Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΟΓΓΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Στο πνευματικό κέντρο Έδεσσας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το βουλευτή
Ν. Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη για σημαντικές εξελίξεις  σε  πολιτιστικά ζητήματα του νομού και κυρίως για τα αποτελέσματα της προσπάθειας ώστε να μπει ο αρχαιολογικός χώρος του Λόγγου, μετά από 45 χρόνια, στο χάρτη των ανασκαφών.
Συνεργάστηκαν και οι σύλλογοι με  θετικά αποτελέσματα,  τα οποία ανακοινώθηκαν από τον βουλευτή.
Η προσπάθεια να ξεκινήσουν ανασκαφές στην περιοχή του Λόγγου,  ώστε  να βγουν στην επιφάνεια  αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικά για την ιστορία των Εδεσσαίων, ολοκλήρου   του νομού, αλλά και της επικράτειας, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σηφάκη  προτεραιότητα. Οι δύο συναντήσεις του βουλευτή με την υπουργό πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και στη συνέχεια η επικοινωνία της υπουργού  με την έφορο αρχαιοτήτων Ν. Πέλλας  κ.Τσιγαρίδα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι κακοί χειρισμοί, επί σειρά ετών, των αρμοδίων και  πολιτικών προσώπων  του Ν. Πέλλας,  είχαν σαν αποτέλεσμα  το ενδιαφέρον και οι χρηματοδοτήσεις  για πάρα πολλά χρόνια να μετατοπιστούν  στη Βεργίνα, μετά τις ανασκαφές του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και του υποτιθέμενου τάφου του Φιλίππου του Β΄.  Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι  δε συμφωνούν ότι η Βεργίνα είναι οι αρχαίες Αιγές και ότι ο συγκεκριμένος τάφος ανήκει στον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου.
Βασικό είναι που αυτό το διάστημα έγινε ένα πρώτο βήμα, άνοιξε κωδικός για το ζήτημα αυτό και μπήκαν αρχικά λίγα χρήματα, περίπου 30.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018, για  να ενισχυθεί στη συνέχεια με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προς την κατεύθυνση- εάν οι ανάγκες είναι πολλές- της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ακόμα  σημαντικό είναι που προτάθηκε για την περιοχή και η   γεωφυσική διασκόπηση δηλ. η εφαρμογή  μηχανημάτων που πραγματοποιούν  «ακτινογραφία» του υπεδάφους, ώστε με επιστημονικό τρόπο πλέον να οργανωθούν οι ανασκαφές και να αποφευκτούν   οι σπατάλες. Φυσικά η έλλειψη μουσείου στην Έδεσσα προβλημάτισε, αλλά υπάρχουν προτάσεις και θα βρεθεί λύση και σ αυτό το θέμα.
ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΤΖΑΜΙ-ΕΔΕΣΣΗΣ ː Έχει χαρακτηριστεί μνημείο εν χρήσει  και οι αρχιτεκτονικές του μελέτες έχουν περάσει από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εγκρίθηκε η β΄φάση και χρηματοδοτήθηκε με  ένα εκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Έδεσσας, του υπουργείου πολιτισμού και  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε το υπουργείο πολιτισμού να αναθέσει  τις  μελέτες προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αναμένεται η υπογραφή του υπουργείου πολιτισμού. Χρειάζεται το χώρο αυτό η Έδεσσα για να φιλοξενεί εκδηλώσεις. Γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης και του χώρου του Κανναβουργείου.
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ  ΙΣΚΕΝΤΕΡ  ΜΠΕΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ː Προς έγκριση στο  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  βρίσκεται η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και η στατική μελέτη του κτηρίου. Με την αποκατάσταση  οθωμανικών χώρων στην περιοχή των Γιαννιτσών   θα προσελκύσουν μουσουλμάνους περιηγητές.
ΚΑΣΤΡΟ  ΧΡΥΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ː Έχουν ολοκληρωθεί  οι μελέτες από κάποιο διασυνοριακό πρόγραμμα του δήμου Αλμωπίας με τα Σκόπια. Σύντομα περνάει Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, εφ όσον εγκριθεί υπάρχει συζήτηση για την προώθησή του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για άμεση αποκατάσταση
ΑΓΙΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ː Βυζαντινή εκκλησιά με το καμπαναριό της, η οποία έχει ανάγκη αποκατάστασης για να μη χαθεί  στο διάβα του χρόνου.  Στις 22 Φεβρουαρίου εξετάζεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη του έργου για συνέχιση χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης.

Ο κ. Σηφάκης θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το υπουργείο πολιτισμού, με στόχο  να υλοποιηθούν όλα αυτά που πρέπει, για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στα θέματα που προαναφέραμε.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more