε την πρωτοβουλία να λειτουργήσετε πιλοτικά μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη της Έδεσσας. Υπάρχουν πολλοί  που λένε ότι είναι πετυχημένη και άλλοι ότι έχει αποτύχει. Η δική σας άποψη ποια είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː  Ό,τι είναι καινούργιο σοκάρει και, στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι να μπορούμε να υιοθετούμε το καινούργιο άμεσα. Θέλουμε το χρόνο μας, θέλουμε την προσαρμογή μας, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του συνήθειες, καλές ή κακές. Οι κακές συνήθειες δυστυχώς είναι αυτές που επιβαρύνουν το πρόβλημα και το κάνουν δυσκολότερο. Το κυκλοφοριακό  στην Ελλάδα  δεν είναι εύκολο, λόγω νοοτροπίας. Θα θέλαμε να είχαμε τεράστιες λεωφόρους, όμως το κέντρο της Έδεσσας δεν είναι δομημένο έτσι. Έχουμε μια πόλη που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να εκφραστούμε και εμείς.  Νομίζω ότι το εγχείρημα για την πλατεία Ελευθερίας έχει πετύχει, είναι ομολογία όλων, εκτός μερικών που ενοχλούνται. Εκφράστηκαν μερικοί μπροστά στην τηλεόρασή σας  υπέρ της πρότερης κατάστασης. Για να δούμε αναλυτικά ποια ήταν η πρότερη κατάσταση. Στην πλατεία Ελευθερίας δεν υπάρχει ούτε μια θέση παρκαρίσματος, είναι εθνική οδός, υπάρχει απαγορευτικό στάσης και στάθμευσης και εδώ δημιουργούμε 5-6 ή 7 θέσεις στάθμευσης, έστω προσωρινής. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με την άναρχη κατάσταση τριτοκοσμικής χώρας. Δεν υπογράφουμε τα σύμφωνα για να μην τα τηρούμε.  Εμείς υπογράψαμε  σύμφωνο, ότι  το 2020 ή το 2030  θα πρέπει να πάμε σε  30% μειωμένο  CO2.  Με τα αυτοκίνητα στο κέντρο δε βελτιώνεται η κατάσταση, αυτή η παρέμβαση έχει πολλά καλά το λέει και ο κόσμος, εκτός από τους κακοπροαίρετους που ότι και να τους κάνεις δε θα το δεχτούν. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία που πρέπει να τα ξαναδούμε, όπως η Παύλου Μελά, γι αυτό και είναι πιλοτικός ο σχεδιασμός.
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Πότε θα πάρετε τις τελικές αποφάσεις;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Θα συζητηθεί τι μπορούμε να διορθώσουμε. Νομίζω   ότι θα γίνει μια πλατεία-- όταν υλοποιηθεί-- που πραγματικά οι Εδεσσαίοι θα είμαστε υπερήφανοι ότι έχουμε μια πλατεία. Όλοι θα τακτοποιηθούν, ακόμη και οι μαγαζάτορες. Με την ελεγχόμενη στάθμευση που βάλαμε δίνουμε περισσότερο ελευθερία σ αυτούς που θέλουν να ψωνίσουν  και όχι  σ αυτούς που θέλουν να πιουν τον καφέ τους. Με την Παύλου Μελά υπάρχουν αντιρρήσεις, αλλά όλα είναι προς την κατεύθυνση να αποσυμφορηθεί η πλατεία με άλλες διεξόδους. Προτείνουμε πράγματα που καλύπτουν όλους αυτούς που κάνανε τις παρατηρήσεις τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Πότε θα ξεκινήσετε τα έργα στην πλατεία για μια μόνιμη διαδικασία;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Θα δημοπρατηθεί το έργο σύντομα και την Άνοιξη θα ξεκινήσουμε. Είναι ένα έργο 150.000 ευρώ με το οποίο νομίζω ότι θα αλλάξει η όψη της Πόλης. Με τη νέα πλατεία  δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να κυκλοφορούν στο κέντρο. Νομίζω, με τη διευθέτηση που θα κάνουμε θα οικονομήσουμε  τους επαγγελματίες, τους περιπατητές και όλους όσους χρησιμοποιούν καροτσάκια (μητέρες και ΑμεΕΑ)

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Ένα άλλο θέμα από το 2004 είναι η μεταφορά του γηπέδου. Έφυγε ο κ.Σόντρας, ήρθατε εσείς, κοντεύετε  να κλείσετε δεκαετία στο δήμο και δεν έχει κινηθεί κάτι. Είδαμε και μια ανακοίνωση του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη γι αυτό το θέμα. Τι γίνεται;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Έχω θητεύσει  6 με 7 χρόνια  και όχι δέκα, έχουμε άλλα δύο χρόνια. Το γήπεδο είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, βασικά τα πέριξ του γηπέδου με τους μαντρότοιχους έχουν ήδη  εγκριθεί. Έχουμε 2-2,5 εκατομμύρια για να μπορέσουμε να διευθετήσουμε όλο αυτό το χώρο, όπως και το υπόλοιπο της πλατείας 25ης Μαρτίου. Σε ένα κομμάτι  της 25ης Μαρτίου, επίσης, θα γίνει η ανάπλαση μέχρι τη στροφή των καταρρακτών και τα πέριξ του γηπέδου. Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα. Έχει ήδη υποβληθεί το αίτημά μας στο υπουργείο ανάπτυξης για την μεταφορά του γηπέδου. Υποβάλλαμε το τεχνικό δελτίο και πήραμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να το χρηματοδοτήσουμε με 1.600.000 ευρώ. Είναι θέμα χρόνου η μεταφορά του γηπέδου, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δεν είναι εξαγγελίες προεκλογικές.

ΧΡΗΣΤΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη; Έχετε υπολογίσει πόσο κοστίζει η μεταφορά και η κατασκευή  του νέου γηπέδου;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Καταθέσαμε το φάκελο με 1.600.000 ευρώ, από αυτά τα λεφτά κάποια θα πάρει και ο δήμος.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Φτάνουν αυτά τα λεφτά κ. Δήμαρχε για να ολοκληρωθεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Για να γίνει ο αγωνιστικός χώρος, η περίφραξη, το ταφτά του στίβου και η κερκίδα φτάνουν. Θα γίνει ένα αξιοπρεπέστατο γήπεδο και σιγά σιγά θα κτίζουμε πάνω σ αυτό. Δεν μπορούμε να κτίσουμε ένα γήπεδο που  στοιχίζει 5 εκατ. Αυτή τη στιγμή θα κάνουμε τα βασικά για να μεταφερθεί ο αγωνιστικός χώρος. Δε θα μετακομίσουμε αν δε γίνει το νέο γήπεδο. Το γήπεδο θα φύγει από το κέντρο της πόλης, έχουμε ένα αθλητικό κέντρο όπου είναι η θέση του.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Έχετε νέα από το αρμόδιο υπουργείο πότε θα  δημοπρατηθεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Πρώτα πρέπει να ενταχτεί. Πιστεύω  τις επόμενες ημέρες να έχουμε ένταξη, πριν κλείσει η χρονιά. Υπάρχει πιθανότητα μέσα στο 2018 να δημοπρατηθεί. Με τις δημοπρασίες υπάρχει πρόβλημα με το 44/12, το έθεσα και στον κ. Σπίρτζη. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα για τους Εδεσσαίους. Η πόλη είναι των συνδημοτών μας ,εμείς είμαστε διαχειριστές, καλοί ή κακοί αυτό θα το κρίνει  ο κόσμος.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Ποια η τύχη του δημοτικού κέντρου των καταρρακτών; Σε λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία; Πήρατε καυτή πατάτα από τις προηγούμενες διοικήσεις.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Νομίζω ότι κάναμε αυτό που έπρεπε. Η ιστορία καταρράκτες θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2014  μαζί με την απόφαση. Το 2009 έγινε ο χωρισμός των δύο επιχειρήσεων, κάναμε υπομονή, οι εργαζόμενοι δε φταίγανε σε τίποτα. Τους μισούς εργαζόμενους τους πήγαμε  στην Α.Ε και τους άλλους μισούς στη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε..  Δεν μπορούσε να ζήσει η  επιχείρηση με 19 εργαζόμενους. Να βγάζει 700.000 ευρώ και οι 600.000 ευρώ να πηγαίνουν σε μισθολογικό κόστος. Κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονταν αυτές οι απώλειες  σε βάρος  της πόλης. Το μαγαζί αυτό ήταν μια ανώνυμη εταιρεία  και έπρεπε να βγάζει κέρδος, ήδη τρία έτη έμπαινε μέσα.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Ποια θα είναι η κατάληξη για το κέντρο;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Όταν τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα δημοπρατηθεί και θα μπει ιδιώτης. Θα βάλουμε αυστηρούς όρους, εγκεκριμένους από μεγάλη πλειοψηφία. Να έρθει ένας σοβαρός επιχειρηματίας, να εγγυηθούμε τα μίσθια και η επένδυση να μείνει για την Έδεσσα. Αυτό είναι το μέλλον και αυτό έπρεπε να γίνει. Δεν μπορεί ο δήμος Έδεσσας να γίνει εστιάτορας, αυτό απεδείχθη και  σε άλλες πόλεις. Αυτή η Α.Ε έπρεπε να φέρνει κέρδη και όχι να έχει απώλειες, νομίζω ότι καλά κάναμε.  Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί και άλλα βάρη στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Διαχρονικά υπήρχε οσμή σκανδάλου γύρω από τη διοίκηση της τουριστικής. Όταν ήσασταν αντιπολίτευση προεκλογικά είχατε πει πως εκεί γίνονται κάποια πράγματα. Έχουν γίνει έρευνες; Κάτι δεν πήγαινε καλά με τους διοικούντες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Δύσκολη η περίοδος της μετάβασης από το δήμο στην ΑΕ, οι έλεγχοι θα το αποδείξουν. Δεν υπάρχει σκάνδαλο, οι υπάλληλοι από εκεί εισέπρατταν και μας απέδιδαν. Με τον εκκαθαριστή τα ίδια συμβαίνουν. Δεν υπάρχει μέλλον σε μια επιχείρηση που θα πρέπει να ταΐσει19 εργαζόμενους, με μισθολογικό κόστος περίπου 2.000 ανά κεφαλή και σε μια εποχή με μνημόνια. Νομίζω αν νοικιαστεί σε λογικό τίμημα η πόλη δε θα χάσει. Αυτό το μαγαζί θα νοικιαστεί  σε ένα μίσθιο το οποίο θα είναι ανάλογο με αυτά που δίνουμε και, υπάρχει ένας νόμος που μπορεί να μας καλύψει στα οικονομικά μέσω των ληξιπρόθεσμων για να πληρωθούν αρκετές από αυτές τις υποχρεώσεις. 

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Υπάρχει  ζήτημα οικονομικής διαμάχης με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.. Σόντρα. Ο κ. Σόντρας είπε ότι δικαιώθηκε και άφησε αιχμές ότι εσείς μπήκατε στη διαδικασία να κάνετε έφεση για να έχει  εκ νέου καταλογισμό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΕΔΕΣΣΑΣ ː Την ιστορία αυτή δεν την έχω αγγίξει επειδή δεν είναι δική μου δουλειά. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ποινικό κομμάτι από τον καταλογισμό. Έγιναν οι έλεγχοι, απέδωσαν κάποια αποτελέσματα, αυτό είναι στον εισαγγελέα. Ο καταλογισμός δεν έχει να κάνει  με την απαλλαγή του κ. Σόντρα, εύχομαι  να μην έχει περιπέτειες. Το βούλευμα ήταν απαλλακτικό για δύο πρόσωπα, υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο και αυτός είναι ο ταμίας. Ξέρετε πόσο δύσκολα θα αισθανόμουν αν σε μια ιστορία εμπλέκεται και ο ταμίας του δήμου και όχι ο ταμίας του μαγαζιού μου.  Καταλαβαίνετε ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Σόντρα, αυτοδιοικητηκά τον εκτιμάω. Η ιστορία έχει μάκρος, βλέπετε ότι η δικαιοσύνη αργεί αλλά δεν ξεχνάει. Είμαι αμέτοχος σ αυτή την ιστορία, γιατί κάναμε το καθήκον μας σχετικά με το αν είχε γίνει μια σωστή διαχείριση ή όχι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πόρισμα  από τη δικαιοσύνη  δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απόδοση δικαιοσύνης ή απαλλαγή. Το ελεγκτικό συμβούλιο έχει το δικό του κομμάτι ή καταλογίζει ή όχι, βάση στοιχείων. Το πόρισμα λέει ότι, υπάρχουν ασάφειες που θα τις δει η δικαιοσύνη. Δεν κάνω πολιτική μ αυτή την ιστορία.       


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more