Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Εκπλήξεις και ανατροπές σε δημοσκόπηση που αφορά και το νομό Πέλλας


Διπλό μήνυμα από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία διεξήχθη από τις 13 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου, στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αποτυπώνει από τη μία τη δυσαρέσκεια των εκλογέων της Χαλκιδικής για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, αλλά και την επιβράβευση πολιτικών που δρουν κι εργάζονται εντός της κοινωνίας και υπέρ της. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες πρώτο Κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία με διαφορά περίπου 7% μονάδων ενώ μάχη γίνεται για την τρίτη θέση ανάμεσα στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς Κίνημα Αλλαγής και στην Χρυσή Αυγή.
Άλλωστε αυτή η δημοσκόπηση η οποία έγινε και στις 13 περιφέρειες με ένα δείγμα πολύ σημαντικό, δείχνει ότι αν γινόντουσαν τώρα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε την αυτοδυναμία.
Το αμέσως επόμενο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι στην Πέλλα και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το πιθανότερο ήταν να είχε δύο έδρες η Νέα Δημοκρατία, μια ο ΣΥΡΙΖΑ και η τέταρτη έδρα να παίζει ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και την Χρυσή Αυγή.


Τα προβλήματα της καθημερινότητας
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων και σε άλλες ερωτήσεις, όπως η ικανοποίησή τους από τη ζωή στην περιοχή όπου κατοικούν (για την Κ. Μακεδονία οι απαντήσεις είναι πολύ και αρκετά 50%, Λίγο και καθόλου 49,5%, δε γνωρίζω δεν απαντώ 0,5%), το συναίσθημα που κυριαρχεί στη ζωή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα (ανασφάλεια 37%, θυμός 34%, ελπίδα 14,5%, αδιαφορία 5%, ικανοποίηση 5%, φόβος 2%, σιγουριά 2%, δε γνωρίζω δεν απαντώ 0,5%), το πιο θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα (ανεργία 61,5%, ανέχεια/φτώχεια 38,5%, δομές υγείας 30,5%, διαφθορά στη δημόσια ζωή 23,5%, εγκληματικότητα 18%, προσφυγικό / μεταναστευτικό 13,5%, καθαριότητα 12,5%, συγκοινωνίες 12,5%, κυκλοφοριακό 11,5%, οδικό δίκτυο 11%, δομές εκπαίδευσης 8,5%, περιβάλλον 5,5%, χώροι αναψυχής 4%, αθλητικές εγκαταστάσεις 3,5%, ύδρευση / αποχέτευση 3,5%, αγορά / εμπορικό κέντρο 2,5%, άλλο 2%, δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα η περιοχή μου 3,5%, δε γνωρίζω /δεν απαντώ 1%).

Οι επιδόσεις των πολιτικών της Πέλλας 
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημοσίως στην δημοσκόπηση μπήκαν και στοιχεία της τοπικής πολιτικής επικαιρότητας.
Ειδικότερα υπήρξε ερώτηση για την δημοτικότητα των 4 Βουλευτών Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Σηφάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Καρασμάνη από τη Νέα Δημοκρατία και του Γιάννη Σαχινίδη από την Χρυσή Αυγή. Ακόμη υπήρξε ερώτημα για τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο.
Στην Δημοσκόπηση μάλιστα αυτή μετρήθηκε και η δυναμική του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ομοιάζουν με αυτά της Πέλλας, δείχνουν πως ο κος Τζιτζικώστας κρατά μια αξιοσημείωτη δύναμη της τάξης του 40% + το οποίο δείχνει ότι μπορεί να έχει περισσότερη δυναμική. Βέβαια στα αρνητικά του έχει το γεγονός ότι σήμερα παίζει μόνος του στην περιφέρεια καθώς αφενός δεν υπάρχει διάθεση ή δυνατότητα από τους άλλους συνδυασμούς να κάνουν αντιπολίτευση και αφετέρου ότι ακόμη τα άλλα κόμματα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά. Άλλο ένα γεγονός που πρέπει να μπει στην ζυγαριά είναι σαφώς το ότι τα δεδομένα αλλάζουν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής την οποία όμως πρέπει να δούμε καθώς και το  ενδεχόμενο να υπάρχει όριο εκλογής στο 3%, κάτι που θα σημάνει ότι πιθανόν με 45% μπορεί ένας συνδυασμός να έχε πλειοψηφία.
Από εκεί και πέρα η δημοτικότητα του κου Στάμκου φαίνεται ότι είναι στα δεδομένα των εκλογών του 2014. Τότε στον πρώτο γύρο ο κος Στάμκος είχε λάβει 38% ενώ στην δημοσκόπηση έχει 36,5%. Βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν ξέρει και δεν απαντά το οποίο φαίνεται ότι είναι καθοριστικό. Πάντως κάποιος θα περίμενε από έναν Δήμαρχο ο οποίος το 2019 θα κλείσει 8,5 ολόκληρα χρόνια στην διοίκηση του Δήμου να έχει μεγαλύτερη φθορά. Στις εκλογές του 2010 στον πρώτο γύρο είχε λάβει 47%. 
Από εκεί και πέρα στην εικόνα των Βουλευτών της Πέλλας ο Γιώργος Καρασμάνης της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να κρατά την δύναμη του καθώς καταγράφει την μεγαλύτερη δημοφιλία από όλους με 35,5%. Η Έκπληξή ήρθε από τον Γιάννη Σηφάκη που βρίσκεται στην δεύτερη  θέση με 27% ξεπερνώντας κατά 4 μονάδες την Θεοδώρα Τζάρκη που σε αυτή τη δημοσκόπηση δείχνει ότι βρίσκεται σε κάμση η οποία οφείλεται σαφώς και τη μέτρια εικόνα του Συριζα στην Πέλλα. Θυμίζουμε ότι ο κος Γιάννης Σηφάκης θεωρείται κομματικός και έτσι έχει καλύτερο λανσάρισμα την υπόθεση σταυροδοσία. Τέλος ο κος Σαχινίδης καταγράφει 18% αλλά ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δείχνοντας ότι διατηρεί ένα πολύ καλό προφίλ. Τέλος άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στον Δήμο Πέλλας το ποσοστό του κου Σαχινίδη είναι μεγαλύτερο. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more